Mijn laatste brief minister Hennis: dankuwel!

Geplaatst door

Beste minister, beste Jeanine,
Hier is’ie dan, mijn laatste brief aan u als minister van Defensie van kabinet Rutte 2. Woensdag zit het erop, dat wordt u demissionair minister, en wie weet wordt u wel weer minister. Van Buitenlandse Zaken hoopt u. Mevrouw Hennis, Jeanine, ik wil u bedanken voor uw inzet voor Nederland en voor de Krijgsmacht. Want daar heb ik zeer veel respect en waardering voor. Voor iedereen die zich inzet voor ons land heb ik veel waardering en respect. Maar voor politici in het bijzonder, want je moet als politicus eigenlijk wel een heel dikke huid hebben.
Beste minister, onder uw bewind zijn de bezuinigingen op Defensie gestopt. Net te laat, of net op tijd, dat is de vraag, maar feit is dat u zich van begin af aan hard heeft gemaakt voor meer geld voor de Krijgsmacht. Volgens mij pleitte u vorige week zelfs nog voor minstens 2,5 miljard extra. U maakt uzelf sterk tot de laatste dag.  Natuurlijk waren er ook wat minder fraaie dingen, de Chroom-6 affaire, de affaire met vlieger van Wulfen – de klokkenluider,  AOW-gaten, en -helaas – ook gesneuvelde militairen tijdens missies. Zij brachten het hoogste offer voor ons land. En dan was er ook nog de ramp met de MH17. Een zwarte dag.
Eigenlijk minister, kon u het nooit goed doen. U werd geconfronteerd met miljardenbezuinigingen van eerdere kabinetten, en met de naweeën van de economische crisis. Geldelijke waarde ging daardoor voor echte waarden. Ook – en vooral – bij uw partij, dat moet gezegd worden. Maar als u het dan voor elkaar kreeg dat er meer geld kwam, riep het halve land nog steeds dat er bezuinigd werd op de Krijgsmacht.
En dat extra geld was natuurlijk ook nog eens altijd te weinig. Zure stukjesschrijvers, ikzelf voorop, vonden het nooit genoeg, het moest altijd meer.  Zelfs al had u die 2,5 miljard extra vorig jaar geregeld, dan had ik waarschijnlijk nog geschreven dat het goed nieuws was, maar dat het nog steeds maar een derde is van at we echt nodig hebben. Nodig hebben volgens afspraken met onze NAVO-bondgenoten.
Nou ja, minister, bondgenoten. Ik weet niet precies wat die Erdogan aan het doen is, maar dat lijkt niet echt op het gedrag van een bondgenoot. Voer hij een paar weken terug met zijn Marine de territoriale wateren van Griekenland in, nu maakt hij het wel erg bont tegen Nederland. Ik hoorde vanmiddag van hem dat u en ik in een fascistische bananenrepubliek wonen. Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig minister. Alleen denk ik wel dat we het afleggen tegen zijn 641 F16’s (zeg ik uit mijn hoofd – edit: dat klopt niet, ze hebben een stuk of 400 vliegtuigen).
Maar wat ik mooi vind mevrouw Hennis, is dat onze regering – waar u deel van uit maakt – onze waarden, onze principes, boven andere belangen heeft gesteld. Onze soevereiniteit is belangrijker dan de dictatoriale trekjes van Erdogan en zijn bende. Onze regels zijn onze regels, en het maakte niet uit wat de rest van de wereld ervan vond.  En vervolgens zie je dat bij alle partijen (behalve Denk en de Piratenpartij) meerderheden van boven de 90% vinden dat uw regering, mijn regering, onze regering, het goed heeft gedaan.
Bijzonder is dat: er gebeurt iets dat echt over waarden gaat, echt over de rechten die ons land heeft, en over de tegenstand die wij moeten bieden aan buitenlandse inmenging in onze regels, en het land verenigt zich. Onze premier hield zijn poot stijf, onze burgemeester Aboutaleb kookte van woede over het leugenachtige gedrag van de Turkse consul in Rotterdam. En het land zag dat het goed was.
Tegelijk vraag ik me af wat de gevolgen zijn. Is dit gewoon een oprisping van Erdogan? Die als een kat in het nauw om zich heenslaat omdat het ‘ja’ bij het referendum dat hem bijna dictatoriale macht geeft in het geding is? Is het gewoon verkiezingsretoriek van onze vriend in Ankara dat hij fulmineert tegen Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder? Of is hij echt aan het afscheid nemen van Europa? Kan hij dat financieel wel lijden?  En wat betekent dat voor de rol van Turkije in de NAVO? Wat betekent dat voor de banden van Turkije met Rusland? Dictators die elkaar vinden? Poetin en Erdogan van de as Moskou – Ankara? Dat zou wel een aderlating zijn voor de NAVO. Wat Turkije stelt als militaire macht nog wel wat voor. En het ligt strategisch gezien erg gunstig, veel vijanden en potentiele vijanden van het Westen zijn goed te bereiken (en te bestoken) via Turkije.

Vaandelwacht Korps Commando Troepen

Die onbetrouwbaarheid van Erdogan, en de wispelturigheid van Trump, het landjepik en hybride oorlogvoering gedoe van Poetin, de onrust in het Midden-Oosten, veranderende economische en politieke verhoudingen, onrust binnen Europa, het zijn geen hoopvolle signalen voor de toekomst. Die 2,5 miljard hebben we nodig minister. Nu het liefst, en dan ophogen naar de 2% norm in een paar jaar. Want dat rapport dat van de week uitkwam, loog er ook niet om minister. De Krijgsmacht is een beetje op, stond er in. En natuurlijk hebben onze militairen de mentaliteit van de commando’s die altijd doorgaan, pijn fijn vinden, bloed goed en onderkoeling de bedoeling, maar ook die stoppen wel eens om te slapen, eten en recupereren zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Kortom, ook voor Defensie stopt het ergens, ondanks de ziel en zaligheid die de militairen dag in dag uit in de organisatie leggen. Tenzij er nú wat gebeurt. Iets met 2 miljard bijvoorbeeld. Want dat is echt keihard nodig, minister. Volgens mij is er nu echt geen enkel zichzelf respecterend advies orgaan, of deskundige die niet zegt dat er veel meer bij moet.
U gaat het niet meer meemaken, die extra miljarden die nu echt wel moeten komen, minister. Tenminste niet als minister van Defensie van dit kabinet. Ik wil u nogmaals bedanken dat u de moeite hebt genomen om mijn brieven te lezen (met belangstelling zelfs, zei u op twitter tegen mij!). En ik wil u be
danken dat het Defensie-Platform mede dankzij deze brieven mocht groeien naar gemiddeld zo’n 30.000 bezoekers per maand. In dat in 2 jaar. Mijn brieven aan u werden tienduizenden keren gelezen. En ik ben blij dat u ook 1 van die lezers was.
Maar bovenal, minister, wil ik u bedanken voor uw inzit voor ons land. Zelfs als meningen niet overeenkomen, verdient inzet in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden waardering. Heel veel waardering. Dankuwel!
Eduard van Brakel

Eduard van Brakel
Oprichter en hoofdredacteur Defensie-Platform

 
 
 
 
 

6 reacties

 1. Minster van Defensie Hennis heeft wat Coalition For Defense betreft de titel verdiend van ‘ Jeanne D ‘Arc der Lage landen’. Ingeklemd tussen de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en minster president Mark Rutte heeft zij het uiterste gedaan wat mogelijk was. Tegen pacifistische, onrealistische stromen in. Tegen ontkenning in. Met erkenning van de deplorabele staat van de krijgsmacht, zowel in moreel opzicht als financieel en materieel. Met open vizier heeft zij publiekelijk luid en duidelijk bekend gemaakt dat het zo niet langer meer kan. Dat de ‘ Baby pasjes ‘ van een paar honderd miljoen veel te weinig zijn. Dat er veel, heel veel geld moet bijkomen, om te beginnen met minsten 2,5 miljard Euro, om ten minste het NAVO gemiddelde van 1,43 % BNP ( circa € 12 miljard ) te bereiken. Op twitter heeft CFD onze hulde uitgesproken voor haar niet aflatende inzet.
  Coalition For Defense heeft onze Jeanne D’ Arc der Lage Landen gevraagd en er op aangedrongen haar werk als minister van Defensie in het nieuwe Kabinet voort te zetten en het defensiebudget te brengen op 12 miljard euro uiterlijk aan het einde van de komende kabinetsperiode.
  Coalition For Defense hoopt dat zij door alle stormen heen ons devies IK ZAL HANDHAVEN te vuur en te zwaard zal bijven uitdragen.
  Ton Welter

 2. Deze minister was een waardige minister voor Defensie, en heeft in ieder geval Defensie weer op de kaart gezet! Ze ging mee met oefeningen, en interesseerde zich echt in de mensen, die voor haar werkten. Ik heb weinige voorgangers zoveel beleving met hun eigen ministerie zien hebben! Nu maar hopen dat er werk gemaakt wordt met de begroting van ‘s lands Krijgsmacht, en dat deze zeker met 2 miljard omhoog gaat! We hebben als Nederland in ieder geval een duidelijk signaal afgegeven aan dictator Erdogan, en dat was hard nodig! Ben weer een beetje trots op mijn land! Maar nu doorpakken, en de daad bij het woord voegen! Minister Hennis, dank voor uw tomeloze inzet!

 3. Goed artikel welke aangeeft dat meelopen met Europa geen opbouw geeft.
  641 Turkse F16’s klopt niet, er zijn ooit 240 F16’s in licentie in Turkije gebouwd: https://nl.wikipedia.org/wiki/F-16_Fighting_Falcon
  Turkije heeft ongeveer 400 (verouderde) gevechtsvliegtuigen, 4000 tanks en vooral: een half miljoen militairen en de mogelijkheid meer dan eenzelfde aantal nog eens snel paraat te krijgen. Bovendien volgt na de levering van de eerste 2 F35’s in 20018 de levering van 24 F35’s vanaf 2020. http://sta-pal.nl/2016/07/geen-kernwapens-en-jsf-erdogan/

 4. Ik ga mevrouw absoluut niet afkraken maar ook niet de hemel inprijzen, een aantal zaken van voorganger dhr Hillen zijn gedeeltelijk terug gedraait en er is na 25 jaar toch enigzins een omslag en dat is mevrouw haar verdienste !
  Ik hoop dat de nieuwe regering die omslag doorzet want dat is hard nodig nu een trouwe Navo-bondgenoot na Nazisme, facsisme en bananenrepubliek Nederland vandaag nu ook beschuldigt van massamoord/volkerenmoord (GGZ)…???
  We hebben de afdeling DSI waar defensie deel van uitmaakt zaterdag allemaal uit noodzaak zijn ingrijpen helaas…

 5. Helaas ben ik er niet mee eens dat mevr. het zo goed zou hebben gedaan.
  Als je bepaalde meningen hebt over tekorten etc. moet je daar wat mee doen en het niet erbij laten zitten zoals je krijgt.
  Je gaat het ergens niet mee akkoord dan maak je je daar toch hard voor en laat je je niet afschepen met een nee?
  In mijn ogen als je meer extra taken (Marechaussee) erbij krijgt dan doe je dat toch met extra budget en niet met de al bestaande financiën?
  Is onacceptabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.