Als het kalf verdronken is…gaan we stemmen

Geplaatst door

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Een mooi Nederlands spreekwoord dat steeds weer door mijn hoofd schiet als ik politici hoor praten over Defensie. De afgelopen jaren is de Nederlandse Krijgsmacht kapotbezuinigd. En de gevolgen daarvan worden steeds zichtbaarder en voelbaarder. En nu willen politici bijna zonder uitzondering investeren. En dat is hard nodig.
Tweede-kamer-kandidaat voor de SGP en actief dienend militair Mark Brouwer zegt op het Defensie-Platform dat jerrycans een schaars goed werden toen er 1 brigade aan het oefenen was aan de oostelijke grenzen van het NAVO-gebied. Het is mooi dat er tweeduizend wagons met materieel naar Polen gingen, maar dat er daardoor gelijk een tekort aan allerlei middelen is in Nederland, dat is wel ernstig.
Maar gelukkig zijn bijna alle politici het erover eens dat een sterke Krijgsmacht noodzakelijk is en dat de bodem nu wel bereikt is. Die woorden worden wellicht ook gevoed door de verkiezing van Trump als president van de VS. Hij stelt dat het afgelopen moet zijn met het parasitaire gedrag van Europese landen als het gaat om financiering van de Krijgsmacht binnen het NAVIO-bondgenootschap. En Nederland, dat zelfs ver onder het Europees gemiddelde zit qua financiering, schrok daar natuurlijk enorm van.
Ons land dat samenwerking in NAVO-verband vooral heeft gezien als het gebruik maken van bondgenoten, moet een heel forse inhaalslag maken. Want het zou zo maar eens kunnen dat er binnen afzienbare tijd echt gebruik gemaakt moet worden van onze Krijgsmacht. Het is politiek zeer onrustig, een ring van instabiliteit rondom Europa, maar ook binnen Europa Spanningen. De grote Russische beer die zijn tanden steeds meer laat zien, en de VS dat nog even 10% bij het Defensiebudget wil gaan doen, en meer kernwapens wil. De Russische dreiging is zo groot dat Zweden – een land dat al in geen 200 jaar oorlog heeft gevoerd – de actieve dienstplicht weer invoert.
Een sterke NAVO lijkt meer nodig dan ooit. Maar met de VS die onvoorspelbaarder wordt, een Turkse bondgenoot die meer en meer rare trekjes gaat vertonen (zelf de territoriale wateren van medebondgenoot Griekenland binnenvaren), en de aanwezige spanningen tussen Noord- en Zuid-Europa die ook weerslag kunnen hebben op de NAVO-samenwerking, is het ook noodzakelijk dat gelijkgestemde landen ook de samenwerking zoeken.
Want als we een sterke NAVO willen, waar wij als Nederland een waardevolle bijdrage aan willen leveren, zullen we fors moeten investeren in onze Krijgsmacht. Om aan de norm van de NAVO te voldoen moet het budget bijna verdubbelen. Maar ook als de VS zich terugtrekt uit de NAVO, of als de NAVO om andere reden instabiel wordt, zullen we er moeten staan met de Krijgsmacht. En ook dan zijn minstens dezelfde investeringen nodig.
Investeringen die moeten zorgen dat de arbeidsvoorwaarden op peil blijven, dat er getraind en geoefend kan worden, dat er materieel is dat ook in de toekomst mee kan, dat we digitaal slagkracht kunnen leveren, maar ook dat er te land, ter zee en in de lucht voldoende gevechtskracht is om onze belangen, onze welvaart, ons welzijn en onze vrijheid te verdedigen. Om onze democratie te verdedigen. Om ons land te verdedigen.
De verkiezingen worden bijna gehouden. En het is te hopen dat alle stemgerechtigde Nederlanders gebruik gaan maken van hun recht om te stemmen. Veel staat op het spel in deze onzekere tijden: onze waarden, onze vrijheid, onze veiligheid. Nederland is een land waar iedereen vrij zijn mening zou moeten kunnen uiten, zonder bedreigingen te ontvangen van andersdenkenden. ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’, dat komt uit een boek over Voltaire. En juist die die uitspraak, kernwaarde geeft de vrijheid van ons land aan. We hebben de vrijheid om anders te mogen denken. En juist onze Krijgsmacht moet voldoende zijn uitgerust om ook die vrijheid te kunnen verdedigen.
Ik roep u allen op om te gaan stemmen. En mocht u op een kandidaat met een militaire achtergrond willen stemmen, op deze website vindt u alle kandidaat-Kamerleden met een militaire achtergrond.  Daarnaast vindt u hier van veel partijen ook de standpunten over Defensie, kijk daarvoor op de homepage onder het blokje verkiezingen.
Maar op wie u ook wilt stemmen, maak gebruik van uw democratisch recht.  Uw stem is nu wellicht belangrijker dan ooit.
Eduard van Brakel
oprichter en hoofdredacteur Defensie-Platform

8 reacties

 1. Het zal daarom eens tijd worden dat defensie voor de verkiezingen aandacht vraagt voor hun situatie en niet pas erna. Veel bezuinigingen zijn in het verleden uitgevoerd na het vormen van een coalitie. Veelal om andere hobby’s te bekostigen.
  Daarom nu voor de verkiezingen aandacht vragen en wijzen op knelpunten.

 2. Ik vrees dat de gevestigde politieke kliek in dit land helemaal niet is geschrokken van alle ontwikkelingen en dat ze die zogenaamde bezorgdheid gewoon spelen zo vlak voor de verkiezingen, allemaal een grote storm in een glas water die na de verkiezingen gewon weer gaat luwen en men gewoon op dezelfde voet verder gaat !
  Zweden gaat investeren budget verhogen en 4000 dienstplichtigen per jaar trainen om het aantal beschikbare reservisten op pijl te houden want zij zijn immers geen Navo-lid dus noodzaak voor dat land zullen onze gevestigde politici vervolgens gaan denken maar wij hebben Navo dus zijn ingedekt en we komen al meer deccenia jaar met minder dan 2%…
  Trump waarschuwd ons als Navo-leden in Europa dat we naar 2% moeten maar gaat het eigen budget vervolgens verhogen met 10%, een compleet verkeerd signaal richting Europa want veel Europese leiders en politici gaan nu denken de VS gaat zelf fors verhogen dus wij kunnen verder bezuinigen en op onze luie lauwerkrans rusten in Navo-verband want wat nodig is gaat de VS nu zelf realiseren.
  Ook in het debat nu in de media wordt af en toe wel het woord veiligheidsbeleid genoemd maar de woorden defensie met investeren en budgetverhoging worden bijna tot niet genoemd.
  Ik vrees het ergste na maart eerst zien en dan geloven.

 3. Wat is ons land toch dom en hardleers! Gisteren de documentaire “Ten Strijde” gezien met P.J. Hagens en J. Kelder. Dan zie je dat er eigenlijk na mei 1940 niks is veranderd, ook toen was het “geen man, geen cent” Lees het boek “De meivliegers van 1940” van majoor Linzel er maar eens op na! Dezelfde gezapigheid heerst er nu!
  De kruideniersmentaliteit is zo mogelijk nog erger geworden! We hebben GEEN eigen tanks, een paar aftandse F16’s, (de JSF moet nog komen), te weinig luchtdoelgeschut en zwaar geschut, te weinig boten! En over alles moet zo lang gesteggeld worden…..Wij zijn een verbond aangegaan, en daaraan dien je aan bij te dragen! Zorg nou verd…. eens voor een fatsoenlijke Defensie, en begin met die 2 miljard! Zodat er in ieder geval genoeg munitie, onderdelen e.d. zijn, en onze militairen zich niet langer kapot hoeven te schamen! In Afghanistan werden we “the begging Army” genoemd, Nederland onwaardig!! Hier moesten de politici zich kapot voor schamen, om hun militairen zo op pad te sturen! Ga investeren, en rap! Tijd van ouwehoeren is voorbij, aan het werk!

  1. Geachte Arjan Lieberton,
   Uw opmerking “te weinig luchtdoelgeschut en zwaar geschut” is een groot vraagteken wat betreft dat zwaar geschut…
   Nederlandse defensie beschikt over 18 actieve Pzh2000 houwitsers, in 1997 zijn in totaal 57 Pzh2000 houwitsers besteld en aangeschaft het aantal actieve houwitsers is fors verlaagd maar de totale bestelling niet afgezegd vanwege te hoge kosten men wilde een fors aantal zelf verkopen…
   In stock moeten zich nog ergens 49 bevinden !
   Hoeveel zijn hiervan in totaal verkocht… 10 stuks?
   Hoeveel overgebeven sysstemen zijn hiervan in totaal gekannabaliseert voor onderdelen voor actieve systemen?
   Hoeveel zijn hiervan goed geconserveerd en per direct inzetbaar in nood?
   Hoeveel reservisten die kunnen omgaan met dit systeem zijn in geval van nood inzetbaar voor systemen in reseve?
   Hoeveel munitie is er beschikbaar voor inzetbare systemen in reserve?
   Hoe gaat Nederland om met zijn matriele reserve in het algemeen wat niet is verkocht, want dat is zeer belangrijk mocht een ernstig groot conflict zeer langdurig aanhouden …

 4. Een land verdient een regering die het Volk zelf gekozen heeft. Ook de Nederlandse bevolking keert de rug om, steekt de kop in het zand, zet de pruiken op , schuilt achter de dijken en gaat door met het genieten van het leven, totdat zij wreed ontwaakt .

 5. Waarde heren Pim en Ton,
  Ben het met u beiden eens! Ja, heer Pim, er moet i.d.d. nog reserve zijn, v.w.b. de Pzh2000’s, maar hoeveel? Geen idee. Reserve-onderdelen? Geen idee! Munitievoorraden? Geen idee!
  Het is een beetje zoals de film “Een brug te ver”, als de Duitse veldmaarschalk Von Rundsted vraagt naar de beschikbare middelen! “Kaum vorhanden,” is telkens het antwoord! En om de vraag van de heer Welter te beantwoorden v.w.b. het moraal van de Nederlandse bevolking en hun visie v.w.b. Defensie durf ik te zeggen “Kaum vorhanden.” Hoe een land maar niet wil leren van haar geschiedenis…..en wij zijn de roependen in de woestijn!

  1. Dat is nu precies waar het om draait in het algemeen, hoe gaan we om met ons defensie apparaat…
   Nederland kiest voor een klein professioneel beroepsleger met 18 moderne houwitsers in actieve dienst op zich niks mis mee in vredestijd zal dat aantal denk ik genoeg voor oefeningen en eventuele uitzendingen.
   Maar:
   Staan de overgebleven 39 of 49 houwitsers… ??? goed onderhouden en goed geconserveerd in opslag zodat deze bij een eventuele noodzakelijke opschaling/mobilisatie binnen een 1 a 2 week beschikbaar zijn met voldoende munitie voor reservisten of bestaande eenheden dan is er niks aan de hand !
   Of… Staan ze allemaal ergens compleet kaal gestript van alle vitale onderdelen weg te roesten bij domeinen te wachten op een koper voor oud ijzerprijzen ???
   Als dit laatste het geval is dan is dat een grof schandaal en een enorme kapitaalvernietiging en verkwisting van belastinggeld !
   De Russen en eventuele andere tegenstanders zullen vast en zeker weten in welke toestand ons defensie apparaat en al zijn middelen zich bevindt het wemelt hier met ons liberaal en open maatschappij en open grenzen van de informanten alleen mag de eigen bevolking daar niet teveel over weten van onze eigen politici…

 6. De politiek van uiterst links tot uiterst rechts heeft, als het erop aankomt, geen cent over voor Defensie. En dat was zo, is zo en zal altijd zo blijven in Nederland. Degene die denkt dat door te stemmen dit veranderd legt wel een enorme naïviteit aan de dag. Defensie zit bij de grote massa nu eenmaal niet in de genen.
  Defensie is uitgekleed. Nauwelijks cavalerie (18 gevechtstanks geleased van Duitsland), nauwelijks veld artillerie (18 stuks pantser houwitsers), nauwelijks luchtdoel artillerie (een paar Fennek klein pantser wielvoertuigen met Stinger), nauwelijks Fregatten, nauwelijks gevechtsvliegtuigen, onvoldoende Helicopters en ga zo maar door. Waar moet je beginnen? Met 7 miljard euro op jaarbasis erbij bereik je nog niet een nominaal benodigd gevechtsniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.