Mark Brouwer (SGP): Defensie staat er misschien nog minder goed voor dan gedacht

Geplaatst door

Geef mij en mijn mannen en vrouwen nu eerst goede schoenen, een goede helm, een goed pak en voldoende munitie! Dat zegt militair en kandidaat-kamerlid voor de SGP Mark Brouwer. Hij wil minstens 3 miljard extra voor Defensie, dat er volgens hem misschien nog wel minder goed voorstaat dan gedacht.
Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?
Politiek actief ben ik al mijn hele leven. Bezocht in mijn jeugd al vaak de lokale raadsvergaderingen en ging naar het Binnenhof. Ik zie politiek als een belangrijke verantwoordelijkheid en zie het als een ambacht. Tegelijkertijd snap ik ook de afkeer van sommigen. Het moet je ook interesseren. Als militair geef ik al 15 jaar lezingen, doe aan storytelling. Om te laten zien wat we bij Defensie doen. Na verloop van tijd adviseerde ik de fractie gevraagd en ongevraagd. Niet alleen de SGP overigens maar van D66 tot PvdA. Dit omdat er soms sprake was van onkunde en onwetendheid en soms om iets bespreekbaar te maken. Doel was om ons ministerie beter te maken.
Waarom heeft u juist voor deze partij gekozen om politiek actief te worden? Met de SGP ben ik opgegroeid. Voor mij was het ook een logische keuze toen ik stemgerechtigd werd om voor deze partij te kiezen. Ook ben ik lid geworden. Dat doet tegenwoordig ook niet iedereen meer, maar ondertussen schreeuwt men wel moord en brand dat de politiek niet luistert. Ik ben erachter gekomen dat je als lid juist wel veel in te brengen heb. Dat bracht me na al die jaren adviseren en meedenken tot een plaats op de kandidatenlijst. De vraag kwam vanuit de partij, dat is nog het allermooiste. Geen haantjesgedrag om te solliciteren of ellebogenwerk. De SGP is een consistente partij, de oudste in ons land. Een partij vóór politiek volgens Bijbels waarden en normen. De SGP komt altijd op voor veiligheid, ook als er geen verkiezingen zijn. Zij zijn ook de enige die keer op keer geld vrij wil maken voor Defensie, of het nu leeft in de samenleving of niet. Denk ook aan de moties van ‘Van der Staaij’ in dit verband.
Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?
Het is natuurlijk wederzijds, want ook militairen kunnen leren van politici. Zodra je denkt dat je de waarheid in pacht hebt en niets meer hoeft te leren, dan gaat het mis. Die arrogantie is er al genoeg in de maatschappij. Politici zouden over het algemeen wat meer dienend mogen zijn. Ik heb wel eens de indruk dat ze er alles aan doen om media-aandacht te genereren. Of zoveel mogelijk je naam onder een motie zien te krijgen. Want stel je voor dat je bij de volgende ronde niet meer op de kandidatenlijst staat… Dienen! Bijdragen aan een veilige samenleving en niet met de hectiek en waan van de dag meegaan. En wij als militair mogen wel eens wat breder kijken dan onze eigen ‘koker’. Er is zo veel meer dan Defensie of onze werkplek.
Als u na de verkiezingen in de Tweede Kamer zit, wat zou u dan als eerste willen veranderen of aanpakken?
Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik niet zoveel stemmen trek en daarmee een Kamerzetel ga bezetten. Mocht het ooit zover komen dan zal ik die verantwoording zeker nemen. Daar loop ik niet voor weg! Ik vind het hypocriet als je wel op een kandidatenlijst wil staan, maar vervolgens geen verantwoordelijkheid wil nemen. Met Defensie is een goede regeling overeengekomen dat militairen een aantal termijnen zitting kunnen nemen in de Kamer met een terugkeergarantie als militair. Dat geeft zekerheid en getuigt van goed werkgeverschap.
Als Kamerlid is het van belang om met de juiste dossierkennis te zorgen dat je het vertrouwen wint van het Defensie personeel. Die hebben al decennia klap na klap te verwerken gekregen. Zijn het niet de bezuinigingen dan is het wel de ontbrekende cao of het gebrek aan middelen. Dat is zo demotiverend. Ik vind het knap dat defensiemedewerkers na bijvoorbeeld 25 jaar loyaliteit nog zoveel inzet tonen.
De huidige Kamerleden van de SGP zijn overigens uitermate goed op de hoogte van de staat van Defensie. Zij verstaan dat veiligheid één van de belangrijkste kerntaken van de overheid is. Prioriteit is bijvoorbeeld personeel: er moet weer een staatssecretaris komen op het departement om alle (omvangrijke) projecten te coördineren. En het reservistenbestand moet voldoende geld en middelen krijgen voor een flexibele schil om ons beroepsleger.
Een andere prioriteit is het materieel. Jarenlang zijn grote projecten naar de toekomst geschoven. Denk aan de vervanging van de wielvoertuigen. Het geringe aantal JSF vliegtuigen en (gevechts)helikopters baart de SGP ook zorgen. Maar ook de vervanging van de onderzeeboten en de M-fregatten zijn speerpunten en absoluut noodzakelijk!
Welke positie neemt u als (kandidaat)- Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?
Defensie maakt deel uit van mijn persoon. Op dit moment ben ik vooral militair en voel me ook verbonden met het bedrijf. Maar dat geldt ook voor alle anderen in Nederland die zich inzetten voor de veiligheid, zoals brandweer, politie en ambulancepersoneel. Maar we moeten ook echt kritisch zijn op de organisatie en processen: er moet nog heel veel verbeterd worden!
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
We staan er misschien wel minder goed voor dan dat we denken. En wat verwacht de samenleving van ons? Met één druk op de knop dat er een aantal brigades op de mat staan? Of dat er 50 F-16’s inzetbaar zijn. Als de premier zegt: ‘Send in the Marines’, wat staat er dan binnen 24 uur gereed (en hoe..)?
Onlangs werd er een grote oefening gehouden in Polen. Op brigade-niveau deed Nederland mee. Onvoorstelbaar dat eenvoudige middelen, zoals jerrycans met brandstof, meteen een schaarstegoed in Nederland werden. Tekenend dat we niet ruim in onze jas zitten. Er moet op korte termijn een miljard bij om draaiende te blijven. En dan hebben we het nog niet over de (vooruitgeschoven) vervangingsprojecten. Geef mij en mijn mannen en vrouwen nu eerst goede schoenen, een goede helm en een goed pak (geen namaak maar een goed Nederlands product!) en voldoende munitie! De SGP vecht voor minimaal 3 miljard extra.
Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?
k wil allereerst iedereen oproepen om te gaan stemmen. Daarnaast heeft de SGP een lijst met 29 andere fantastische kandidaten. Als u het echt niet meer weet mag dat natuurlijk op de lijstduwer, nummer 30!
Foto’s: privécollectie Mark Brouwer
Door: Eduard van Brakel

3 reacties

 1. Ben het helemaal eens met Dhr. Brouwer. En de SGP is in ieder geval duidelijk omtrent haar plannen met Defensie! Langzaam aan zie je het wel doordringen in het Haagse, met de kleine christelijke partijen zoals de SGP en de CU voorop! Daarna volgt het CDA, en dan, met een beschamende 1 miljard erbij, de VVD. Vroeger stemde de militair altijd VVD, want die stonden er voor Defensie! Nu kennelijk niet meer! Weet op wie u stemt in maart, want de gehele sector veiligheid stelt het met een minimum, dus ook politie en de Douane, is samen met Defensie aan een grote revisie toe!!

 2. Partijen komen nu allemaal met voornemens en beloften…
  De afspraak en de norm binnen de Navo is al jaren en jaren min. 2% alleen opnieuw voor de zoveelste keer bevestigd tijdens Navo top in DenHaag !
  Pas in 2024 voldoen aan de 2% norm ? Gaan we nog eens 7 jaar ons niet aan de afspraken houden en nog eens 7 jaar uitstel plegen om dan pas de gemaakte afspraken na te komen.
  Gaan we 1 of 2 miljard erbij doen ? Komende regering zit er 4 jaar en het gaat om het complete plaatje dus noem gewoon een percentage over het gehele budget wat men in wil lopen op die 2% of in percentages wat er extra bij moet komende 4 jaar.
  Partijen noemen steeds middelen en matrieel waarin men wil investeren ? Laat dit a.u.b. over aan de defensie organisatie zelf en zorg als politiek dat de organisatie en financiering op orde komen.
  Meerjarige vastgelegde financiele begroting ? In principe hebben we dat we hebben immers als land de afspraak van 2 % vastgelegd, willen we dit niet als land en politiek dan moeten we niet lid willen zijn van de Navo.
  SGP, CU en VNL komen aardig dicht in de buurt wat we eigenlijk als land hebben afgesproken binnen de Navo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.