VVD: zorgen voor veiligheid is absolute kerntaak overheid

Geplaatst door

Zorgen voor veiligheid en Defensie is een absolute kerntaak van de overheid. Dat vindt de VVD. Over de decennialange bezuinigingen zeggen de liberalen dat alle partijen boter op het hoofd hebben. De VVD begint met organisatorisch en bedrijfstechnisch orde op zaken houden en de investeringen in Defensie stap voor stap maar vastberaden opvoeren en wil een miljard extra budget en toegroeien naar Europees gemiddelde.

 • Hoe belangrijk vindt u (uw partij) Defensie? 

Zeer belangrijk. De zorg voor onze veiligheid is de absolute kerntaak van de overheid, zowel binnenlands als internationaal.
 

 • Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen? 

Decennialange bezuinigingen hebben duidelijk hun sporen achtergelaten. Iedereen kent de verhalen over uitgeputte voorraden, gebrek aan onderdelen en achterstallig onderhoud. Het is cruciaal om dit tij te keren. Rutte II heeft dat gedaan; voor het eerste sinds de Koude Oorlog kwam er geld bij. Maar het is evident dat dit nog lang niet genoeg is. Daarom willen wij de komende jaren toegroeien naar het Europese NAVO-gemiddelde, om te beginnen met een miljard euro per jaar erbij.
 

 • Hoe ziet u de rol van de Nederland in de wereld? En wat voor Krijgsmacht past daar volgens u bij? 

Nederland heeft als klein land met een zeer internationaal georienteerde economie bijzonder belang bij een stabiele, op recht gebaseerde wereldorde. Het strategisch doel moet daarom altijd zijn om te doen wat in ons vermogen ligt om hieraan bij te dragen. Daarnaast, minstens zo belangrijk, moeten we gewoon in staat zijn om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen en stabiliteit in onze regio af te dwingen. Daar hoort een robuuste krijgsmacht bij, die in het volledige geweldsspectrum en met voldoende voortzettingsvermogen kan optreden.
 

 • Het huidige budget van Defensie is ongeveer 1,1% van het BNP. Binnen NAVO-verband is afgesproken dat er minimaal 2% van het BNP aan Defensie besteed moet worden. Vindt u dat het Defensiebudget verhoogd moet worden richting de 2%? 

Ja, Nederland heeft in de verklaring van Wales afgesproken om in 2024 aan de NAVO-norm te voldoen. Afspraak is afspraak.
 

 • Vindt u dat de dienstplicht weer moet worden ingevoerd? (eigenlijk: vindt u dat de opschorting van de opkomstplicht moet worden afgeschaft?) Waarom wel, of niet? 

Nee. De keuze voor een hoogprofessioneel, technologisch hoogstaand vrijwilligersleger is naar onze overtuiging de juiste geweest. Om dienstplichtigen te kunnen absorberen zou de krijgsmacht een fundamentele gedaanteverandering moeten ondergaan, in een tijd waarin we juist doelgericht de gevechtskracht zouden moeten versterken.
 

 • Defensiepersoneel loopt de poort uit, terwijl de Krijgsmacht moeite heeft met de vulling. Een oud-officier vindt dat het personeel tot over de pijngrens geëxploiteerd wordt. Wat vindt u dat de politiek daaraan moet doen? 

De militairen en het burgerpersoneel zijn het belangrijkste kapitaal van Defensie en de kern van haar kracht. Om blijvend te kunnen beschikken over gemotiveerde, weerbare, flexibele, goed opgeleide en geoefende mensen, moet Defensie een aantrekkelijke werkgever zijn waar militairen ruimte en kansen krijgen. Het verder ontwikkelen van een modern en flexibel personeelsbeleid is voor Defensie dus noodzakelijk. Een aantrekkelijk en helder loopbaanperspectief is het uitgangspunt. Talent bepaalt hoe snel iemand door de rangen en schalen kan stromen, niet het aantal dienstjaren.
 

 • De waan van de dag lijkt te regeren ten aanzien van Defensie. Hoe staat u tegenover het vastleggen van meerjarige begrotingen en plannen die uitgevoerd kunnen worden ongeacht de regering die er op dat moment is? 

In onze democratie zal Defensie altijd onderworpen zijn aan politieke besluitvorming, inclusief een zekere grilligheid die daar helaas soms onderdeel van uitmaakt. Dat zal niet veranderen. Dat neemt echter niet weg dat wij er wel degelijk voorstander zijn om Defensie strategisch te besturen, bijvoorbeeld op basis van vierjaarlijkse strategische veiligheidsanalyses.
 

 • In Frankrijk worden reservisten meer ingezet, terwijl In Nederland reservisten nauwelijks meer kunnen oefenen. Op welke manier ziet u de rol van de Nationale Reserve? 

Wij zijn voorstander van de ontwikkeling van een Nederlandse implementatie van het Total Force Concept.
 

 • In welke middelen zou de Krijgsmacht volgens u juist wel, of juist niet moeten investeren? 

De Zeven Provinciën (Foto: ministerie van Defensie)
De Zeven Provinciën (Foto: ministerie van Defensie)

Prioriteit heeft het volledig op orde brengen van de basis- en inzetgereedheid van de gehele krijgsmacht. Gevechtskracht, ondersteuning (logistiek, transport en medisch) en noodzakelijke vervangingsinvesteringen moeten tevens in balans worden gebracht. Naast basiscapaciteiten – zoals gevechtsvliegtuigen, fregatten en infanterie – willen wij slim gekozen nichecapaciteiten binnen onze krijgsmacht behouden.
 
10)   Wat wilt u in het algemeen nog opmerken ten aanzien van de Krijgsmacht?
De tijden zijn overduidelijk veranderd. Het is vandaag de dag weer populair om om meer geld voor Defensie te pleiten en dat zie je partijen van links tot rechts nu ook doen. En eerlijk is eerlijk: daarbij hebben alle partijen boter op het hoofd. Onze inzet is daarom om ons in deze verkiezingstijd niet te overschreeuwen en om geen gouden bergen te beloven. In plaats daarvan presenteren wij een sober, realistisch plan om door te gaan op de weg die we onder Hennis zijn ingeslagen. Organisatorisch en bedrijfstechnisch orde op zaken houden en de investeringen in Defensie stap voor stap maar vastberaden opvoeren.

 
 

3 reacties

 1. Beste VVD, 1 miljard is te weinig! Er is 2 miljard nodig om het leger weer lucht te geven, en de basisgereedheid in orde te krijgen! Zorg er nou TENMINSTE voor dat dat in orde komt, zodat Defensie weer aan haar plicht, conform de Grondwet kan voldoen, het verdedigen van het grondgebied van het Koninkrijk!
  Verder, en ik blijf het zeggen, zijn er te weinig tanks, zwaar geschut, vliegtuigen en schepen. Maak dus planning en geld vrij om te investeren. Regeren is vooruitzien, qua deze regel is de overheid duidelijk tekort geschoten! Geen woorden maar daden, regering! Daar zit Jan Soldaat al tijden op te wachten.

 2. VVD heeft me bijzonder teleurgesteld. Om nu te zeggen dat er onder Rutte 2 geld bij is gekomen is je reinste kolder. Het wordt tijd dat we gaan merken dat iemand om defensie geeft. VVD laat dat al een hele tijd na.
  En wat te denken van een sober, realistisch plan en verder gaan op de weg die minister Hennis is ingeslagen…. Er is toch zeer recent naar buiten gekomen dat dit niet de weg is waar het personeel van defensie vertrouwen in heeft!
  Het zou zo fijn zijn als we eens een stem uit konden brengen op een partij die ons echt een warm hart toedraagt en die personeel niet alleen in woord, maar ook in daad steunt.

 3. Veel blabla voor een VVD’er.
  De VVD is verantwoordelijk voor heet grootste deel van de afbraak van de krijgsmacht sinds de muur viel.
  Ik geloof ze niet meer, het is keer op keer verbroken beloftes bij de VVD.
  Vele militairen en veteranen met mij hebben geen vertrouwen meer in de VVD.
  Enkel de SGP is vwbt defensie altijd constant gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.