Beste minister, veiligheid zelf doen is de beste strategie

Geplaatst door

Geachte excellentie, beste Jeanine,
Hoe gaat het met u? Met de laatste loodjes als minister van Defensie? Mooi dat u nog even voor miljarden extra hebt gepleit, zo op de valreep. Dat doet me goed. U bent bijna klaar met uw termijn minister, dus ik denk dat dit best wel eens de laatste brief zou kunnen zijn die ik aan u schrijf. En ik heb er best een boel geschreven minister. Toch jammer dat u nooit echt antwoord hebt gegeven.
Soms gaf u volgens mij wel indirect antwoord. Zoals afgelopen week, toen bekend werd dat gepensioneerde officieren weer in dienst worden geroepen om de jonge garde te leren vechten tegen conventionele tegenstanders. In mijn laatste brief schreef ik immers dat wanneer u mannen van bijna 39 zou oproepen, ik mijn spullen zou pakken en zou komen. Dat plan heeft u verbeterd en u roept nou onze oude ijzervreters terug. IJzervreters die nog weten hoe overzichtelijk het was, met de Russen aan de ene kant van het ijzeren gordijn en het vrije westen aan de andere kant. Ijzervreters die nog stammen uit de tijd dat we pantserbrigades hadden, volledige tankbataljons, artillerie-afdelingen, vloten fregatten en vele squadrons aan jachtvliegtuigen.
Dat hebben we allemaal niet meer minister, dal die gevechtskracht. Maar nu hebben we niet alleen Poetin aan de ene kant van Europa, maar ook nog Trump aan de andere kant. En IS en andere instabiele staten aan nog een kant. Dat maakt het allemaal wat onoverzichtelijk en instabiel minister. Het is toch jammer dat de kabinetten de afgelopen 25 jaar hun best hebben gedaan om al onze regenkleding weg te gooien. Het is ze bijna gelukt, maar nu dreigt het slecht weer te worden en zijn we op zoek naar de restanten van de spullen die de regen kunnen tegenhouden. Op zoek naar oude ijzervreters die nog weten hoe dat moet, vechten tegen echt zware regenbuien. Maar weten ze ook hoe het moet zonder de juiste middelen?
Want hoe je het wendt of keert minister, geld voor Defensie moet erbij. Als we de steun van de VS willen houden moet er fors geld bij: 5 miljard om precies te zijn. En niet eenmalig, maar jaarlijks. Misschien dat het verstandig is om er in 1 jaar 10 miljard extra voor uit te trekken: 5 miljard voor eenmalige grote investeringen, en 5 miljard extra om die invetseringen te bemannen, te onderhouden, te trainen en in te zetten.
Maar ook als Trump met zijn VS de steun intrekt aan de NAVO, dan moet er ook fors geld bij minister. Want dan moet Europa en dus Nederland ook, zelf de broek ophouden qua veiligheid. En dat kan nog wel eens een veel kostbaarder plaatje worden. Want feitelijk moeten we ook nog 25 jaar aan miljarden minder begroting inlopen. Dat kost een lieve duit minister. En we moeten uitkijken dat wij, als onderbetalers aan Defensie, niet door de rest van Europa met de nek worden aangekeken. Want ook aan dat Europees gemiddelde voldoen we bij lange na niet. Dan zullen we het helemaal zelf moeten doen minister.
En eigenlijk is dat zelf doen de beste strategie. Zorgen dat je zelf te allen tijde verantwoordelijk kunt zijn voor je eigen veiligheid. En vanuit dat standpunt samenwerking zoeken met bondgenoten. Dan ben je namelijk zelf in controle, dan ben je sterk, dan ben je onafhankelijk.
Want minister, zonder veiligheid is er niets. Als het hier onveilig is, als het hier bommen regent, of aanslagen, dan hoeven we ons niet druk te maken over de kwaliteit van het onderwijs, of de ouderenzorg, of duurzaamheid, of banen. Nee, dan maken we ons druk of we nog kunnen leven, of er nog eten is. Ik denk niet dat de mensen in Aleppo zich erg druk maken over school, of de economische groei. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd.
Want minister, het zorgen van veiligheid is de eerste prioriteit van de staat. En natuurlijk klopt het principe dat wanneer we het beter maken in andere landen, het hier ook veiliger wordt. Als de welvaart eerlijker verdeeld wordt over de wereld dan scheelt dat onveiligheid. Als iedereen elkaar in zijn waarde zou laten, als mensen niet belust zouden zijn op macht, geld, rijkdom, dan zou de wereld voor iedereen een paradijs zijn. En natuurlijk zouden we dat het liefst allemaal willen minister.
Maar zolang dat niet zo is, zou ik graag de middelen en mogelijkheden hebben om onszelf te kunnen verdedigen, om onze welvaart, en onze vrijheid (ook de vrijheid om het met elkaar oneens te zijn), om alles wat ons lief is, om dat met hand en tand te kunnen verdedigen. En dat lukt nu niet. Ook niet in Europees verband. Wel in Europees verband met de VS. Ik geloof dat Poetin een paar honderdduizend man aan troepen bij de grens met Polen heeft staan. En de NAVO ging oefenen met 20.000 man (wel een mooie oefening minister!). Ik ben best optimistisch minister, maar dat gaat niet lukken. Niet zonder de VS. Niet zonder zelf maximaal te investeren.
Gelukkig lijkt het erop dat de meeste politieke partijen te beseffen dat er geld bij moet, bij onze regenkleding, bij onze Defensie, bij onze verzekering waarvan je hoopt dat je hem nooit hoeft te gebruiken. En ik hoop dat het sentiment wat is verbeterd, want ondanks al die miljarden die beloofd worden, begreep dat ik (voordat Trump kwam met zijn NAVO-boodschap) er waarschijnlijk toch niet veel meer dan een miljard extra zou komen.
Beste minister, beste Jeanine, onder jouw ministerschap is in ieder geval het tij gekeerd qua denken over Defensie. Maar het zou fijn zijn als je in de laatste maand nog 1 kunstje doet. Een kunstje van een paar miljard het liefst. Erbij dus. En het zou leuk zijn om 1x echt antwoord te krijgen. Want het voelt nu als een soort onbegrepen liefde minister, en daar heb ik genoeg ervaring mee.
In ieder geval veel succes met de campagne en de verkiezingen!
Hartelijke groet,
 
Eduard van Brakel
hoofdredacteur en oprichter Defensie-Platform
 
 

4 reacties

 1. Ach ja, die minister.
  Ik denk dat ze reikhalzend uitkijkt naar het moment dat ze geen minister meer zal zijn en achterover kan hangen verlost van het defensiejuk, verlost van zeurende oud-militairen die hun zeer verdiende maandelijkse inkomen niet achteruit willen zien gaan bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Dan kan ze haar masker misschien af doen. Maar deze oud-militairen zullen haar nooit vergeven dat ze in een AOW-gat terecht gekomen zijn door haar halsstarrigheid en daardoor honderden euro’s per maand minder gekregen hebben waardoor ze rondom bijstandsniveau hun leven hebben moeten inrichten. Oud-militairen met veelal mooie medailles gekregen voor eerlijke en trouwe, vaak levensgevaarlijke dienst, veel en lang weg geweest zijn van hun gezin en geliefden en dat allemaal gedaan hebben om een steentje bij te dragen voor het handhaven van onze vrede.
  Na veel geharrewar en lastige discussies en debatten schijnt er iets gerepareerd te zijn maar nog steeds niet zoals wij dat verdienen.
  Ik hou mijn hart vast als ik over een paar maanden behoor tot de 65-plussers en ook een jaar lang mijn vaste lasten zeer moeilijk nog kan voldoen laat staan nog op vakantie kan gaan.

 2. Ik denk dat je een grondigere aanpak nodig hebt. Je zal diegene die bescherming nodig hebben moeten aanspreken. Als de bevolking geen noodzaak ziet ben je een schreeuwer in de woestijn, euh ik bedoel internet.

 3. In ieder geval hebben we met deze minister iemand gehad die wel het beste voor heeft met Defensie, en ook hartstochtelijk, i.s.m. de CDS Middendorp de weg naar omhoog weer enigszins heeft gevonden.
  Eduard, om precies te zijn, er zijn 200.000 man Russische troepen in Wit-Rusland aan het trainen! Dan hebben we het nog niet over de Iskander raketten in Kaliningrad! En zijn er nog altijd maar 3 partijen die een bedrag van 2 miljard erbij noemen, het CDA, de SGP en de CU! De rest vind inderdaad onderwijs en zorg belangrijker. Ben het met je eens dat Defensie nu prio een zou moeten zijn! Maar ja, dit is Nederland, het land van het “gebroken geweertje.”
  Het land ook van de compromis, volgens mij is dat woord hier uitgevonden. Want doorpakken, ho maar! Het is 3 voor 12!!! Wanneer gaan die schellen nou eens van de ogen? Ach, in het land der Blinden is Eenoog koning! Als je eens wist hoeveel brieven en mails ik niet naar het Haagse heb gestuurd….nee, het is nu verkiezingstijd, dus eigen ego eerst! En zo verstrijkt de tijd, in het voordeel van Putin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.