Mustafa Bal (CDA): investeren in Defensie geen keus, maar noodzaak

Geplaatst door

Investeren in Defensie is geen keuze, maar een noodzaak. Dat zegt actief dienend onderofficier (adjudant bij de KMAR) en kandidaat Tweede-Kamerlid Mustafa Bal (CDA). Als actief dienend militair vindt hij het zeer noodzakelijk dat we nu ook meer investeren in onze militairen: mannen en vrouwen die onder moeilijke omstandigheden belangrijk werk verrichten. Zij vechten voor onze vrijheid en veiligheid. 

  • Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?

Nederland is het land dat ik sinds 1999 als beroepsmilitair trots mag dienen en samen met mijn collega’s kan ik een bijdrage leveren voor een veilige, stabiele en sterke samenleving. In de afgelopen jaren is er enorm bezuinigd op onze uitgaven voor veiligheid. De veiligheid van Nederland is helaas niet vanzelfsprekend. Twee maanden na de aanslagen op 9/11 was ik op uitzending in Bosnië met SFOR 11. Dit was voor mij een bijzonder ervaring.
Vanuit mijn opvoeding en de waarden die ik van huis uit heb meegekregen om respect te hebben voor anderen en hun religieuze overtuigingen en meningen. Ik kon het hierdoor nauwelijks bevatten hoe of wat mensen zover kon krijgen om van de één op de andere dag hun vrienden, buren en of hun landgenoten zo te haten om er uiteindelijk tegen in oorlog te gaan.
Na mijn terugkomst in Nederland heb ik veel waardevolle lessen kunnen leren en ben ik het belang van een sterke samenleving gaan inzien. Een sterke samenleving is gebaseerd op vrede en veiligheid. Onze waarden en normen zijn niet vrijblijvend. Door de verharding in de samenleving, de angst voor dreigingen, polarisatie en de aanwezige haat naar de ander is het van belang om te voorkomen dat ook wij verder afglijden en in conflict komen met elkaar.
Ik sta voor een samenleving en een politiek dat niet uitsluit maar mensen insluit, betrekt en gezamenlijk werkt aan vrede en veiligheid. Met elkaar vormen wij Nederland. Wij Nederlanders hebben een rol en een verantwoordelijkheid met en voor elkaar. Als militair ben ik gewend om aan te pakken, samen te werken en door te zetten als team in het belang van een groter geheel. Ik heb een eed afgelegd om de belangen van Nederland en die van onze bondgenoten te verdedigen zowel op nationaal als internationaal vlak.
Als ik mee moet doen dan wil ik ook meedenken maar ook mee kunnen beslissen vandaar mijn wil om in de politiek te gaan.

  • Waarom heeft u juist voor deze partij gekozen om politiek actief te worden?

In de periode 2012 tot 2015 ben ik Statenlid voor het CDA in Zuid-Holland geweest. Van huis uit ben ik opgevoed met normen en waarden waar ik veel overeenkomsten zag bij het CDA.
Het CDA is als middenpartij een partij die uitgaat van wat mensen zelf kunnen en solidair is naar mensen die het niet zelf kunnen. Rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid zijn voor mij dan ook te vinden binnen het CDA.

  • Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?

Defensie is een organisatie waar individuen zich als onderdeel zien van een team ongeacht je afkomst, geaardheid, geslacht, geloof, etniciteit of welke verschil dan ook.
Nederlandse militairen zijn professionals met een bijzonder hoge loyaliteit naar Nederland en naar elkaar. Militairen zijn in staat om in belang van het groter goed zich ondergeschikt te maken.
Militairen lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid en ze noemen het beestje bij het naampje.

  • Als u na de verkiezingen in de Tweede Kamer zit, wat zou u dan als eerste willen veranderen of aanpakken?

Ik zou de lijn van ons verkiezingsprogramma om de komende 4 jaar fors te investeren in de krijgsmacht willen uitvoeren. Als actief dienend militair vind ik het zeer noodzakelijk dat we nu ook meer investeren in onze militairen: mannen en vrouwen die onder moeilijke omstandigheden belangrijk werk verrichten. Zij vechten voor onze vrijheid en veiligheid. Daarom moeten zij de juiste middelen, de beste training, goede doorstroom en een werkbaar mandaat hebben als zij op missie gaan. Het arbeidsvoorwaardenoverleg loopt al jaren zonder succes. Al geruime tijd houdt het onrecht van het AOW-gat bij Defensie aan. Dit moet worden opgelost.

  • Welke positie neemt u als (kandidaat)- Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?

De veiligheid in de wereld is in de afgelopen jaren fors verslechterd, juist en vooral ook aan de randen van Europa. Tegelijk heeft Nederland in de afgelopen decennia te veel bezuinigd op en te weinig geïnvesteerd in Defensie. In mijn dagelijkse werk ben ik adjudant – onderofficier binnen de Koninklijke Marechaussee. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden als mentor BPV ben ik vertrouwenspersoon, bestuurder bij de militaire vakbond (ACOM) en trainer diversiteit & cultuur.
Ik ben sterk betrokken bij Defensie en het personeel van Defensie en dit zal zo blijven.
Uw veiligheid en vrijheid is namelijk ook mijn veiligheid en vrijheid en die van onze dierbaren.

  • Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?

De veiligheid in de wereld is in de afgelopen jaren fors verslechterd, juist en vooral ook aan de randen van Europa. Tegelijk heeft Nederland in de afgelopen decennia te veel bezuinigd op en te weinig geïnvesteerd in Defensie. Daardoor oefenen militairen inmiddels zonder munitie en staat de helft van de voertuigen van de landmacht stil. Dat is zeker niet de professionele krijgsmacht die we hard nodig hebben.
Het veiligheidsdomein omvat ook een sterkere Europese samenwerking op het gebied van defensie. Met de huidige risico’s van terrorisme, de instabiliteit aan de grenzen van Europa en de nieuwe, bescheidener rol voor de Verenigde Staten, moet Europa haar eigen verantwoordelijkheid waarmaken op het terrein van defensie.
Investeren in Defensie is geen keuze, maar een noodzaak.

  • Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?

Lijst CDA nummer 40.  Stemt u 15 maart op mij dan is het geen belofte maar een garantie dat u een hardwerkende, trotse onderofficier rijker zult zijn in de Tweede Kamer, die zal strijden voor de belangen van Nederland.
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.