We willen niet meer vechten, minister

Geplaatst door

Beste minister, beste mevrouw Hennis,
Wat ik nou weer las in de krant: Nederlanders zijn niet bereid om te vechten voor ons land. Uit een onderzoek blijkt dat maar 15% van de Nederlanders bereid is om de wapens op te pakken om te verdedigen wat ons lief is. Dan vraag ik me af: waarom niet? Is Nederland niet waard om voor te vechten? Is er niks wat ons lief is dat we willen verdedigen?
Ik heb ooit vol overtuiging voor de Krijgsmacht gekozen, en toen ik uitboekte wegens fysieke klachten, wist ik dat er spijt van zou hebben, van dat uitboeken. Ik koos vol overtuiging, en ik wist dat daardoor de kans zou ontstaan dat ik zou moeten vechten. Of voor Nederland, of op een vredesmissie. Ik heb alleen nooit hoeven vechten, niet voor Nederland, en ik was al weer weg voordat ik op missie kon gaan. Tot mijn spijt.
Maar toch, minister. Slechts 15% van de Nederlanders is bereid om te vechten. Onder die bereidwilligen zitten denk ik veel militairen, veteranen en andere oud-militairen. Dat hoop ik tenminste, want militairen die niet bereid zijn om te vechten, dat zou een beetje gek zijn. Hoewel die militairen door de afbraak van de Krijgsmacht best wel eens redenen zouden kunnen hebben om niet te willen vechten. Er zijn niet zo veel middelen meer om mee te vechten. Als er 3500 militairen aan het oefenen zijn (met 1000 wagonladingen materieel) in het voormalige Oostblok, is dat 1/3e van de slagkracht van de Landmacht. En 25% als je het Korps Mariniers meeneemt als mogelijke landcomponent. Dat is niet echt heel veel natuurlijk.
En dan nog dat gedoe met die arbeidsvoorwaarden. Eerst jaren de nullijn, dan een zwaar belast extraatje dat ook een sigaar uit eigen doos blijft, een AOW-gat, een dusdanige ophoging van de pensioenpremie dat militairen er tot 100 euro netto op achteruit gaan, en dan weer het klappen van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Vind u ook niet dat militairen daardoor wel een beetje hard getroffen worden? Dat loyaliteit daardoor wel erg van 1 kant komt? Een militair zei letterlijk tegen mij:  ‘De beleidsmakers zijn excelmanagers, aandacht voor het personeel is er al jaren niet meer’.
En dat minister, terwijl ik in 1998 in een organisatie kwam waar gehamerd werd op personeel. Waar personeelszorg als een van de criteria werd meegenomen in je beoordeling als toekomstig officier. Waar voorbeeldgedrag als leider belangrijk was. Waar de sergeant helemaal over de flits ging, toen collega’s vergeten waren om de slaapzak van de slapende sergeant dicht te doen. Ze hadden het moeten zien, je let op je maatje. Je let op elkaar. Je zorgt voor elkaar. Dat was Defensie. Maar is dat Defensie nog steeds? Niet als het aan de politieke en militaire leiding ligt, zo lijkt het.
Want misschien minister, misschien heeft het voorbeeldgedrag ook wel te maken met de lage gevechtsbereidheid. Als de militairen nou een minister hadden die pal voor haar troepen ging staan? Die zegt: ‘de militairen en het andere Defensiepersoneel zijn nu wel genoeg gepakt. Het is tot hier en niet verder.’ Dat ze een minister hebben die in de politieke arena in het openbaar vol de strijd aangaat voor haar militairen? Hoe anders zou het dan zijn?

Orion

Hoe anders zou het zijn als de bevelhebbers vol op het orgel gaan? En zich voluit uitspreken over het wanbeleid dat is gevoerd de afgelopen decennia. Van 900 naar 0 tanks, naar 18 geleasde tanks onder Duits commando. Van 213 F16’s naar nog geen 40 JSF’s en 0 Orions. Nog maar 6 fregatten die rondvaren. Nog maar een paar houwitsers in plaats van hele afdelingen. Schepen die niet meer zeewaardig zijn. Het is doffe ellende, minister. En die commandanten, die weten dat ook. Wanneer staan die commandanten eens echt op, en zeggen – het liefst niet politiek correct – dat het extreem kortzichtig was om zo veel te bezuinigen. En dat het helemaal een schandaal is dat daarbovenop wel heel veel gevraagd wordt van het personeel, maar dat ze niets terugkrijgen? Niets behalve steeds slechtere arbeidsvoorwaarden en minder oefendagen?
Wanneer laten u en de militaire top zien dat jullie bereid zijn te vechten voor Defensie? Voor onze middelen om te verdedigen wat ons lief is? Want minister, om te willen vechten, moet je wel kunnen vechten.
Toch minister, echt waar, als de nood aan de man komt, en u zelfs mannen van 38 (bijna 39) jaar oud wilt oproepen: u kunt me bellen. Ik zal mijn spullen pakken en gaan waar het land me nodig heeft. Ik hoor bij die 15% minister. Die 15% die wel bereid is om te vechten. Die bereid is om te verdedigen wat me lief is. Bent u dat ook?
 
Hartelijke groet,
Eduard van Brakel
 

17 reacties

 1. Wanneer gaan wij nu eindelijk eens staken..??????
  Jaaaa? Neeee. ” militairen mogen niet staken” maar wat willen ze er dan aan doen??
  HET LEGER ER OP AF STUREN.?????

 2. Houdt vol, lees artikel in Financiële Dagblad van vandaag: eindelijk staat een Europese Leider op die zich sterkt maakt voor een verenigd, militair sterk, trots, waardig en moedig Europa. Plus zijn indringende oproep aan de 27 EU landen hun def budget sterk te verhogen. Zie hier onder de tekst die ik geschreven boven dit artikel dat ik gestuurd heb naar Defensie defensie woordvoeders enz.
  Met heel groot genoegen stuur ik jullie het artikel toe uit het Financiële Dagblad van vandaag, waarin de Voorzitter van de Europese Raad zich luid en duidelijk opstelt voor een sterk en verenigd Europa vs de anti-Europa partijen, het Populisme ( ‘ Demagogen’ ) en de nieuwe President van de VS, de heer Donald Trump.’ Europa moet weer moed en trots tonen en opstaan voor onze waardigheid.’ Let ook op zijn oproep voor de versterking en verhoging van de defensie uitgaven, gericht aan alle 27 EU landen. Dat zal zeker de nieuw te kiezen regering in Nederland zich zeer zwaar kunnen aanrekenen.
  Onze huidige regering bij monde van Premier Rutte (VVD), zou zich daar zonder talmen onmiddellijk achter dienen te scharen, waarbij de minister van Financiën in het bijzonder, de heer Dijsselbloem (PvdA), zich rekenschap zal moeten geven dat zijn wurgende greep op de Defensie begroting met onmiddellijke ingang beëindigd dient te worden. Zijn wurgende greep heeft geleid tot het bijkans ineen storten van de parate inzetbaarheid van de Krijgsmacht en de desastreuze demotivatie- zo niet wantrouwen – van het personeel van de Krijgsmacht in de algehele politieke leiding.
  CFD en YCFD doen een indringende oproep aan de huidige en toekomstige regering hun prioriteiten te stellen mbt de Rijksbegroting, waarin de allereerste prioriteit dient te zijn het handhaven van de vrede en veiligheid binnen het grondgebied van ons Koninkrijk en het NATO verdragsgebied, met een loyale, gemotiveerde, moderne en voldoende uitgeruste Krijgsmacht, want Si vis Pacem, para Bellum.
  Hard Power is nummer 1, wil Europa en daarmede Nederland verzekerd blijven van a secure and prosperous Europe.
  Come Fly with me,
  Ton Welter

  1. Weet u, het ligt niet alleen aan onze minister de zittende officieren dienen ook openlijk hun mening te verkondigen ipv zich bezig te houden met het veilig stellen van hun toekomstige baantje

 3. Beste Eduard, ik behoor tot de categorie ” gewond, maar niet verslagen!” Ook ik zou vechten, voor een ex-cavalerist is veel rennen in principe niet nodig. Dat kan ik ook niet meer, met een brok titanium in mijn poot, nadat ik ruim 3 jaar geleden met ruim 70km/u voor mijn ei werd gereden.
  Toch verbaast die 15% mij niet in het minst! Het Nederlandse volk is geen soldatesk volk! Daarom komen die massa bezuinigingen er ook zo makkelijk doorheen! Zelfs de meeste regeringspartijen tonen dat “de liefde voor Defensie” niet echt diep zit! Ga maar na, SP, PvdA, D66, Groenslinks, Denk, Partij voor de Dieren, zullen sowieso liever geen stuiver extra aan Defensie en veiligheid in het algemeen willen besteden. Komt niet lekker over bij de achterban.
  Dat was voor de oorlog ook al zo! Wij zijn wel het land met het “opgeheven vingertje”, maar ook die van het “gebroken geweertje.” Puur als het moet, en het vaak al te laat is, investeren we, en zijn we bereid te knokken. En dat terwijl de Hollander in potentie een prima militair is. Het ontbreekt vaak alleen aan een stukje “over mijn lijk” mentaliteit! Dat, en de door u genoemde redenen, maken dat slechts 15% bereid is te vechten.
  Ik kan bijvoorbeeld niet tegen onrecht, en alleen DAT zou voor mij al reden zijn om toch te gaan knokken. Kom regelmatig in Polen, die hebben voor de vrijheid moeten vechten, wij zijn dat als vanzelfsprekend gaan vinden. DAT is een gevaarlijke gedachte!! Dus minister, geld erbij en rap! Schaf naast de JSF’s nog een squadron Saabs aan, 60 tanks, 2 fregatten extra en 15.000 man/vrouw erbij! Dan kunnen we weer spreken van een Leger!

 4. Inderdaad een goed stuk, de spijker op z’n kop. Als toetje worden er straks een aantal oud mariniers voor de groene tafel verwacht om hun dappere inzet om een einde te maken aan de treinkaping bij de Punt te verantwoorden. Te zot voor woorden! Als (het ministerie van) defensie achter haar personeel staat, moeten dit soort onderzoeken helemaal niet plaats vinden. Wel de hete kastanjes uit het vuur halen voor volk en vaderland, om vervolgens ter verantwoording te worden geroepen of het wel de juiste kastanjes waren..

  1. Achei muito boa essa coÃaarpçm£o de carro e linux, foi muito inteligente. Eu já tive contato com linux e ubuntu outras vezes, e realmente é só uma questão de costume. Eu acho que qualquer um pode pegar o jeito em algumas horas ou até menos!

 5. Het is te hopen dat er na 15 maart, op de post Defensie, een minister komt die dichter bij de Krijgsmacht staat dan de huidige minister.
  Mijn voorkeur gaat uit naar een oud militair, die kennis van zaken heeft, zowel in het veld, ter zee, als in de lucht.
  Een persoon die respect afdwingt op alle fronten met een sterke persoonlijkheid en met “ ballen “.
  Iemand die staat voor de manschappen en niet alleen snoepreisjes maakt om zich te provileren.
  De huidige minister Hennis Plasschaert heeft in die jaren dat zij Minister van Defensie is te veel aan het lijntje van Rutte gelopen.
  Defensie is onder haar leiding verder afgebrokkeld door onaanvaardbare bezuinigingen .
  Ook op personeelsgebied, de onderhandelingen met de bonden, het AOW-Gat verlopen moeizaam.
  Defensie moet weer een werkgever worden waar je trots op bent en fantastisch is om bij te werken.

 6. Waarom zouden we vechten voor Nederland? Niemand valt ons aan. Het heet toch defensie. Verdedigen dat zouden veel meer mensen doen zodra het nodig is.
  Wij kijken terug op WO2 en zeggen “dat nooit weer”. Vervolgens laten we Amerika wel het midden oosten bombarderen…
  We hoeven niet te vechten en zouden zo veel mogelijk gevechten moeten stoppen. Na een gevecht/oorlog moet je met elkaar afspraken maken over vrede. Je kan ook oorlog overslaan en direct afspreken maken over vrede.
  Throwing bombs for peace is like fucking for virginity
  Vechten is nooit de oplossing. Maar daar heeft de militair industrie een broertje dood aan. Die EU minister voor een sterk leger wordt toevallig gesponsord door de wapenlobby. Dat het goed geld verdienen is betekent niet dat het goed is.

  1. ‘Vechten is nooit de oplossing’ ? Wat verwacht u dan dat we doen als een terrorist – hopelijk tijdig te zien – gewapend op de plek van een popconcert verschijnt ? Of een straatbende onze vrienden belaagt… In ieder geval de politie moet dan het gevecht aangaan en aan kúnnen. En wanneer nodig moet het leger kunnen bijspringen. Eerst de Marechaussee dan de anderen. Kijk eens een beetje rond: terroristen en bendes in Duitsland, Frankrijk, Engeland, zelfs Zweden.
   Is dat bedacht en uitgelokt door het militair-industrieel complex ?
   Ik ben blij met politie en strijdkrachten. Niet vanuit de gedachte dat ze misschien grote conflicten moeten uitvechten, maar wel vanuit de gedachte dat zolang er georganiseerde agressors bestaan in soorten en maten, van complete legers tot terroristencellen, we daar een antwoord op moeten kunnen hebben. Als het legers betreft, natuurlijk in EU of NATO verband, waar het terroristengroepen betreft, met inlichtingendiensten, special forces, interventie-eenheden.
   Wilt u die allemaal afschaffen en denkt u dan dat de anderen ook opeens vreedzaam worden ? Militairen vechten niet omdat ze willen. Wel omdat ze het soms moeten en kunnen. Als het moet doe ik mee, en ik ben inmiddels 61.

 7. Het is een kei mooi maar ook een realistische en diep triest verhaal!! Als ze volgende week vanuit het oosten besluiten op te rukken staan ze binnen 1 dag aan de grens. Gelukkig zit Duitsland er nog tussen, en hebben we een dag extra om onze begrafenis te regelen. Want een defensie zonder materieel en een militair zonder munitie doen niet erg veel………… dat is de waarheid, en denk daar maar eens over na…….

 8. De politiek volgt het volk. Kennelijk vind het Nederlandse volk de krijgsmacht niet boeiend en vooral niet nodig, anders was het wel een speerpunt geweest in een van de partij programma’s van de grotere partijgen, inzetten en hopen op de politiek en of een individuele minister is niet zo kansrijk. Het volk mobiliseren en zorgen dat daar het belang, nut en noodzaak duidelijke word geef ik meer kans, als het onder de bevolking leeft er er zielen te winnen zijn volgt de politiek vanzelf.
  Partijen maker er geen speerpunt van als ze er geen kiezers mee winnen of zelfs verliezen.
  Richt de energie op de juiste doelgroep.

 9. Helemaal mee eens met uw artikel. Als burger zonder militaire achtergrond ben ik best bereid mijn aandeel te leveren voor de verdediging van mijn land, maar blijkbaar hoor ik tot een piepkleine minderheid. Treurig. Nu moet ik wel zeggen dat de manier hoe onze regering ons uitlevert aan de EU, defensie al 30 jaar kapotbezuinigt en NL steeds verder afbreekt, ook niet echt motiverend werkt. De verantwoordelijke ministers hebben niks met defensie en zien het als opstap in hun carriere. De legerleiding sputtert ook nooit tegen. Wonen in een veilig land kan alleen als je wilt investeren in een politie, leger en geheime dienst. De wereld is namelijk niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Defensie is dus belangrijk….jammer dat de poltiek en legerleiding hun andere belangen belangrijker vinden. Hopelijk krijgen jullie er de komend ejaren veel meer budget bij…

 10. Heb allang genoeg van de politici… gelukkig nu een sterke CDS, maar waarom twee dames als bewindslieden aangesteld ? Van goede wil en van aanpakken zijn ze wel. Maar als nu tenminste één van hen zelf een militaire carrière had gehad…. en de rest van het kabinet hoeven we weer niet op te rekenen…. ondanks alle voorbeelden van dreigend gevaar.
  Zelfs de politiecommissaris van Amsterdam, ene meneer
  Aalbersberg, laat zich eerst in Oekraïne in de hoek zetten en presteert het ook niet in eigen stad aan te pakken wat nodig is. Inclusief een juffie die een contract heeft getekend en dan opeens een hoofddoekrecht wil afdwingen…
  Zijn alle korpschefs tot aanpakschuwe politici verworden ? Weten ze überhaupt wel van aanpakken ?
  On-begrij-pe-lijk. Moet er echt iets vreselijks hier gebeuren voordat ze wakker worden ??!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.