Praatjes vullen geen gaatjes

Geplaatst door

Zijn er potentiele ondernemers in de zaal? Mensen met de brandende ambitie om een bedrijf te leiden? Mooi. Want je kunt gratis cursus volgen over hoe je jouw personeel in de kou zet. Defensie heeft hem, en het is gewoon te volgen via main-stream-media.
Het principe is vrij simpel. Zorg eerst voor een visieloze, wispelturige aandeelhouder. Bij Defensie is dat de politiek verenigd in de regering en Eerste en Tweede Kamer. Die aandeelhouder zorgt voor decennia aan maximale kortingen, en als de bezuinigingsdrift op zijn hoogst is, stuur je jouw mensen meer dan ooit op missie. Dat er dan geen geld overblijft voor training, opleiding , materieel en munitie is dan even pech.
Datzelfde personeel laat je eerst jaren op de nullijn staan. En als je dan na jaren een loonsverhoging geeft, is dat een sigaar uit eigen doos. Want de aandeelhouder en de bedrijfsdirectie waren vergeten om de regelgeving rondom de AOW aan te passen. Militairen moeten met vervroegd pensioen, maar de overbruggingsregeling loopt tot de dag dat een militair 65 wordt. Waardoor er een AOW-gat ontstaat, omdat de AOW pas met 67 jaar in gaat. Dat gat repareer je vervolgens niet, maar na veel gesteggel repareer je het net niet helemaal, voor 90% ongeveer.
De bijzondere positie van de militair is de laatste jaren ook aan de orde gekomen in de Wet Uniformering Loonbegrip. Dat betekende ook een achteruitgang in het salaris voor zowel actief dienenden als pensioengerechtigde militairen.
Vervolgens laat je de pensioenpremie fors stijgen. Want doordat militairen een bijzondere positie hebben, krijgen ze nog een eindloon-pensioen. Dit omdat hun carrière korter is en ze bij een middenloonregeling maar een pensioen van 40 a 50% van het laatste salaris zouden hebben, en dat niet acceptabel is, want dat is veel minder dan bij ‘gewone’ ambtenaren met een middenloonregeling. Maar netto gaan ze er dus weer op achteruit.
Ondertussen werken die militairen voor een aandeelhouder die het erg belangrijk vindt om aan internationale afspraken te voldoen. Voor een aandeelhouder die andere landen de les leest als ze zich niet aan internationale afspraken houden. Maar die zichzelf natuurlijk niet aan de afspraken houdt aangaande het bedrag dat aan de Krijgsmacht moet worden uitgegeven. 2 procent is de afspraak, 1,43 procent het Europees gemiddelde en 1,1 procent is wat die aandeelhouder er voor heeft.
Militairen mogen niet staken en liever helemaal niet actievoeren. Dat weet de directie en de aandeelhouder ook. Dus laat je nu gewoon opnieuw het arbeidsvoorwaardenoverleg klappen. Maar het personeel is echt heel belangrijk. Echt.
Dus politici en militaire top: geef eens het goede voorbeeld. En laat eens echt zien hoeveel het personeel je waard is. Want praatjes vullen geen gaatjes. Niet lullen, maar poetsen dus.
Door: Eduard van Brakel

2 reacties

  1. Zoals de HELE veiligheidsector in Nederland, het mag allemaal NIKS kosten. De hele overheid is kaalgeplukt tot op het bot, Defensie, politie en ook de Belastingdienst/Douane.
    De regering doet “lekker populair” naar de Nederlandse bevolking over een kleinere overheid, dat dit drastische gevolgen heeft, zelfs tot aan het pensioen toe voor hen, die jarenlang ook veel van hun sociale leven hebben opgeofferd voor Volk en Vaderland, nou, dat interesseert onze eigen broodheer kennelijke geen ene moer!
    Als iemand met een katholieke achtergrond is mij geleerd goed voor je eigen mensen te zorgen, Den Haag! Loyaliteit kent nl. zeker wel een prijs! Multinationals hoeven weinig tot geen winstbelasting te betalen, ten koste van onze ruggen! Want DAT zit erachter! De pegels moeten toch ergens vandaan komen! Zo kan het zijn dat de rijken rijker worden, en Jan Modaal achteruit holt, voedselbanken de pan uitrijzen, etc. Dit is wat men in Den Haag “Goed Rentmeesterschap” noemt. Eerst al je spullen voor een appel en een ei verkopen, en dan miepen! Geen zorgen, Den Haag, ome Trump legt de rekening (Free Rider in de NAVO) nog wel bij jullie neer!

  2. Het is een schande voor zo een vrij land waar alles kan en mag dat onze vrijheid en veiligheid zo afhankelijk wordt van geld.
    Geef onze jongens dat gene waar zij recht op hebben en een beetje meer.
    K**je Hennes kom eens van je dikke r**d en ga iets doen voor je personeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.