Het jaar is bijna voorbij, minister

Geplaatst door

Beste mevrouw Hennis,

Ik hoop dat u fijne Kerstdagen heeft gehad. Misschien heeft u net als veel andere mensen in ons land wel naar de film Michiel de Ruyter gekeken. Een van Nederlands grootste zeehelden en de man die 351 jaar geleden het Korps Mariniers oprichtte.  Je zou die tijd bijna verheerlijken: Nederland deed er echt toe in de wereld en we hadden in ieder geval qua Marine niks te klagen.

Het jaar loopt ten einde minister. Het is tijd voor bezinning, terugkijken en vooruitkijken. En tijd om leuke dingen te doen met de familie en vrienden, tenminste als je niet als militair bent uitgezonden, of ander werk hebt waarbij je moet werken tijdens de feestdagen.

Ik heb wat meer aandacht gegeven aan mijn gezin, minister. En dat was fijn. Vorige week was ik met mijn zoontje in Den Helder. We hebben mossels en oesters gevonden, en mijn zoontje poseerde trots op een kanon dat voor een hotel aan de kust staat. Ik ben bang dat hij later niet voor de Landmacht kiest als hij groot is, maar dat terzijde. Op de foto van mijn zoontje zie je de Marinehaven op de achtergrond, en als ik het goed heb zie je ook de Johan de Witt en de Karel Doorman liggen. De Karel Doorman, ons paradepaardje waarvan de motoren stuk zijn. Jaren uit de vaart dat schip. En ergens anders ligt de Mercuur afgemeerd, die ook heel erg hard onderhoud nodig heeft, want het schip was niet meer zeewaardig. En vier grote Marineschepen tegelijk op missie kan niet meer, aldus generaal der mariniers Rob Verkerk, de commandant van de Zeestrijdkrachten.

Verkerk zegt in dat artikel letterlijk dat ‘We moeten voorkomen dat dat de samenleving verwachtingen heeft van een ogenschijnlijk moderne marine die we niet kunnen waarmaken en dat onze capaciteiten geen gelijke tred houden met die van potentiële tegenstanders. We blijven zaken uitstellen, ondanks alles wat er om ons heen gebeurt.’ Uitstelgedrag en een Marine die verwachtingen niet kan waarmaken. Dat is onder uw ministerschap gebeurd, minister.

Vandaag stond in de krant dat militairen in Mali de poort niet uitkunnen.  Want er zijn niet genoeg jammers en scherfvesten. De Luchtmobiele Brigade kan niet aan het werk op een missie. Terwijl er ook nog geen zekerheid is van helikoptersteun door Duitsland voor diezelfde missie. Generaal na generaal heeft gewaarschuwd dat de bezuinigingen ook hun tol zouden eisen op operaties. Het begon met ‘Pinda, Pinda’ roepen, met voertuigen uit elkaar schroeven om andere rijdend te krijgen, met ruilhelmen, met minder oefendagen, maar dat was maar oefenen en geen missie  Mali is wel een missie. En militairen kunnen daar hun werk niet doen, omdat er door de eeuwige bezuinigingen niet genoeg spullen zijn. Ook dat is onder uw ministerschap gebeurd.

Maar gelukkig rijden er weer tanks rond, minister. 18 stuks om precies te zijn. Onder Duits commando en geleased van Duitsland, maar we hebben ze weer. We hebben er wel een bataljon CV’90 voor weg moeten doen, maar we hebben in ieder geval meer tanks dan in mei 1940. Dat is wel fijn. En dat is ook onder uw ministerschap gebeurd.

De KMAR heeft een geweldige prestatie geleverd door heel veel extra militairen op te leiden. Deze Marachaussees kunnen nu ook risico-objecten beveiligen. En dat is goed om te weten, nu de kans op terreuraanslagen onverminderd hoog blijft. Ik kom geregeld op het ministerie van Binnenlandse Zaken, minister, omdat ik daar ook freelance online communicatieopdrachten doe. Dan zie ik ze wel eens staan, met zo’n grote KMAR-auto, en goed bewapend. De meeste mensen lopen er spichtig met een boog omheen. Ik groet ze meestal, en noem ze dan bij hun rang: ‘Goedemorgen wachtmeester’, zeg ik dan. Dan zie je ze kijken, moeten we die kerel aanhouden, of niet? Maar er is versterking voor de KMAR. En dat is ook onder uw ministerschap gebeurd.

En, op de valreep voor de Kerstvakantie, werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. Belgische F16’s kunnen nu ook ons Luchtruim bewaken. En wij gaan dat doen voor de Belgen. Op zich is het natuurlijk goed, zulke samenwerkingen. Alleen is het zo jammer dat het geen samenwerking is die wordt ingegeven door idealen, maar een samenwerking die is ingegeven door bezuinigingen. Want Nederland en België hebben zoveel bezuinigd dat het ons niet meer lukt om luchtruimbewaking zelf te doen. En Nederland en België hebben een beetje hommeles, over fregatten. Die gaan we samen bouwen, maar de Belgen willen nog meer moderne luchtafweersystemen erop dan Nederland. En dat is duur minister. En dat geld hebben we niet. Maar die Luchtruimbewaking samen met de |Belgen, ook dat is onder uw ministerschap gebeurd.

Ja, minister, het jaar loopt ten einde, net als uw ministerschap. In 2017 zijn er weer verkiezingen en met ons versnipperde  politieke landschap is het niet te voorspellen welke partijen samen een regering zullen vormen. Maar nu bent u nog minister, de minister onder wie de trend van eeuwige bezuinigingen op de Krijgsmacht is gebroken. Er wordt minder bezuinigd zeggen sommigen. Er wordt geïnvesteerd zeggen anderen. Het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat dit onder uw ministerschap is gebeurd.

Veel politieke partijen roepen nu dat er meer moet worden geïnvesteerd in Defensie. De SGP roept dat al jaren, VNL ook, maar voor D66 is het een trendbreuk. Die willen naar het Europese gemiddelde. Stapsgewijs. Net als u. Ik hoop dan maar dat alle andere Europese landen komend jaar naar de 2%-NAVO-norm gaan. Dat het gemiddeld 2% wordt. Zodat we dat in 2 stappen van 1 jaar ook kunnen doen. En daarop vooruitlopend alvast een miljard investeren om de tekorten tot staan te brengen.

Ik wens u en uw geliefden een fijne, mooie en veilige jaarwisseling toen. En ik wens u alvast een voorspoedig 2017, minister!

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel
Hoofdredacteur en oprichter Defensie-Platform

4 reacties

 1. En dan komt er de F-35 aan, een wapensysteem met zoveel kinderziekten en beperkte bruikbaarheid wat tegelijk zo extreem kostbaar is dat we straks a) nauwelijks voldoende toestellen hebben voor QRA, oefenen en missies, b) geen geld meer hebben voor uitgebreid oefenen ermee, c) geen geld hebben voor de bijbehorende wapens.
  Een land als Nederland had meer gehad aan een fatsoenlijk aantal (modernere varianten van) F-16’s, F18’s of Grippens, Rafales oid plus A-10’s voor grondsteun waarbij we dan nog geld hadden overgehouden voor veel training en behoorlijke aantallen wapens. Goede toestellen met uitstekende vliegers zijn nuttiger dan (ogenschijnlijk) uitstekende vliegtuigen met minder goed getrainde vliegers.

 2. De vaandels van het 42e en van Sytzama moeten weer uit de kast worden gehaald, 60 tanks aanschaffen, en rap! Moderniseer 1 squadron F16’s, zodat we deze naast de JSF kunnen gebruiken. Maak werk van 2 nieuwe M-fregatten, en bezuinig NIET op de bewapening! Maak voorts werk voor 4 nieuwe onderzeeboten. Dan kun je als NAVO-lid weer enigszins gerespecteerd worden! Nederland moet heel snel van dat “Free-Rider” etiket af! Samenwerken oke, maar je moet ook je eigen broek kunnen ophouden! Defensiebegroting naar 10 miljard, dan laat je zien dat je er werk van maakt.
  Stoppen met “praten, praten.” Tijd voor actie!

 3. Heb in eerdere reactie al aangegeven, had maar Rafeles gekocht in Frankrijk.
  Waarom?
  Steun aan de Europese Economie.
  Garage om de hoek uurtje vliegen?
  Opleiding vliegers binnen handbereik
  Uitermate doeltreffende toestellen up too date, en uitvoerig getest.
  Maar neen…….we kopen de te dure toestellen met kinderziekten van hier tot Tokyo! Is toch veel leuker.
  Als laatste; heb absoluut niets tegen vrouwen maar aub. nooit meer een dame als defensie minister.
  Groet van voormalig Marinier 1974-1976 toen ik erachter kwam dat de toekomst daar het niet lag.

 4. Mooi artikel waarbij ook enkele positieve dingen worden benoemd die deze minister heeft gerealiseerd.
  Direct kopen, kopen, kopen is geen oplossing eerst moet er een langdurige meerjarige financiering worden opgesteld en vastgelegd voor defensie door nieuwe machthebbers zodat zaken die eventueel aangeschaft worden ook langdurig onderhouden en ingezet kunnen worden, we hebben afgelopen 25 jaar vaak genoeg gezien dat een nieuw kabinet zaken die net aangeschaft waren of net gemoderniseerd waren direct weer worden verkocht en de eenheden worden opgeheven…
  Dit soort praktijken en beleid moeten we definitief vanaf anders hebben eventuele aankopen en moderniseringen totaal geen zin als b.v. een nieuw kabinet over 4 jaar weer alles in de aanbieding gooit.
  Aankopen en investeringen zijn hard nodig dat staat vast maar ook een inventarisatie van bestaand matrieel en hoe dat door middel van onderhoud/moderniseringen weer maximaal inzetbaar is te krijgen…
  Aankopen en bestellingen met trainingen duren nu eenmaal een aantal jaren , onderhoud, revisie, opwaardering en modernisering bestaand matrieel heeft op korte termijn hoogste prioriteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.