Het AOW-gat en de onderscheidingen

Geplaatst door

Gisteren zijn weer medailles uitgereikt voor dapperheid. De Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Kruis van verdienste en het Vliegerkruis werden uitgereikt aan militairen die zich moedig onderscheiden hebben bij gevechtsacties in Afghanistan. Het was voor het eerst dat het Vliegerkruis werd uitgereikt aan helikopterpiloten. Voor moedig gedrag werden militairen onderscheiden. Moed toonden ze in het heetst van de strijd. Hun eigen belang maakten ze ondergeschikt aan dat van anderen. Hun eigen leven stelden ze in de waagschaal om anderen te helpen, of om het onmogelijke mogelijk te maken.

Die militairen mogen trots zijn op wat ze hebben gedaan. Wij allen kunnen en moeten trots zijn op militairen in het algemeen, maar op deze voor moed onderscheiden militairen in het bijzonder.

Een onderscheiding is niet niks. En toch sturen militairen en oud-militairen hun onderscheidingen terug. Als boodschap aan het kabinet: laat ons niet in de shit zitten. Repareer ons AOW-gat. Maar dat gebeurt niet. Niet voor 100%. Vandaag werd een motie daartoe verworpen door een Kamermeerderheid. Een dag nadat militairen die meer deden dan wat ze hadden moeten doen, onderscheiden werden, bewijzen politici dat ze minder doen dan ze moeten doen.
Want het is natuurlijk heel moeilijk om toe te geven dat je geblunderd hebt bij het bedenken van regeltjes. Wel de AOW-leeftijd ophogen, maar de duur van de uitkering die militairen krijgen tot hun pensioen niet verlengen. Die stopt ‘gewoon’  nog op 65 jaar. Een foutje dat tijdens het kabinet Rutte 1 werd gemaakt. De VVD en het CDA regeerden met gedoogsteun van de PVV. De PVV liep weg en D66, GroenLinks en de ChristenUnie redden het hachje van het kabinet in eerste instantie. Maar niet voordat D66 de ophoging van de pensioengerechtigde leeftijd erdoorheen kreeg. Vergeten werd dat er groepen mensen zijn die verplicht, volgens de wet, eerder met ontslag moeten en dan een soort wachtgeldregeling krijgen. Daaronder vallen de militairen. Die zijn al naar de rechter gestapt en kregen van hoogste rechtscollege gelijk:  het AOW-gat moest gecompenseerd worden. Daarop werd de compensatie iets verhoogd, maar door de enorme bezuinigingen die op Defensie zijn uitgevoerd, kon het niet volledig gecompenseerd worden. Er zijn nu oud-militairen die onder het bestaansminimum vallen als ze 65 jaar worden, omdat ze geen AOW en pensioen krijgen, en de compensatie te laag is.  De motie van Kamerleden Knops en Van Dijk die het kabinet opriep dat AOW-gat te repareren werd echter verworpen.
Dit heeft niet eens met politiek te maken. Dit heeft met normen en waarden te maken. Doe eens normaal man, zou ik bijna zeggen tegen de tegenstemmende heren en dames politici. Hoe kun je het hebben over normen en waarden, hoe kun je het hebben over vertrouwen in politici, hoe kun je het hebben over normen en waarden, hoe kun je het hebben over eerlijkheid, hoe kun je het hebben over participeren, hoe kun je anderen en andere landen ergens over terechtwijzen als je zelf niet eens het fatsoen hebt om je op te stellen als een goed werkgever en je zelf niet eens voldoet aan enkele basis normen en waarden?
Hoe kijken die politici naar de militairen die voor dapperheid en moed onderscheiden worden? Zullen die politici trots zijn? Of schamen ze zich de ogen uit de kop omdat ze zelf op geen enkele wijze ook maar in de buurt komen van de kwalificaties van die militairen? Of hebben de politici zo’n enorme blinde vlek dat ze zelfs dat niet eens zien?
Militairen sturen hun onderscheidingen terug omdat ze zich in de kou voelen staan. In de steek gelaten door politici die jarenlang bezuinigingen op Defensie hebben doorgevoerd en nu ook niet thuis geven nu er militairen zijn die onder het bestaansminimum komen. Militairen sturen hun onderscheidingen terug omdat ze zich belazerd voelen door politici die hen – in sommige gevallen zelf op onmogelijke – missies sturen. Maar nu de militairen vragen om een fatsoenlijke financiële compensatie voor door politici bedachte regelingen, zodat ze gewoon hun huur kunnen betalen en eten kunnen kopen, geven diezelfde politici niet thuis. Militairen sturen hun onderscheidingen terug, omdat ze niet mogen staken, of andere zwaardere middelen mogen gebruiken. Dat staat in de wet.
De militairen stappen dus maar weer naar de rechter. De rechter die hen al eerder in het gelijk stelde.  Heren en dames politici: het is een schande dat het zover moet komen.
Door: Eduard van Brakel
Foto’s: Onderscheidingen – Defensie.nl, Tweede Kamer – wikipedia
 

16 reacties

  1. Mijn mening ook! Ik ben (ex) militair met 35 dienstjaren en nu wachtgeld van 73%. Heb straks ook een AOW gat . Ben dus bewust noooooit naar Veteranendag gegaan! Zo hypocriet…
   Waar meneer van Putten zijn info vandaan heeft, is mij een raadsel…

 1. Militairen staan gemiddeld 8 jaar op wachtgeld…..uitkering voor geen arbeidsverplichting…deze discussie speelt al lang…misschien kunnen ze in de wachtgeldperiode sparen voor deze voorziene situatie?
  De emotionele discussie over de BATONS die ze opsturen als protest vind ik niet gepast.
  Er zijn veel sectoren waarin werknemers tot hun ie HARD moeten doorwerken om afgebrand met pension te gaan.
  Ik begrijp dat het zuur is, maar het is wel bijna 2017….

  1. Wij willen als militair wel werken maar mogen niet verder dan de leeftijd we worden met 55 voorheen 50 jaar eruit gegooit daarom krijgt defensie ook elk jaar een boete aan zijn reet van 135 miljoen euro ivm leeftijdsdiscriminatie

  2. U vergeet zeker wag deze mensen voor onze veiligheid doen met gevaar voor eigen leven.
   Dus deze groep kan je nooit vergelijken met de gemiddelde burger.

  3. Meneer van Putten zou zich voor het schrijven van zijn commentaar beter moeten inlezen van de materie. Hij slaat de plank volledig mis omdat de militairen met geen enkele andere beroepsgroep is te vergelijken vanwege hun, van Rijkswege opgelegde, “bijzondere” status

 2. Ik ben bang dat Jan van Putten een mening ventileert gebaseerd op onvoldoende kennis van de materie Een militair heeft, bijvoorbeeld, een wachtgeld van 72% van het laatst verdiende salaris.

  1. Ik begrijp het best wel. Ik herken de flo en de wachtgeldregeling, zowel vanuit mijn vader die ook na 36 dienstjaren met flo ging in 1982, als van mensen in mijn directe omgeving nu. Echter zijn er ook werkgevers die werken met oud militairen die met flo zijn. Ook op de veteranendag ontmoet ik oud collega’s die in hun flo tijd een nieuwe carriere maken, part time, omdat ze het leuk vinden en omdat ze daarmee hun inkomen kunnen aanvullen….dat past nu, anno 2016 en verder

 3. We WILLEN de duur van ons AOW gat wel doorwerken maar dat MAG van onze minister niet, haar woorden: Jullie zijn jong genoeg om nog te werken en als we zeggen, dat is goed dan krijgen we te horen, niet binnen defensie.
  Het is zoals het College van de rechten van de mens al heeft uitgesproken, leeftijdsdiscriminatie.

  1. Heeft niet altijd te maken met willen of mogen. Flo heeft ook te maken met niet meer kunnen uitvoeren vd taken van de militair. De navonorm voor inzet is steeds 55.

 4. Uit het ontstaan van het AOW gat en de onwil om het te repareren, blijkt de minachting van onze politici voor de bevolking, zowel burger als militair.
  Maar wel met een opgeheven vinger naar buitenlandse naties wijzen en veroordelen als daar mensenrechten aangetast worden.
  Regering en volksvertegenwoordigers van Nederland, verbeter de wereld en begin bij uzelf.

  1. Voor alle ministeries is het AOW-gat opgelost BEHALVE VOOR DEFENSIE. En dit als dank voor alle missies die er gedaan zijn en voor de offers die er gebracht zijn!!!

 5. Welkom bij de schijnheilige politici tegenwoordig.
  Je mag buffelen voor ze als ze je nodig hebben maar daarna mag je op een houtje bijten.
  Respect? Now way

 6. Vragen mensen zich wel eens af, hoe de politici het voor zichzelf hebben geregeld, als je dat weet, krapt men zich wel eens achter de oren. Waar kun je ontslag nemen, en toch doorbetaald krijgen, en de oudste dochter van onze koning krijgt op haar 18e 250 duizend euro zakgeld van de staat, ver boven de Balkenende norm.

 7. Het AOW gat dat moet gewoon per direct worden opgelost Punt met hoofdletter. Ik heb hier al vaker geschreven dat het bij defensie een grote bende is wat wetten en regels betreft. Het zal ook wel niet de laatste keer zijn dat er weer wat wordt geblunderd. Ik heb niks met cijfertjes dus daar schrijf ik ook niet over. Men begrijpt gewoon niet meer in Den Haag hoe er vandaag de dag door mensen wordt gedacht.
  Afgelopen week een stuk van een agent op zijn facebook, die het ook telkens maar niet goed kan doen. Gisteren een uitspraak van een rechter die het spoor ook volledig bijster is. Wat me meeste stoort is dat we telkens opnieuw worden geconfronteerd met dingen waar je eigenlijk helemaal niet over na moet denken of nog achteraan moet. Mijn denkwijze is nog steeds en ook niet te veranderen militair gericht. Dus gaan we woensdag naar Den Haag dan gaan we woensdag naar Den Haag, en naar de super ga ik vroeg in de ochtend dus ik ben er ook op openingstijd.
  Wij vragen onze militairen om op missie te gaan naar den vreemde, of ik het daar mee eens ben maakt niet uit dat is beslist door de politiek. Dan moet het gewoon wel zo zijn dat militairen met FLO dus van hun welverdiende rust kunnen gaan genieten en met hun kinderen en kleinkinderen leuke dingen gaan doen. Waar ze nu dan eindelijk tijd voor hebben. Tot dat na jaren en jaren de brief over het inkomen op de mat ploft en de Militair b.d. achter van alles en nog wat aanmoet en zelfs tot op het binnenhof, en dan stank voor dank krijgen. Het is verkiezingstijd nog een kwartaal onbekwame lieden aan het roer en dan hopelijk een nieuw bewindvoerder die verstand van zaken heeft wat betreft defensie aangelegenheden zoals we kennen Dick Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.