Niet alleen de lusten van NAVO, maar ook de lasten

Geplaatst door

Een van de lessen die alle coaches en zelfhulpspecialisten geven is dat je alleen controle hebt over wat je zelf doet. Niet over wat een ander doet. Dat Nederland en andere Europese landen die les niet hebben toegepast, blijkt wel dat er wat onrust ontstaat over de positie van de VS in de NAVO nu Donald Trump is verkozen tot president van de Verenigde Staten. De suikeroom van de NAVO.
Maar of de VS die rol van suikeroom blijft houden is nog maar de vraag. En dat is precies de reden van de onrust. Na de val van de muur werd op schandalige wijze door Europese landen bezuinigd op de Krijgsmacht. Nederland deed keihard mee met het ontmantelen van de Krijgsmacht en schroefde het budget jaar na jaar terug tot een schamele 1,1% van het BNP. Terwijl 2% was afgesproken tussen alle NAVO-landen.
Trump heeft laten doorschemeren, in zijn campagne, dat artikel 5 van het NAVO handvest niet vanzelfsprekend is voor hem. Voor de goede orde: het gaat om het artikel dat stelt dat een aanval op 1 van de leden een aanval is op alle leden. Trump vindt dat de leden alleen aanspraak kunnen maken op dat artikel als ook de andere artikelen en afspraken, zoals de 2%-regels ook worden nageleefd. Tot grote schrik van Nederland.
Verschillende politici twitteren daarover of hebben daar een mening over. Alexander Pechtold zegt bijvoorbeeld dat Trump zich afkeert van de NAVO. Maar doet hij dat eigenlijk wel? Het lijkt er eerder op dat Trump zich wil houden aan afspraken die in NAVO verband zijn gemaakt. Arie Slob van de ChristenUnie ziet dat wel: hij zegt dan ook voor een forse verhoging van het Defensie-budget te zijn.
russische tankOndertussen spreekt zich Rusland zich positief uit over de verkiezing van Trump. De Russen onder leiding van Poetin zien nieuwe grond voor betere banden met de VS. Het is zeer waarschijnlijk dat die grond voor betere banden rechtstreeks verband houdt met NAVO-artikel 5. Immers, zonder de VS kunnen de Europese landen geen vuist maken tegen Rusland dat in hoog tempo de Krijgsmacht vergroot, moderniseert en op peil brengt. Rusland dat de Krijgsmacht dusdanig op orde heeft dat onze verouderde onderzeeboten Russische schepen niet meer onopgemerkt kunnen naderen, zoals bleek in de Middellandse Zee.
Europa kan weinig doen tegen Rusland zonder steun van de VS. Tegelijk zou de stelling van de Trump ervoor zorgen dat maar enkele NAVO-landen steun zouden krijgen van de VS. En van de andere NAVO-landen waaronder Nederland is het nog maar de vraag in hoeverre ze steun zouden kunnen leveren als dat nodig moet zijn. Want Nederlandse politici hebben een puinhoop gemaakt van Defensie.
Je bent verantwoordelijk voor wat je zelf doet en een mogelijke andere opstelling van de VS, die weigert om nog langer sponsor te zijn van landen die samen groter, rijker en machtiger zijn dan de VS, laat zien dat Nederland die verantwoordelijkheid niet serieus heeft genomen. Nederland staat al bekend als een free-rider. De Nederlandse Krijgsmacht staat al diep in het rood. En in plaats van ageren tegen de plannen van Trump, zouden politici daar lering uit moeten trekken. En als de wiedeweerga onze Krijgsmacht op orde brengen en zorgen dat Nederland niet alleen de lusten van het NAVO-partnerschap deelt, maar ook minimaal volgens afspraak bijdraagt aan de lasten.
Door: Eduard van Brakel

8 reacties

 1. Reken er nou maar niet op dat men Nederland te hulp zal komen.
  Door de Free riders gedrag van hier hebben ze hun eigen glazen ingegooid.
  Het enige wat dit land nog enigzins kan reden is het onmiddelijk investeren in de krijgsmacht en wel direct niet volgend jaar pas.
  Als ik een land regeer zou ik ook niet direct iemand gaan helpen die het zelf heeft ver……

 2. Ja, we zijn met de Nederlandse Defensie, door toedoen van dit gehele Kabinet, weer teruggegooid in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ik mis alleen het speldje nog, maar daar is in Den Haag misschien wel aan te komen van een der leden van het Kabinet. Inkopen doen bij de wapen producerende landen is niet meer aan de orde want dat zal leiden tot een gigantische prijsverhoging. We laten gewoon alle buitenlandmissies doorgaan en zeggen dat het geld op is. En als het geld op is, is het kopen gedaan.

 3. Pechtold dat rare mannetje scheit al in de broek van angst. Geeft gelijk een ander de schuld voor een armoedig leger zoals van Nederland wat geheel door dit Kabinet wordt en is verkocht!

 4. Het geld is er!alleen moet er nu der naar asielbeleid minder naar ontwikkelingshulp enz!!!eerst eens je eigen land eigen mensen voor zorgen!!

 5. Nederland kan best bijdragen aan de kosten die hangen aan het NAVO lidmaatschap. De vorige en huidige regeringen zijn de daders dat we nu zitten met grote, hopelijk nog op te lossen problemen. We moeten echt toe naar een minister van defensie die ECHT kennis van zaken heeft! Die vecht voor zijn personeel want die hebben we nog nooit echt gehad. Het schoothondje van Mark is veel te lief en hebben we dus niks aan. Beter een meid uit 11 Luchtmobiel met uitzend ervaring bijvoorbeeld.
  Techneuten met liefst gevechtservaringen, en anders wel met het gevoel dat er binnen ons werk zeg ik maar voor het gemak met leven en dood wordt gewerkt. Dat het voertuig het in uiterste nood dus wel doet!
  Instructeurs er voldoende zijn die WEL op uitzending zijn geweest, en dat de kennis die ze hebben goed en duidelijk wordt overgebracht dat we mannen hebben van staal, maar die ook heus wel in staat zijn anderen helpende hand toe te steken als dat van hen gevraagd wordt.
  Van alle over de balk gesmeten gelden voor automatisering en loshangende clubjes op het ministerie, kunnen we het belasting geld veel beter besteden en eens gaan snijden in de kosten van sterren en balken die er niet toe doen op het ministerie van defensie en ook op het hoofdkwartier van de NAVO te brussel waar het door elkaar loopt van lobby types ministers en sterren en balken met verkeerde planningen in hun hersentjes.

 6. “Kereltje Pechtold”, noemde een oud-VVD coryfee deze man eens! En dat typeert de man tot het uiterste! Nog niet zo lang geleden plaatste Pechtold een berichtje op Facebook, met hierop vermeld “onze militairen moeten pang-pang roepen naar elkaar, wat grappig!” Wat voor een klont ben je dan?
  Dan heb je niks op met Defensie, als “leider” van D66. Je verraad ze feitenlijk! En snap je al helemaal niks van de wereldpolitiek! Trump heeft al eerder gezegd, en die eis is volgens mij heel redelijk, dat hij feitelijk alleen voor die landen wil opkomen die daadwerkelijk voldoen aan de 2% norm! En zoals altijd zitten hier politici, die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, en ervan uitgaan dat anderen (lees de VS, en ook Polen) het wel weer voor ons opknappen! Pats, en toen klapte de ballon, en worden ze hopelijk eens wakker in Den Haag! Stap af van die kruideniersmentaliteit, en ga bouwen aan een fatsoenlijk Leger!

 7. Lees ik net in een bericht op facebook, dat CDA kamerlid en veteraan? Knops liefst 10 uur aan debat was over de defensie begroting. Als ik het mag zeggen ben ik in een uur geschreven en overgebracht wel klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.