Trump en de NAVO

Geplaatst door

Rond half 9 Nederlandse tijd vanochtend was duidelijk dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Donald J. Trump. Met andere woorden: op 20 januari zal Trump worden geïnaugureerd als 45ste president van de Verenigde Staten.Los van het historische en onverwachtse van zijn overwinning, de schok voor de Amerikaanse gevestigde politieke orde en de wakeup call die hiermee wordt afgegeven, het Amerikaanse volk heeft gesproken en krijgt daarmee de leider die het verdient.
‘Make America great again’ was de slogan waarmee Trump in zijn verkiezingscampagne de strijd aanging met Hillary Clinton.
‘Amerika opnieuw groot maken’ is niet zo bar hoog gegrepen, want de Verenigde Staten zijn op veel fronten allang groot, groter en het grootst. Maar dat is dan ook niet wat Trump bedoelde. De Verenigde Staten leunen te veel op partners wereldwijd en mogen in eigen land wel eens wat meer voor de eigen bevolking doen en orde op zaken stellen.
Waar de keuze op Trump is gevallen en verder wordt gekeken dan de VS zelf, poppen echter onmiddellijk ook trefwoorden op als ‘isolationisme’, ‘nationalisme’, ‘populisme’ en ‘protectionisme’.
Ondanks de positief ontvangen overwinningstoespraak die Trump hield, waarin hij onder andere aangaf goede relaties met de wereld te willen, de vraag is of hij zijn verkiezingsretoriek gaat waarmaken of dat het allemaal opgeklopte lucht en opportunisme was.
Hoe het ook zij, vanaf Inauguration Day moet de rest van de wereld rekening houden met president Trump. Vanaf die dag is hij namelijk ook Commander-in-Chief van de Amerikaanse strijdkrachten. Dat is wat veel mensen een onaangename gedachte vinden, zowel in relatie tot het nucleaire wapenarsenaal van de VS als waar het de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO betreft.
Nu is het nog zo dat de Verenigde Staten financieel meer bijdraagt aan de NAVO dan alle overige 27 lidstaten bij elkaar. En nu is het ook nog zo dat de VS overal ter wereld in de voorhoede in allerhande conflicten optreedt.
Als het aan Trump ligt moeten die overige NAVO-lidstaten een behoorlijke duit extra in het zakje doen en het niet meer zo logisch vinden dat de VS overal maar het voortouw neemt. Sterker nog: hij heeft zelfs al geroepen dat artikel 5 van het NAVO-Handvest – “that an armed attack against one or more […] shall be considered an attack against them all” – niet vanzelfsprekend is. Dat roeptoeterde hij althans in het heetst van de verkiezingsstrijd.
Zijn verkiezingsretoriek heeft bij velen onderbuikgevoelens aangesproken, maar… het is en blijft retoriek.
De toekomst zal uitwijzen of de hoogdravende taal uit zijn verkiezingscampagne bewaarheid wordt. Te meer omdat elke politicus die op weg is, of denkt te zijn, naar een overwinning dingen roept die hij nooit en te nimmer waarmaakt.
Hoe dan ook, voor veel Defensiewatchers is het de vraag of hij gedurende zijn presidentschap het klimaat van een nieuwe New World Order kan creëren die er niet minder veilig op wordt. Zal Trump zijn woorden in relatie tot de NAVO gestand doen?
Als ik minister van Defensie van een van de overige 27 NAVO-lidstaten was, zou ik niet willen uitgaan van de woorden van de verkiezingskandidaat Trump, noch van die van een Amerikaanse president: ik zou zelf de moed hebben ervoor te zorgen dat het Defensiebudget van mijn land zo spoedig mogelijk in de vaart der volkeren wordt opgekrikt.
Nederland zit immers al sinds 1993 onder de NAVO-norm die bepaalt dat 2% van het bruto binnenlands product wordt uitgegeven aan Defensie.
Zonder te willen aansturen op een wapenwedloop, een nieuwe Koude Oorlog of polarisatie van de geopolitieke verhoudingen, als het enkele feit dat Trump is gekozen tot Amerikaanse president ertoe bijdraagt dat de overige NAVO-lidstaten wakker worden…

Martijn Cornelissen

4 reacties

 1. Heb altijd al gedacht dat Trump president zou worden, noem het een onderbuikgevoel. Echter, Nederland zal pas echt meer investeren in Defensie als het echt niet anders kan! De “kruideniersmentaliteit” is hier al eeuwen debet aan! Men leert niet van 1672, 1795, 1940, etc.
  “De kost gaat voor de baat uit”, dit zou men eens moeten bedenken! Dus, investeer in Defensie, en laat Trump zien dat wij een volwaardig lid zijn van de NAVO. Begin maar eens op het Europees gemiddelde te komen, van 1,5%. Dan moet er 2 miljard bij! Regeren is vooruitzien!

 2. Ik ben bang dat Nederland niet eerder dusdanig zal investeren zodra er iets gebeurd.
  Zie vaker dergelijke zaken gebeuren op het moment dat het nodig is.
  Kijk maar bijvoorbeeld naar de Schiphol brand. Toen kwamen ineens uit alle hoeken en gaten potjes met geld te voorschijn.

 3. Ik had niet verwacht dat Trump het zou gaan halen. Nu volg ik expres al niet de MSM want dan ben ik in notime misselijk. Heb wel bij gebrek aan beter en ziek zijnde met griep NPO 1 liggen luisteren omdat dat live uitzending was. En kon mijn lachen niet houden dat iedereen letterlijk op verkeerde been was gezet door peilingen en andere feitjes dat Trump dit niet zou gaan redden.
  Trump is voor van alles uitgemaakt door onze politici waaronder “mafklapper” Klaver die zelf nog niks heeft bijgedragen aan onze veiligheid. En bovendien lid is van een partij die zijn eigen leden te kijk zette bij de beslissing toch maar naar uruzgan te onder het mom van opbouw missie.
  Nu ik ziek te bed lag heel de dag viel iedereen over elkaar heen. En zijn er zelfs al die het voorgevoel hadden dat Trump het ging redden met de verkiezingen. Onder hen Arend Jan Boekestijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Arend_Jan_Boekestijn. Ook Liet De Hoop scheffer zich al uit over de overwinning en die vraagt ook al verhoging van het defensie budget. Was hij nu ook niet de persoon die mede al de afbraak van onze veiligheid toeliet?
  Trump heeft het gelijk aan zijn kant. Er zijn her en der in Europa basis met Amerikanen en die hebben ze ook op tijdelijke basis richting het oosten in de voormalige oostblok landen komt het met regelmaat voor dat er vliegtuigen en ook andere eenheden waaronder Nederlandse troepen oefenen aan de bijna grenzen met Rusland. Ook Hans van Baalen liet zich niet onbetuigd, die heeft ook weet van defensie en is ook nog eens Reserve Officier bij de KL. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_van_Baalen. Van Baalen stond op het Maidanplein met de vuist omhoog en bood oekraine zelfs steun aan. Maar Dat moet dan wel gedachten steun zijn want militaire steun zit er niet in!
  Nu met vanaf Januari zal Trump aan het roer staan, voegt hij daad bij het woord houdt dat ook in dat de Amerikaanse luchtmacht nog verder zal worden verminderd in aanwezigheid en verdere verzwakking van het bondgenoodschap in Centraal Europa. Nederland kan op z’n vroegst pas beschikken over een Leger wat een Leger mag heeten over 8 jaar. Moet Defensie zich eens veel meer gaan inspannen dat trainen van nieuwe troepen priorteit 1 wordt. Dat er kazernes bijkomen en ook een stel extra vliegbasis op plekken waar deels de infrastructuur aanwezig is. De marine er schepen en opsporingsmogelijkheden bij krijgt. En getuige incident met de Russen op internationaal water, dan was een Orion ook zeer nuttig geweest.

 4. Trump is op vele onderwerpen wel gewoon een mafklapper maar absoluut niet in over dit onderwerp de Navo en de bijdrage van de VS daarin, wat betreft de Navo en zijn standpunten daarin is hij heel reeel en heeft hij gewoon 300% absoluut gelijk !
  Eigen schuld, dikke bult de VS waarschuwen al jaren en jaren dat vele Europese lidstaten de Navo afspraken niet nakomen alleen was Obama daar te vrijblijvend en te gemakkelijk mee maar ook Obama heeft dit vele malen duidelijk gemaakt dat Europese landen verzaken en afspraken niet nakomen !
  Nederland, Duitsland maar ook Belgie en Luxemburg en vele anderen falen en ook de Baltische Staten wisten toen ze lid van de Navolid werden dat er een 2% afspraak is en na 15 jaar hebben de Baltische Staten nog steeds geen eigen luchtmacht…
  En nu komt Trump aan de macht en opeens is er paniek in Brussel en de Europese Navolanden terwijl men afspraken al meer dan 15 jaar massaal aan hun laars lappen ??? Totale onzin de VS hadden Europa al veel eerder keihard op de vingers moeten tikken en aanpakken , Europese Navolanden hadden dit kunnen zien aankomen en hun paniek heeft men geheel aan zichzelf te wijten !
  Vele leden die al meer dan 15 jaar de 2 % afspraak aan hun laars lappen en nu is het eigenlijk heel logisch dat Trump afspraken omtrend artikel 5 ter sprake brengt, waarom zouden de VS afspraken rond artikel 5 nog langer naleven terwijl de rest van de landen andere afspraken ook massaal aan hun laars lappen ???
  Trump moet alle Navoleden individueel keihard voor de keus stellen en de Europese landen goed bang maken en als men echt niet wil veranderen in Europa dan moet Trump ook echt maatregelen nemen en doorvoeren.
  Het kan niet zo zijn dat de VS zich scheel betalen voor de collectieve defensie van alle Navolanden en de rest achterover leunen, de VS trekken zich bestuurlijk binnen de Navo nu weinig tot niks aan van andere Navoleden gewoon omdat ze niks investeren wie betaald die bepaald en als alle andere landen ook redelijk investeren in veiligheid zullen zij ook meer invloed hebben op het algehele beleid van de Navo die nu voornamelijk door de VS wordt gedicteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.