AOW-gat? Tsja, dat is jullie probleem

Geplaatst door

Dan dien je je land. Je begeeft je in levensgevaarlijk omstandigheden op missies. Je staat klaar om waar dan ook naartoe te worden uitgezonden. Op verzoek, of bevel, van politici. Uitzendingen om de wereld beter, veiliger, mooier te maken. Uitzendingen die bijdragen aan de waarden die Nederland belangrijk vindt: vrijheid, democratie, gelijkwaardigheid, tolerantie, eerlijkheid. En als militair ga je, en stel je als het moet je eigen leven in de waagschaal voor het slagen van die missies. En de politiek? Die lukt het niet eens om een besluit te nemen over het dichten van een AOW-gat.
Wat zegt dat precies over de waarden van politici? In ieder geval dat een procedure belangrijker is dan een oplossing. Want, tsja, de wet – die ze zelf hebben bedacht – zegt nu eenmaal dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. En er is nu eenmaal afgesproken dat militairen, die met vervroegd pensioen moéten, compensatie krijgen tot hun 65e. Dat vervolgens de AOW-leeftijd omhoog gaat, tsja, dat is niet het probleem van politici. En ja, de militairen hebben wel een bijzondere status, maar hun werkgever niet. Die betaalt een boete omdat militairen op last van de politiek eerder met pensioen moeten. En dat is volgens diezelfde politiek verboden om te laten stimuleren door werkgevers, zo’n verkapte VUT. Hoe krom kun je het hebben?

Eigenlijk zeggen die politici dat de waarden die ze in het buitenland zo belangrijk vinden dat ze er militairen voor op missie sturen, hier minder belangrijk vinden.

‘Tsja, jullie gaan wel op missie voor onze normen en waarden, voor een betere wereld. En ja, dat het levensgevaarlijk is, dat is nu eenmaal het gevolg van je beroepskeus, maar wij als politici nemen daarvoor wel onze verantwoordelijkheid.’ Zeggen de politici. ‘Ooh, moeten wij wat doen, omdat je anders honderden euro’s in inkomen terugvalt, omdat wij zo’n kromme regeling hebben bedacht? Nee, dat kan niet. Wij doen niks.’ Zo zeggen ze vervolgens. Want dat geld moet maar uit de begroting van Defensie komen. ‘Hebben we daar miljarden op gekort? Dat is nu eenmaal zo. Tsja, nu is het jullie probleem. Overleg maar met de bonden over arbeidsvoorwaarden. Veel kunnen jullie toch niet doen, want omdat jullie militairen een speciale positie hebben, mogen jullie toch niet staken, of anderszins actie voeren.’
En dus druipen militairen teleurgesteld af uit de Kamer. Weer een teleurstelling rijker van politici die dingen heel belangrijk vinden voor de bühne, maar als het puntje bij paaltje komt, geen cent over hebben om hun woorden en waarden gestand te doen. Geld vinden ze namelijk veel belangrijk dan waarden. Geld vinden ze belangrijker dan de mensen die hun leven hebben willen wagen om onze waarden te verdedigen. Geld belangrijker dan de mensen die daadwerkelijk persoonlijk hebben bijgedragen aan een vredigere en veiligere wereld.
de-ruyter-quoteMilitairen werken op basis van vertrouwen. Vertrouwen in elkaar. Vertrouwen dat je maatje (m/v) je rug dekt. Vertrouwen dat als jij slaapt, je maatje de wacht houdt. En militairen zijn trouw aan de regering. Ze werken nog net als Michiel de Ruyter, die stelde: “De Heeren hebben mij niet te verzoeken, maar te gebieden, en al wierd mij bevoolen ’s Lands Vlag op een enkel schip te voeren, ik zou daarmee t’zee gaan en daar de Heeren Staten hunne Vlag betrouwen, zal ik mijn leven waagen”.
Heren en dames politici: dat is eergevoel. Dat is trouw. Dat is vertrouwen. En als u dat vertrouwen gestand wil doen, dan repareert u nu dat AOW-gat. Want anders zijn uw woorden over normen en waarden erg weinig waard.
Door: Eduard van Brakel

16 reacties

 1. Hun hebben makkelijk praten die gasten gaan met vervroegd pensioen en krijgen geld als water mee… Of hun leven zo zwaar is. En hun zie je niet in die landen want daar hebben ze geen ruggengraat genoeg voor en zelfs niet hier in Nederland… Het zijn een stelletje randdebielen die niet weten wat er in Nederland speelt en zeker niet onder militairen

 2. Als het dichten van het AOW-gat zo moeilijk is, neemt Defensie mij maar voor de duur van het gat (in mijn geval twee jaar) in dienst. Ik heb er geen moeite mee!

 3. Zelf zes jaar gediend en nu al 27 jaar aan het werk als burger. Moet nog maar 12 jaar werken.
  Met de tijd die ik voor mijn diensttijd gewerkt heb, kom ik, met de huidige regels uit op 48 jaar werken. De regels veranderen, de mensen worden ouder. Ik denk dat we nu wel weten, vooral de militairen die over de grens hebben gekeken, dat we vroeger in een paradijs leefden. Dat paradijs wordt steeds verder afgebroken. Al mijn collega’s van mijn dienst tijd zijn allang met pensioen (50 jaar en negen maanden) als ik mijn diensttijd vergelijk met de burgermaatschappij had ik het makelijker. Het is vervelend ,dat gat waar gepensioneerde mee zitten. Maar je hebt tien jaar (gemiddeld) de kans om je er op voor te berijden.
  In mijn volgend leven ga ik twee weken in de tweede kamer zitten om daarna vier jaar een uitkering te krijgen. Of nog mooier, na mijn vijftigste stoppen in de tweede kamer en in het buitenland (belasting vrij) een uit kering trekken tot met mijn pensioen.

  1. Ach beste J Matroos, ik begrijp dat hij het, net als sommige politici en een aantal journalisten get nog steeds niet begrepen hebt. Ik blijf hopen dat je het eens zult begrijpen. Niet omdat je over hè afgunst heen stapt, maar omdat je ziet waar het om gaat.

 4. Het is net zoals met alles bij Defensie, Den Haag wil wel met ons Leger mooie sier in het buitenland maken, maar het mag allemaal niks kosten. Hoezo dit gat verrekenen met het Defensiebudget? Dat moet omhoog, maar om andere redenen. (2% norm, waar we bij lange na niet aan voldoen) Goed Rentmeesterschap houdt ook in dat je goed zorgt voor hen die iedere dag bereid zijn hun leven voor de goede zaak te geven, in naam van Nederland!
  Alles draait om geld, en er wordt alleen maar in termen van geld gedacht. Hoe arm ben je dan, Den Haag?

 5. Een ieder en niet alleen defensie heeft hier last van als voor een bepaalde periode geboren bent.
  Dus niet alleen voor defensie.
  Groet wil

  1. Groet Wil, ik begrijp dat jij ook niet snapt waar het om gaat! Zal t een voudig proberen uit te leggen. Militairen moeten verplicht met 60 jaar stoppen met werken, echter krijgen zij maar tot hun 65e jaar een uitkering van defensie. Als zij 65 zijn krijgen zij hun pensioen van het ABP maar normaliter zou dit vanaf 65 worden aangevuld met AOW. Dit laatste gebeurt nu niet meer ivm het opschuiven van de AOW gerechtigde leeftijd zodat militairen, afhankelijk van de leeftijd, in het slechtste geval 2 jaar geen AOW uitkering krijgen maar alleen pensioen. Deze situatie komt in Nederland alleen voor bij militairen. Daarom wil ik eea graag verduidelijken voor al die beperkte zielen die maar wat roepen. Hulde aan ons briljante kabinet dat zij zich zo asociaal opstellen in deze kwestie, chapeau!,

   1. Wat je suggereert is een beetje badinerend ” dat ik niet snap waar het overgaat” , Ik neem aan dat je net komt kijken.
    Wat je zegt is erg kort door de bocht, Ik ben dit jaar na 45,6 gestopt met werken Dit terzijde. Maar iedereen die in een regeling zit dus niet alleen ambtenaren c.q defensiepersoneel maar ieder burger die in een uitkering zit deze stopt met 65 jaar,
    Ik bedoel alleen maar te zeggen dat dit fenomeen niet een *voorrecht* is van ambtenaren c.q defensiepersoneel.
    Daarbij vallen ambtenaren in een ww plus uitkering dat betekent dat ze dubbel zolang van een uitkering / wachtregeling gebruik kunnen maken dan gewone burgers. Het meest vervelende is voor jullie dat je verplicht bent om te stoppen met 60 jaar.

 6. Beste Alfons, ik begrijp het probleem maar al te goed! Neem het mensen die nooit iets of weinig met Defensie te maken hebben gehad, het vooral niet kwalijk! Het is schandalig dat de Nederlandse overheid haar eigen soldaten zo “waardeert.”
  Helaas moet ik zeggen dat dit een repeterend probleem is.

 7. Onbetrouwbare politiek en daarmee een onbetrouwbare overheid en dit is al jaren gaande !
  Ondertussen wordt er wel een mooie riante vertrekregeling voor de overbodige belastingdienst medewerkers uitgevoerd wat meer dan 600 miljoen Euro kost, te zot voor woorden en de staatssecretaris kan gewoon leuk aanblijven…
  Een centrale ondernemingsraad van de landelijke politie die met een aantal van de politietop massaal gemeenschapsgeld opsouperen om de nodige hervormingen probleemloos door te drukken…
  Waarschijnlijk is het benodigde geld om dat pensioengat voor militairen te dichten door dit soort miskleunen van diezelfde overheid niet meer aanwezig.
  Een land met ontevreden politiemensen, ontevreden ordehandhavers en ontevreden militairen is een zwak land en als dit beleid van de politiek blijft doorgaan glijden we als een van de rijkste landen van de EU lanzaam af naar bananenrepubliek en als dit echt op lange termijn echt blijft doorzetten zal bijltjesdag komen vrees ik.

 8. SCHANDE AOW-gat.
  SCHANDE dat FLO-ers met UGM zo het AOW-( gat in duikelen ) op je 65 jarige leeftijd, SCHANDE.
  Vaderland gediende verdienen een simpele oplossing.
  UGM tot aan je AOW leeftijd en met je pensioentje te samen.

 9. Zoals gewoonlijk heeft defensie de zaken weer niet voor elkaar als het aankomt op pensioenen en verzekeringen. Hierdoor lopen zij die aktief en buitendienst zijn grote financiële risico’s. Persoonlijk ken ik iemand met vastgesteld PTSS, waarbij defensie alles en iedereen loopt te zieken. Formulieren achterhouden TE laat reageren op dwangbevelen door de rechtbank enz enz.
  Dus ik kan me heel goed voorstellen dat er dan mensen zien die het liefste met leopard II het torentje een bezoekje gaan brengen!

 10. Beste hr. Jager,
  Het is alleen jammer dat we niet meer zelfstandig over de Leopard II beschikken, deze zijn allemaal voor een habbekrats verkocht, wegens “voortschrijdend inzicht.”
  Maar dit is het zoveelste voorbeeld dat Defensie niet al teveel mag kosten. Nederlandse “kruideniersmentaliteit.”
  Wat ook zal blijven met links die een front probeert te vormen, en “kereltje Pechtold.” Alleen de kleine christelijke partijen willen echt werk maken van Defensie, en het CDA enigszins. Strategisch stemmen dus!

 11. Stemmen ga ik zeker doen! In het verleden VVD en ook CDA echter wordt je telkens door deze en andere partijen bedonderd waar je bij staat. Er gaan geen kazernes dicht er komt meer geld naar defensie!!! Na de verkiezingen gingen er meer kazernes dicht F-16’s verkocht enz enz, en absolute onbenullen qua defensie werden minister. Of zijn we van Middelkoop en diens voorganger Henk Kamp vergeten?

 12. Als de regering in de jaren 90 niet vele miljarden uit de ABP-kas had geroofd had het ABP van dat geld moeiteloos dit probleem kunnen oplossen. Dan had het ABP waarschijnlijk een dekkingsgraad gehad van boven de 120%. Zoek dit maar op. De feiten zijn duidelijk. De regering heeft het probleem veroorzaakt en moet het nu ook oplossen. Nog een half jaar en ik val terug naar bijstandsniveau als het niet gerepareerd wordt. Hoe zou het toch komen dat we geen vertrouwen meer hebben in de overheid. Mijn stem is in maart erg duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.