Vrij van SMEV voor hele Krijgsmacht, minister?

Geplaatst door

Beste Mevrouw Hennis,
Hoe gaat het met u? Kijkt u uit naar het einde van uw bewindsperiode bij Defensie? Want de verkiezingen komen er natuurlijk weer aan en veiligheid zou zomaar eens een thema kunnen worden. En Defensie is daar natuurlijk onderdeel van, zeker nu de Krijgsmacht minder financiering krijgt dan in de jaren 30 van de vorige eeuw.
Uw collega, minister Koenders, verdedigde met verve de verlenging van de missie in Mali. 290 Nederlandse militairen blijven daar inlichtingen verzamelen voor de missie Minusma. Alleen volgend jaar doen we dat zonder eigen luchtondersteuning. De helikopters zijn stuk, en de vliegers hebben trainingsachterstand. Dus moeten we terugvallen op onze bondgenoten voor de broodnodige luchtsteun en het belangrijke eerste uurtje waarin de overlevingskans van gewonden mee wordt bepaald. Het enige probleem is dat onze bondgenoten die steun nog niet hebben toegezegd. Maar daar doet minister Koenders erg luchtig over.
Mali MINUSMADat is gek, want als hoge militairen bij een hoorzitting in de Tweede Kamer adviseren om een missie niet te verlengen, want het materiaal kan het niet aan, de wissel op de Krijgsmacht is te zwaar, en het personeel (Korps Commando Troepen) werkt onder hun niveau, dan is dat een signaal dat je niet zou moeten negeren. Alleen slechte bazen negeren signalen uit het werkveld. En dat negeren doet Koenders, die zijn eigen persoonlijke projectje, want dat is de missie in Mali, natuurlijk koste wat kost wil laten doorgaan.
Beste mevrouw Hennis, u weet als geen ander dat er slepende rechtszaken liepen en lopen over Srebrenica. De enclave die viel omdat luchtsteun van onze bondgenoten uitbleef. Omdat de werkelijkheid waarin militairen moesten opereren anders was dan de werkelijkheid waar politici mee schermden. Heeft u minister Koenders gezegd dat hij blijkbaar helemaal niets heeft geleerd van wat er in het verleden is gebeurd? En dat het wel eens lastig zou kunnen worden om helikopters van bondgenoten te krijgen, nu Nederland bekend staat als free rider?
Maar gelukkig gaat dat in de toekomst beter, met die politici. Want jonge politici mochten mee op bivak met echte militairen. En het feit dat een tent lekte, was voor een van de toekomstige bewindslieden toch wel reden om te vinden ‘dat Defensie deugdelijk materiaal moet hebben’. Dat is fijn, dat zulke kleine dingen bij jonge mensen de ogen kunnen openen. Ze mochten bij hun uitje ook nog schieten met hun persoonlijk wapen. ‘Zij wel’, zullen veel militairen gedacht hebben.
Maar gelukkig is daar yoga minister. De vredelievende vorm van meditatie gekoppeld aan lichamelijke training. Het zorgt voor rust en balans, en mentale en fysieke lenigheid. En dat is goed minister. Alles aangrijpen om beter te worden, die mentaliteit is goed. En het is ook broodnodig. Want voertuigen doen het niet allemaal, dus er moet meer gelopen worden en alles wat preventief helpt bij het voorkomen van ‘vrij van  SMEV’* is dan meegenomen.
200 miljoen netto extra minister. Het is een schamele bedoening. Maar Defensie staat in iedere geval weer in de belangstelling. Laten we maar weer gaan bouwen, herstellen en zorgen dat wij ook een goede bondgenoot kunnen zijn. Want gezien de gebrekkige financiering, gekke ideeen en persoonlijke paradepaardjes van andere ministers en de weerslag van jarenlange bezuinigingen, loopt de hele Krijgsmacht het risico van vrij van SMEV. En dat kan nooit de bedoeling zijn.
Succes met de verkiezingscampagnes, minister. En wie denkt u dat gaat winnen in de VS?
Hartelijke groet,
Eduard van Brakel
*SMEV: geblesseerde militairen hebben vrijstelling van Sport, Mars, Exercitie en Veldwerk (SMEV).
 

8 reacties

 1. Zoals al eerder gezegd : ‘ A poor mans Army’ , en dat voor het 2e rijkste land van de EU, een middelgrote natie met 17 miljoen inwoners , geografisch klein, met een enorm groot buitenland, waarvan Nederland afhankelijk is. Een positie waar wij , bekend staande als Free Rider, geen bal aan doen, schaamteloos profiterend van onze bondgenoten, schermend met loze woorden zoals ‘ Internationale Samenwerking,’ daarmede verhullend dat de Nederlandse Leeuw als tandeloze knuffel leeuw niet in staat is zich te handhaven op het wereldtoneel. Je maintiendrai te vervangen door
  ‘ Non, je ne peux pas maintenir, je ne regrette rien, pas du tout ! ‘

 2. Terechte constatering! Minister Koenders is inderdaad te betrokken bij “project Mali!” En toont totaal geen militair inzicht! Straks zitten we opgescheept met “Srebrenica 2”, alleen zal dat dan anders heten. Oftewel:
  “In het land der blinden is Eenoog Koning.” Hoe hardleers een land kan zijn!

 3. We hebben het allemaal al eens gezien:
  Een niet uit te voeren mislukte missie, geen adequate uitrusting met bijbehorende stevige bewapening, uitblijven eigen luchtsteun en die van bondgenoten en 8000 vermoorde mannen en jongens en een kabinet wat dan vervolgens moet aftreden als een soort boetedoening !
  Het heeft alleen niks geholpen en helaas heeft de politiek niks geleerd…
  Mocht er weer een missie mislukken en doden vallen omdat de politiek willens en wetens en tegen alle adviezen in weer mensen zonder de juiste middelen op missie stuurt dan volstaat een simpel aftreden van een kabinet niet maar zouden al deze bewindslieden zich voor een rechter moeten verantwoorden naar mijn mening en bij vastgestelde nalatigheid moeten worden opgesloten !
  Helaas is dit niet mogelijk in ons democratisch rechtssysteem…

 4. Hardleers ? Ik waag dat te betwijfelen, eerder ‘ stront ‘ eigenwijs. Nederland laat zich slechts leiden door geld, de Heilige Koe, en niet door (eeuwenoude ) principes als verantwoordelijkheid, vooruitziend Leiderschap ( Rutte is niet van visies) , karakter, trots, en volwaardige commitment aan de NATO bondgenoten. Wat die houding betreft : door de eeuwen heen was dat altijd al het geval, slechts bij economisch gewin was Nederland bereid op te treden zoals bij onze zgn ‘ politionele acties ‘ in Ned Indie ( dat mocht voor de toenmalige NL bevolking niet anders heten ) , ‘ Indië verloren , alles verloren ‘ was toen de strijdkreet. Economie stond toen centraal, de code naam voor de eerste zgn ‘ politionele actie ‘ was niet voor niets : PRODUCT.

  1. Er moet rap meer geld bij dan die 200 miljoen! Eerst basisgereedheid in orde brengen, inclusief het rollend en vliegend en varend materieel. Zorg ervoor dat de Natres kan oefenen.
   Nederland moet zijn eigen broek kunnen aanhouden, dus heroprichting van 2 tankeskadrons, meer zwaar geschut, 2 extra fregatten, en een squadron extra vliegtuigen naast de 37 JSF’s. Te denken aan een betaalbare variant, zoals de Saab Jas-Gripen. Dan zijn we weer een betrouwbare NAVO partner, en kunnen we tenminste ons eigen grondgebied weer verdedigen!

 5. Indien politici zich gaan bemoeien met militaire zaken, zeker houtfineer personen zoals Koenders, zullen er rampen ontstaan. De geschiedenis bewijst dat. Helaas, of misschien goed, de grootste blunders werden begaan door de grootste dictators. Echter 1 man die overlijdt als gevolg van die dwazen is al 1 man te veel. Echter dat dringt echt niet door bij die wannebee militairen. Gaan alleen voor eigen victorie en portemonnee. Niet perse in die volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.