CV90-bron: ministerie van Defensie

Arm Nederland, arme Krijgsmacht

Geplaatst door

Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking (44% volgens laatste peiling) vreest een nieuwe oorlog in Europa. Een oorlog waar we volgens voormalig Commandant van de Koninklijke Landmacht, – generaal de Kruif – dichtbij zijn. De NAVO, de Krijgsmacht zelf en deskundigen schreeuwen moord en brand over de staat van onze Defensie en ons beschamende Defensiebudget. Het budget dat iets meer is dan 1,1% van het Bruto Nationaal Product.
In het NATO Capability Review rapport The Netherlands 2016, wordt Nederland hier zeer ernstig voor op het matje geroepen, nog niet eerder heeft de NATO in zijn bestaansgeschiedenis zich in zulke kritische en waarschuwende termen uitgelaten over een bondgenoot. Dit rapport heeft in ‘Den Haag’ en de Nederlandse Pers nauwelijks enige aandacht gekregen.
Deze regering en voorgaande regeringen hebben ladingen boter op het hoofd. Willens en wetens hebben zij de teloorgang van de Krijgsmacht op hun geweten, traditiegetrouw een ‘goede‘ Nederlandse gewoonte. We hoeven slechts naar het recente verleden te kijken om daar voorbeelden van te zien. Gedreven door financieel behoudzucht, hebben zij vermindering van het financieringstekort op ’s lands begroting tot enige doelstelling verheven. Je zou bijna de indruk krijgen dat de financiële markten het in feite het voor het zeggen hebben en hun wil opleggen aan een democratisch gekozen regering. Geld bepaalt alles, ten koste van bijna alles.
dp02De militaire spanningen nemen niet alleen rondom Europa toe, maar ook in Europa. De Nederlandse krijgsmacht heeft van allesveel te weinig. Je wordt er cynisch van, niets is zo erg om tegen een amorfe en stille massa, die niet reageert op deze oproepen, te hoop te lopen. Vroeg of laat zal de wal de weinige schepen die de Koninklijke Marine nog heeft, keren. Om over de Luchtmacht en de Landmacht maar te zwijgen, zoals Minister Hennis al eerder zei: Nederland is niet in staat zijn eigen grondgebied te verdedigen.
Maar wat wil je en kun je verwachten van opportunistische politici, – die overigens door de Nederlandse kiezer zelf gekozen zijn- , die allen in genoegzame vrede en welvaart zijn opgegroeid, zonder ooit armoe, ellende, en strijd te hebben meegemaakt? Nooit hebben ze hun rug recht moeten houden voor een sterk en veilig Nederland en een sterk en veilig Europa. Geen leiderschap tonen aan de kiezers, bevreesd om bij het brengen van ‘slecht nieuws’ , hun machtspositie te verliezen. Defensie is immers ‘ een vies woord’ . Defensie kost alleen maar geld.
Loyaliteit aan de NATO als betrouwbare en inzetbare bondgenoot wordt door deze politici slechts met de mond beleden. Dat heeft Nederland het predikaat opgeleverd van ‘Free Rider’ , en dat terwijl Nederland het 2e rijkste land is van de Europese Unie, de 3e investeerder in Amerika, de 7e export natie ter wereld en de 18e economische macht – met een BNP van ruim 720 Miljard – van de ruim 200 landen ter wereld is. Het geld klotst langs de straten, zo zeer zelfs,dat Nederland als enige EU land zelfs weer een begrotingsevenwicht heeft, in sommige kringen wordt zelfs beweerd dat Nederland een begrotingsoverschot heeft!
Nederland is geen klein landje. Calimero gedrag wordt voorgewend om niet krachtig te staan voor zijn internationale positie, wereldwijd.
Onze militairen worden door een volstrekt onvoldoende defensiebudget, schaamteloos, slecht uitgerust, oververmoeid vanwege de talrijke missies, ingezet, om vooral mooi weer te kunnen blijven spelen ten behoeve van – onverantwoord- politiek eigenbelang op het wereldtoneel. Zelfs de missie in Mali wordt wegens gebrek aan geld en voldoende manschappen, zonder helikopters met een romp bemanning gecontinueerd. Een 2e Sebrenica dreigt op ons af te komen.
Onze politici kunnen slechts denken in procedures, economische belangen en verdragen, maar kunnen niet handelen (en besluiten ) naar de realiteit. Onze waarden, vrijheid en veiligheid staan op het spel. Loyaliteit, afspraken, commitment zijn bij dit soort politici onderdeel van opportunistisch ‘managen’. Politiek leiderschap, visie, nemen van verantwoordelijkheid, dat ontbreekt hun zeker waar het behoud van de veiligheid in Nederland en het NATO grondgebied betreft. Daarvoor ontbreekt het hen aan strategische lange termijn visie, maar vooral aan politieke wil.
Geef het Volk Brood en Spelen zeiden de Romeinen al, dat houdt ze rustig en in slaap. Nederland zal wreed uit in zijn slaap gewekt worden, maar dan is het zoals gewoonlijk te laat.
Arm Nederland, arme krijgsmacht, want Si vis Pacem, Para Bellum.

Ton Welter
Ton Welter

Door Ton Welter – Coalition for Defence

20 reacties

 1. Waarde heer Welter,
  Kan het hier alleen maar mee eens zijn. We hebben niks geleerd van het Rampjaar 1672, 1795, en 1940. Alle dikke woorden rondom 5 mei ten spijt!
  Alle materieel wat we hadden, zoals de Lockeed Orions, die net ge-update waren, voor een appel en een ei verpatst, net zoals onze vliegtuigen, onze tanks! “We” leasen er nu 18 van Duitsland! En de VVD praat, ik herhaal PRAAT, over 1 miljard erbij voor Defensie. Het blijft bij praten, praten. “Geen woorden, maar daden”, heeft een club uit Amsterdam Zuid (geintje) als lijflied. Daar zou onze premier eens wat vaker naar moeten luisteren! Ik dacht trouwens ook dat deze was afgestudeerd in geschiedenis? Waarom dan toch de kruimels voor Defensie? (200 miljoen netto extra) De reservisten kunnen nog steeds niet trainen, er is te weinig basismaterieel, en op missie moet er met een helmenpoule worden gewerkt! Het is nog steeds hetzelfde liedje, en ik blijf het zeggen; Nederland en haar leger, ” geen man, geen cent!”

  1. Dit drama is volledig aan te rekenen aan het polderen met links klein links en de we waaien met alle winden mee D66. In een coalitie met dat laffe spul krijg je wat er nu hebben….

 2. Het is de locatie de ligging van dit land in Europa die een fatsoenijke defensie de das om doet en velen in dit land denken “ook politici” dat we redelijk veilig zijn voor een rechtstreekse aanval van andere mogendheden op ons land…
  Voor directe aanvallen vanuit het oosten worden we direct gedekt door de grote Navo-landen Duitsland en Polen, vanuit directe aanvallen vanuit het noordoosten Scandinavie en de Oostzee door de Navo-landen Denemarken en Noorwegen en EU-landen Zweden en Finland en voor aanvallen vanuit het zuiden Afrika en de Middelandse Zee worden we direct gedekt door de grote Navo-landen Frankrijk, Italie en Spanje en voor een vijandelijke invasie vanuit de Atlantische Oceaan worden we gedekt door Groot-Brittanie en bovendien hebben de Britten de toegang tot de Middelandse Zee en toegang naar de Atlantische oceaan in handen op Gibraltar.
  Wat zie je: Nederland, Belgie en ook Luxemburg hebben de meest veilige ligging in Europa, we hebben rondom ons heen grote Navo-landen liggen die ons rechtstreeks beschermen vanuit alle richtingen en daarom dragen wij samen met Belgie en Luxemburg bijna tot niks bij aan de veiligheid van het continent.
  Maar die ligging van Nederland, Belgie en ook Luxemburg is maar schijnveiligheid en zegt helemaal niks over de veilighiedssituatie en hoe Nederland daar op kan reageren !
  http://marineschepen.nl/nieuws/Russisch-eskader-op-de-Noordzee.html
  http://www.nu.nl/binnenland/3770838/nederlandse-marine-volgt-russische-schepen.html
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150407_01619552
  In 2014 hadden we bezoek voor onze kust van de Russische marine en in 2014 had Nederland niet eens schepen beschikbaar voor het schaduwen van Russische schepen laat staan reageren op een vijandelijke actie en moest men een beroep doen op een vliegtuig van de kustwacht dus zelfs de veiligheid van de Nederlandse kust en economische zone in de Noordzee kan men zelfs niet meer garanderen in DenHaag.
  Nederland had op dat moment niks beschikbaar om een rechtstreekse aanval vanuit de Noordzee op ons land te stoppen en waren we op dat moment volledig afhankelijk van bondgenoten.
  Je zou denken nu zijn ze wel wakker geworden in politiek DenHaag maar nee hoor…
  Onze locatie is helemaal geen zekerheid, cyberaanvallen, ballistische wapens, subs, vliegtuigen trekken zich niks aan van landsgrenzen en oblast Kaliningrad is redelijk dichtbij voor kruisvluchtwapens en luchtaanvallen ook kunnen subs opduiken in onze wateren zoals in Zweden is gebeurd in 2015.
  In 2003 in de tweede Golfoorlog heeft 1 gemechaniseerde gepantserde divisie van de VS driekwart van Irak schoongeveegd andere mogendheden kunnen dit ook dus ook onze locatie voor een aanval over land is maar betrekkelijk veilig als er echt een grote aanval op Europa wordt ingezet. Daarbij dragen Nederland, Luxemburg en Belgie haast niks bij met grondeenheden met zware wapens die het continent Europa moeten verdedigen.
  Dat Nederland, Belgie en Luxemburg redelijk veilig zijn door hun ligging is allang achterhaald, alle grote mogendheden zetten in op grootschalige inzet ver van huis…

 3. Allemaal leugens die dit kabinet ons voorpraat. Fokkers bezuinigen. En dan Maritime Doniers inhuren en doorgaan wat mer geld kost. Fun tripjes met de gulf, de herculessen en KDC10’s onder het mom van training.
  Tanks weg en personeel current houden in Duitsland. nee dat kost niks, Zo kunnen we wel doorgaan. Het leger werd leger en zal nog leger worden tot dat er niks leger meer kan. we zijn al te laat. Hopelijk kunnen de nieuwe bewoners van Nerderland ons dan redden met bomgordels. Die zijn wel getraint en aan geld voor spullen geen gebrek

 4. En dan bij Ahoy met de nationale taptoe staat er zeker voor een tonnetje of 4 aan luxe auto’s met defensie kentekens. Dat zijn heel wat helmen voor de mannen en vrouwen die op allerlei missies overal en nergens heen worden gestuurd.

 5. Is het te verwachten dat de Nederlandse militairen weigeren naar Mali te worden uitgezonden omdat er geen backup meer is van de helicopters? Koenders heeft immers gezegt dat het een beroepsrisico is! Er gaan dus waarschijnlijk Nederlandse militairen sterven omdat er geen helikopters meer worden gestuurd ter ondersteuning.

  1. Nee Pierre , Koenders gaat toch zelf ook mee? Tenminste dat heb ik begrepen want het is ZIJN FEESTJE om in aanmerking te komen voor een lintje en voor het pluche in Brussel.

   1. Denkt u echt dat mee het veld in gaat? Hij laat zich toch niet door de kop schieten voor een hongerloontje. Hij blijft zeker ergens veiliger op de compound in een bunkertje.
    Mvg pierre

  1. Waarde heer Pim,
   Tsja, en dat Putin ook niet naar Frankrijk ging, omdat president Hollande hem beschuldigt van oorlogsmisdaden, helpt ook niet! Dan nog de melding van het plaatsen van raketten bij Kaliningrad, waarmee Berlijn bereikt kan worden…..
   Er is echter niks te bespeuren in het Haagse van de dreigende wolken, die boven ons samenpakken! Het is net als voor de 2e Wereldoorlog, Nederland, slaap zacht, Den Haag houdt de wacht. Alleen is de vraag waarmee? Net als voor de 2e Wereldoorlog hebben we niks! Hoe dom een land kan zijn….

 6. Niet alleen dat… De internationale politiek en diplomatie verandert in enorm hoog tempo, alles wordt grover, beledigend geformuleerd en norser naar buiten gebracht zonder geduld !
  US marine vuurt terug richting Houthi-rebellen in de Rode Zee en vernietigd radarposten na 2 aanvallen in een zeer instabiele regio…
  De Turkse president Erdogan vernedert openlijk de Iraakse president in de media met een enorm nationalistische en autoritaire instelling tenopzichte van Irak met de boodschap dat Turkije zich niks zal aantrekken van andere regeringen en gewoon doen wat ze zelf willen en actief blijven in Irak en elders…
  Het westen moet rustig, kalm en beheerst reageren op alle veranderingen maar wel vanuit een stevige en sterke eigen positie maar die sterke positie die hard nodig is ontbreekt volledig in DenHaag ook hebben velen in dit land en het westen nog steeds het superieuriteitsgevoel tenopzichte van de rest van de wereld zoals in de jaren ’90 en denken dat het westen onaantastbaar is, die zullen snel wakker moeten worden de wereld is enorm verandert er wordt met veel minachting gekeken naar de voormalige koloniale machten door veel andere landen en regimes.
  Maar politiek DenHaag blijft gewoon slapen en neemt totaal geen maatregelen…

 7. De laatste reactie lijkt mij schier onmogelijk, gelet op het Defensiebudget van België, dat, geloof ik, de helft van dat van Nederland bedraagt.
  Maar ja, je bent een betrouwbare NAVO partner, of een “Free Rider.” Laten we eerst ons budget op 1,5% van het BNP brengen, maar dit kost al 2 miljard extra! En voorlopig blijft het bij politiek Den Haag vooral bij praten, praten. Dat is slecht voor de Krijgsmacht, en slecht voor Nederland!

 8. Als oud-officier begrijp ik de pijn van de bezuinigingen die ik Defensie zie treffen, maar enige nuance in het bovenstaande is wel op zijn plaats…
  Ook de defensieorganisatie zelf treft de afgelopen twee decennia wel enige blaam, in het niet duidelijk naar de politiek te zijn in haar keuzes voor operationele doelstellingen en daaraan gekoppelde investeringen. Het loslaten van traditionele inzetgebieden (traditionele artillerie/cavalerie) en aan de huidige flexibele inzet gekoppelde operationele keuzes is lange tijd botweg niet gebeurd. Zoals b.v. het eind jaren ’90 gewoon doorgaan met aanschaf van PHZ2000 in plaats van het accepteren van de veranderende tijd en het “obsolete” raken van een dergelijk inzetmiddel. (n.b. ik ben zelf oud infanterie- en artillerieofficier). Het leek er toch vaak nogal op dat de heren generaals in conclaaf elkaar nieuw (traditioneel) speelgoed gunden, in plaats van duidelijk vanuit het nieuwe takenpakket te beslissen. Ik kan niet voldoende beoordelen in hoeverre dat ook geldt voor luchtmacht en marine, maar als daar eenzelfde beleid gevoerd is, zou er met het wel beschikbare budget in elk geval veel meer gerealiseerd kunnen zijn. Ik zie nu echter structureel een beleid dat is gericht op het niet maken van keuzes, dat zowel de kool als de geit probeert te sparen.
  Natuurlijk vind ik ook dat we ons aan NATO afspraken dienen te houden (en conform het statuut afscheid zouden moeten nemen van “bondgenoot” Turkije gezien haar huidige in diverse opzichten met het statuut onverenigbare koers) en meer zouden moeten investeren in onze veiligheid, maar het eenzijdig zwarte pieten (mag dat eigenlijk nog als uitdrukking…?) naar de politiek getuigt van te weinig introspectie bij Defensie zelf.

 9. Waarde heer Dohmen,
  Naar mijn bescheiden mening moet er gewoon gekeken worden naar wat er benodigd is, en daar naar geïnvesteerd worden. Tanks zijn nodig voor de slagkracht, en ter ondersteuning van de infanterie. Zwaar geschut is eveneens benodigd.
  Er is m.i. gewoon rucksichtlos bezuinigd, zonder te kijken wat er nu benodigd is. En dat beeld zal moeten worden bijgesteld. (Lees investeren) Overigens deel ik uw mening over “bondgenoot” Turkije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.