Wapens bietsen bij bondgenoten

Geplaatst door

De F16 tegen IS gaat mogelijk niet meer door. Nederlandse F16’s moeten de Belgische gaan aflossen volgend jaar, maar dat staat op losse schroeven. Er is een tekort aan munitie voor de gevechtsvliegtuigen. Ook zijn er achterstanden in onderhoud van de F16’s en hebben vliegers een achterstand opgelopen in training voor andere missies dan bombardeermissies. Dat zei Commandant der Strijdkrachten Middendorp bij een briefing van de Tweede Kamer.

Generaal Middendorp (foto Defensie)
Generaal Middendorp (foto Defensie)

Het is de tweede keer in korte tijd dat een hoge militair (deze keer de allerhoogste) aangeeft dat het misschien niet meer mogelijk is om missies die de politiek graag wil, voort te kunnen zetten, omdat de Krijgsmacht het niet meer aan kan. Vorige week adviseerde commandeur Polet  om de missie in Mali te staken omdat het een te grote belasting was voor de Krijgsmacht. En enige weken daarvoor werd bekend dat de modernisering van een Marineschip niet volgens planning doorgaat omdat er een missie tussendoor komt, en er waren geen andere schepen beschikbaar.
Het lijkt erop dat er een steeds grotere verwijdering ontstaat tussen de politieke werkelijkheid waarin beleidsmakers leven, en de militaire werkelijkheid die wel op realiteit gestoeld is. Politici hebben geen idee wat ze hebben aangericht door enerzijds te bezuinigingen op de Krijgsmacht, visieloos te bezuinigingen ook nog en anderzijds in te zetten op missies.
Deskundigen roepen al jaren dat het zo niet langer kan. Nederland hoort bij de rijkste landen ter wereld, maar ons leger is een leger van bedelaars geworden, als zelfs elitetroepen moeten bietsen om wapens bij bondgenoten.
Eerder was het voormalig bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal de Kruif die heel hard aan de bel trok over de inzetbaarheid van de Krijgsmacht. Hij was zelfs openlijk ongehoorzaam aan Hennis, die wilde dat reservisten meer ingezet zouden worden, maar De Kruif schrapte de trainingsdagen wegens te weinig budget. En nu is het de allerhoogste generaal, die al eerder waarschuwde dat hij misschien nee moest gaan verkopen, die ondubbelzinnig aangeeft dat de grenzen van wat onze Krijgsmacht kan, bereikt zijn.
 
Door: Eduard van Brakel

14 reacties

 1. De politieke oplossing:
  Generaal Middendorp, commandeur Polet, Luitenant-generaal der Mariniers Rob Verkerk en Luitenant-generaal Dennis Luyt eervol ontslag verlenen want opspelen om iets onmogelijks uit te voeren is natuurlijk niet niet gewenst en vervolgens de overgebleven 150 CV90 voertuigen en de 18 PHZ2000 houwitsers verkopen want we krijgen immers wielvoertuigen…. En het aantal F16 toestellen en Apache helicopters verminderen tot 30 en 15 stuks en de rest verkopen en natuurlijk ook 2 LCF fregatten verkopen !
  Levert op korte termijn wat mooie knaken op voor de politiek natuurlijk veel minder onderhoud dus minder mensen nodig en weer wat geld voor extra missies…

  1. En dan te bedenken dat politiek DenHaag er als de kippen bij was om bij de VS te bedelen en te smeken om als land maar mee te mogen doen aan bombardementen in Irak en later Syrie ! Het is gewoon een grote lachwekkende klucht geworden hoe DenHaag omgaat met zijn defensie en het ondanks massale afbraak en saneringen aan alles wil meedoen met andere landen wat er aan missies en inzet wordt bekokstooft internationaal gezien…
   De VS had Nederland niet opgenomen in de coalitie tegen IS en men was gewoon verontwaardigd in DenHaag en omstreken, wat denken die andere landen o.a. de VS wel om Nederland niet te vragen om deel te nemen aan deze missies wij als Nederland die eigen defensie grotendeels hebben weggesaneerd en alle financliele middelen voor defensie wegbezuinigd en ons niet vragen ???
   DenHaag heeft hemel en aarde bewogen en bij iedereen gesmeekt om maar mee te mogen doen aan die coalitie en bombardementen in Irak en later Syrie en nu heeft men geen middelen, geen financieen, geen munitie, geen mensen voor onderhoud, geen middelen om te oefenen en kunnen missies waar DenHaag koste wat koste aan mee wil doen gewoon niet meer voortzetten.
   Men stond allemaal voorraan de politici in DenHaag om te melden dat Nederland absoluut moest deelnemen.
   De gretigheid in DenHaag waarmee men absoluut wilde deelnemen aan die missies boven Irak en Syrie destijds ergerde ik me toen al mateloos aan maar nu nog veel meer.
   Als je geen middelen en financieen hebt of niet wil vrijmaken moet je ook geen missies willen.
   Hypoctiete bende.

   1. Nee dat zie je verkeerd.
    De heren Den Haag verkoopt dit soort materieel om de eigen zaken te vullen en de maatschappelijke veiligheid te grabbel gooien.
    Zodra het in den landen uit de hand loopt zitten zij elders veilig en mag de bevolking creperen door het beleid van hen.
    Terroristen laten ze gemakkelijk binnen glippen.
    Beleid is er niet.
    Een visie voor de krijgsmacht blijft achterwege.
    Pleisters uitdelen bij Defensie om de wonden te dichten laten zien dat het te weinig is.
    Lef tonen ze niet.
    En zo kunnen we maar blijven gaan.

 2. Idee: Patriots worden gemodeniseerd en krijgen groot onderhoud, vast veel belangstelling voor dit defensief wapensysteem bij bondgenoten… Verkopen voor een habbekrats met veel verlies dus kapitaalvernietiging op grote schaal maar bespaard weer veel mensen voor onderhoud en bediening en weer levert wat geld op op korte termijn om deelname aan nieuwe missies te bekokstofen….
  Het succesvolle politieke model voor defensie de afgelopen 25 jaar.

 3. Inderdaad, heer Pim, zoals we ook met onze net ge-updated Orion vliegtuigen hebben gedaan, met onze gemodificeerde tanks, alles voor een habbekrats weg! “Goed Rentmeesterschap”, noemt Den Haag dit! De ruzie met Rusland loopt alweer hoog op (MH17), maar wij gaan vrolijk door met bezuinigen op veiligheid en Defensie!

  1. Mooi voorbeeld dat MH17 onderzoek waar Nederland de regie voert en een voortrekkersrol in speelt !
   Ik erger me groen en geel aan dat onderzoek… P.S. Niet aan het onderzoek op zich dat zeer gedegen en zeer uitgebreid wordt uitgevoerd maar meer aan hoe het naar buiten wordt gebracht en gepresenteerd.
   De gezamelijke landen Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne moeten veel meer een eenheid vormen en uitsralen naar buiten toe en vooral richting Rusland, de overige landen moeten Nederland ook veel meer steunen en in de presentatie naar media en pers moet het ook veel meer bestempeld worden als een internationaal onderzoek van alle gezamelijke landen dan een onderzoek dat voornamelijk in en door Nederland wordt uitgevoerd.
   Veel meer samenwerken naar buiten toe en veel meer gezamelijk actie van alle landen in de pers richting Rusland.
   Koenders heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen op zich prima maar naar mijn mening hadden Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne dit vooraf eerst gezamelijk moeten bespreken en afstemmen en in alle betrokken landen tegelijk de Russiche ambassadeur op het matje roepen dat maakt veel meer indruk dan dit alleen als Nederland te doen.

 4. Het moet echt afgelopen zijn dat defensie om geld moet vragen bij Den Haag. Dat er geldt bij moet en dat er bezuinigd moet worden snapt iedereen wel. Maar door toenemende druk buiten onze schuld als Nederland zijnde zal Defensie zo snel als mogelijk meer personeel met goede arbeidsvoorwaarden moeten aannemen. Desnoods mensen die in de 30 zijn met ervaring in techniek opleidingen enz enz. Verkoop of beter uitverkoop komt per direct ten einde en zo snel als mogelijk materieel erbij wat van levensbelang is voor de mensen in het veld. Moeten we containers hebben voor bescherming, koop die dan en Den Haag zeurt geen seconde over kosten. Op het ministerie in Den Haag moeten de bezems hard aan het werk om het aantal sterren en blaken weer in het veld aan het werk te zetten!

  1. Zeer eens, hr. Jager, de Amerikanen stallen ook weer materieel in Eygelshoven, zo’n 1600 voertuigen! Dat doen ze ook niet voor niets, maar Den Haag blijft achter over leunen, en geeft Defensie kruimels (200 miljoen). Er MOET materieel bij, tanks, zwaar geschut en 1 extra squadron vliegtuigen en 2 extra fregatten erbij, en rap!

 5. Allemaal mooie plannen hier om nieuw matrieel en wapensystemen aan te schaffen maar dat moet geproduceerd worden en er moet mee geoefend worden allemaal lange termijnwerk ! De inzetbaarheid van mensen en beschikbaar matrieel en capapciteiten is nu dramatisch…
  Men zou er ook niet voor moeten kiezen om in 2017 het budget wat te verhogen met kruimels maar nu, 2016 duurt nog 3 maanden er zou nu per direct een noodinjectie moeten plaatsvinden om die problemen nu alvast aan te pakken en deze resterende 3 maanden van 2016 en begin 2017 alvast de grootste achterstanden in onderhoud, max inzetbaarheid bestaand matrieel, onderdelen en munitie op te lossen… Eventueel nieuw matrieel lost problemen nu en in 2017 niet op.
  De dreigingen in de wereld en om Europa heen vinden nu plaats.
  En daarbij natuurlijk ook een lange termijnvisie met budgetverhoging vanaf 2017.

 6. @ Pim
  Mooie plannen voor nieuw materieel is best haalbaar als je maar GOED kijkt wat je nodig hebt, en koop alleen als het niet anders kan Europees. Gezien onze recente geschiedenis met een Europees consortium genaamd Eurocopter inderdaad fabrikant van NH-90 moet je dat dus niet gaan doen, en het was al 2de keer dat we bij de Fransen op de koffie kwamen na het gedoe rond Cougar helicopters. We kochten die heli maar er was verder NIETS geregeld qua opleidingen van bemanningen. Goed voorbeeld van als het niet anders kan, is natuurlijk Leopard II dat is gewoon beste van het beste en daar valt ook niemand over.

  1. Geachte,
   Ik spreek u niet tegen u heeft gelijk ook nieuw matrieel is nodig, wat ik vooral wil benadrukken is dat nieuw matrieel niet de huidige problemen oplost en geen oplossing bied tegen huidige dreigingen die nu spelen want aanschaffen en produceren van nieuw matrieel kost nu eenmaal veel tijd.
   De focus op korte termijn dus van dit huidige kabinet moet dus liggen op investeringen in bestaand matrieel plus onderhoud, voorraden, munitie etc wat men nu heeft bij defensie zodat dit op de kortst mogelijke termijn maximaal inzetbaar is en men alle capaciteiten volledig kan benutten voor de huidige dreigingen en zelfs die ambitie ontbreekt bij dit kabinet en politiek in het algemeen met slechts een extra investering van 300 miljoen voor 2017 dus ook nog eens veel te laat…
   Nieuwe investeringen, nieuw matrieel en een lange termijnvisie met budgetverhoging voor die lange termijnvisie hoef je van het huidige kabinet niet meer verwachten maar die 300 miljoen zouden en nu per direct nog bij moeten om de broodnodige inhaalslag dit jaar dus 2016 nog zoveel mogelijk op te starten en te realiseren en dan voor maart 2017 nog eens een extra bedrag van dit kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.