VBM: defensiebudget binnen 3 jaar naar 2% BNP

Geplaatst door

Het Defensiebudget moet binnen 3 jaar verhoogd worden naar 3% van het BNP. Ook moet Nederland kiezen voor een veelzijdige Krijgsmacht, maar daarvoor zijn dringend investeringen nodig in mens en materieel. Dat zegt militaire vakbond VBM tegen het Defensie-Platform. In aanloop naar de verkiezingen stellen wij alle politieke partijen en militaire bonden vragen over Defensie. Vandaag dus de militaire bond VBM.

 • Hoe belangrijk vindt u (uw organisatie) Defensie?

Nederland kan niet zonder Defensie. De krijgsmacht is nodig voor de bescherming van zowel je externe als interne veiligheid. De geopolitieke verhoudingen in de wereld eisen dat je een militaire bijdrage levert aan de Verenigde Naties, de NAVO, de EU als ook aan ‘coalitions of the willing’.

 • Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?

De mensen die op dit moment de Nederlandse krijgsmacht vormen, lopen al jaren op hun tenen om de gewenste kwaliteit te kunnen bieden. Het is duidelijk dat er dringend behoefte is aan investeringen in mensen en materieel.

 • Hoe ziet u de rol van de Nederland in de wereld? En wat voor Krijgsmacht past daar volgens u bij?

mariniers_demoNederland is belangrijk genoeg om te blijven kiezen voor een veelzijdige krijgsmacht die zowel op tactisch als op strategisch niveau, hoog en laag in het geweldsspectrum een bijdrage kan leveren aan het bevorderen van de stabiliteit in de wereld.

 • Het huidige budget van Defensie is ongeveer 1,1% van het BNP. Binnen NAVO-verband is afgesproken dat er minimaal 2% van het BNP aan Defensie besteed moet worden. Vindt u dat het Defensiebudget verhoogd moet worden richting de 2%?

Ja. En wel zo snel mogelijk.

 • Vindt u dat de dienstplicht weer moet worden ingevoerd? (eigenlijk: vindt u dat de opschorting van de opkomstplicht moet worden afgeschaft?) Waarom wel, of niet?

Nee. De gewenste kwaliteit kan het beste worden geleverd met een professionele krijgsmacht.

 • Defensiepersoneel loopt de poort uit, terwijl de Krijgsmacht moeite heeft met de vulling. Een oud-officier vindt dat het personeel tot over de pijngrens geëxploiteerd wordt. Wat vindt u dat de politiek daaraan moet doen?

Binnen 3 jaar het budget verhogen naar 2% van het BNP en dat niveau handhaven.

 • In Frankrijk worden reservisten meer ingezet, terwijl In Nederland reservisten nauwelijks meer kunnen oefenen. Op welke manier ziet u de rol van de Nationale Reserve?

Reservisten (foto: Defensie)
Reservisten (foto: Defensie)

Reservisten, ook die van de Nationale Reserve, zijn onmisbaar bij het uitvoeren van één van de hoofdtaken van de krijgsmacht. Ook hier zijn investeringen dringend noodzakelijk.

 • In welke middelen zou de Krijgsmacht volgens u juist wel, of juist niet moeten investeren?

Nederland moet blijven kiezen voor een veelzijdige krijgsmacht. Er zijn de afgelopen decennia te vaak cruciale wapensystemen afgestoten.

 • Wat wilt u in het algemeen nog opmerken ten aanzien van de Krijgsmacht?

De VBM heeft de ervaring dat beslissingen op nationaal niveau te weinig rekening houden met de specifieke kenmerken van de arbeidsvoorwaarden van militairen. We hebben dat gezien bij de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip. Je ziet dat ook bij de boete die Defensie moet betalen aan Financiën vanwege het bestaan van de lagere ontslagleeftijd van militairen en van sommige burgerfuncties. Dit is een totaal ongepaste strafkorting op het budget van een levensbelangrijk veiligheidsapparaat.

Door: Eduard van Brakel

5 reacties

 1. Inderdaad, de afgelopen jaren is teveel materieel wegbezuinigd, nota bene na eerst ge-updated te zijn, zoals onze Lockeed PCIII Orions en onze Leopard 2A6 tanks, die na de update voor een prikkie werden “verpatst.”
  Nu moeten we diezelfde tanks “leasen” van de Duitsers, en moeten de Amerikanen ons b.v. bijstaan met materieel op de Antillen, omdat wij geen Marine Luchtvaartdienst meer hebben…..te triest voor woorden. We worden “free riders” genoemd binnen de NAVO! En in Afghanistan moest ons leger bij andere bondgenoten “bedelen.” Maar daar hoor je in Den Haag niks over, die willen alleen mooie sier maken. Meedoen, maar het mag niks kosten! Geen man, geen cent!

 2. Wij als Nederland zouden eigenlijk (en dan met name de politiek) zwaar gestraft moeten worden voor dit achterlijke gedrag (free Riders).
  Niemand doet of durft eens wat te doen per direct dat is zo zonde.

  1. Beste hr. Michel, dat zou zo maar kunnen gebeuren, dat Nederland gestrafd wordt, als ene Trump president wordt. Regeren is vooruit zien, alleen kijkt men in Nederland alleen op de korte termijn, helaas.
   Heb er geen vertrouwen meer in dat onze Defensie op korte termijn echt versterkt gaat worden! Er komen slechts kruimels bij (200 miljoen effectief!!), het ambitieniveau is bedroevend te noemen!

 3. De Navo is de afgelopen jaren gewoon veranderd in een grote hypoctiete bende !
  Waarom:
  Er wordt in de westerse wereld en juist heel veel in Europa veel geklaagd en gezeurd over de wereldwijde militaire dominantie van de VS , de politieke en militaire koers van de VS en de invloed van de VS binnen de Navo die uiteindelijk bijna alles bepalen…
  De VS zijn blijven investeren, binnen de Navo nemen de VS minstens 70 % van het geheel voor hun rekening zowel financieel als capaciteit de rest van de Navolanden hebben hun defensie ingekrompen of zelfs afgebroken tot bijna 0…
  En in Europa maar mekkeren en zeuren over de invloed en koers van de VS en ondertussen de eigen defensie de nek om draaien en dat de VS dan op een gegeven moment gaan domineren, zelfs overheersen en ook dicteren dan moeten de andere landen binnen de Navo dat vooral zichzelf aanrekenen en dat de VS zich niet meer laten beinvloeden of zelfs corrigeren door andere landen die niks leveren is ook die landen zelf aan te rekenen.
  Wie betaald die bepaald en willen Europese landen meer invloed of b.v. verandering van beleid dan zal men meer inspanningen moeten leveren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.