Oproep commandeur: stop missie Mali

Geplaatst door

Dat de Krijgsmacht zwaar te lijden heeft onder de bezuinigingen van de afgelopen decennia was bij insiders al bekend, maar ook voor het grote publiek wordt het nu steeds meer zichtbaar. De missie in Mali trekt, in combinatie met andere missies zoals die in Irak, een zware wissel op het materiaal en op het personeel. Volgens commandeur Gerhard Polet vertrekt veel technisch personeel door de vele uitzendingen. En Defensie had al een tekort aan technici.

Missie in Mali (foto: ministerie van Defensie)

Daarbij komt dat commando’s enerzijds onder hun niveau optreden in Mali, zo zegt commandant KCT Jelte Groen. En door hun inzet in Mali hebben de commando’s nauwelijks kunnen trainen voor hun andere taken, zoals sabotage en gevechtsondersteuning. Ook de vliegers hebben nauwelijks kunnen trainen en oefenen, want een kwart van de beschikbare vlieguren gaat al in de missie in Mali zitten. Het zou volgens Polet twee jaar duren voordat vliegers weer op alle fronten bijgetraind zijn.
Het kabinet wil de missie in Mali verlengen, maar dan zondersteun van heli’s als Apaches en Chinooks. De Luchtmobiele Brigade zou het KCT dan vervangen. Dan zou de eenheid die juist getraind is voor het werken met helikopters zonder die ondersteuning moeten opereren. Een vreemde situatie, ontstaan door het tekort aan geld en middelen en mensen.
Dat techneuten wegrennen is ook niet nieuw. Anne Marie Snels van vakbond AFMP waarschuwde vorig jaar al op het Defensie-Platform dat de loyaliteit van militairen een grens heeft. Ook een oud-officier meldde al eens dat het personeel geëxploiteerd wordt ‘tot voorbij de pijngrens’.
Maar niet alleen de Landmacht en de Luchtmacht kampen met problemen. De Marechaussee kon dit jaar de beveiliging van Schiphol wegens personeelstekort niet alleen bolwerken. De Marine heeft een tekort aan inzetbare schepen zodat modernisering en groot onderhoud van andere schepen wordt uitgesteld om toch maar missies te kunnen draaien.
Als een commandeur in het openbaar, in de Tweede Kamer een oproep doet aan de Commandant der Strijdkrachten en de minister om een missie niet te verlengen, vanwege tekort aan mensen en materieel, dan is er echt iets aan de hand. Het is zaak dat de beleidsmakers zich dat ook realiseren. En vervolgens handelen om te zorgen dat Defensie wel inzetbaar is.
Door: Eduard van Brakel
 
 
 
 

10 reacties

  1. Het is wederom een feit dat nog meer van het toch al schamele materieel kapot is! Eerst materieel updaten en meer aanschaf van materieel, eer je je weer opgeeft voor een missie. Er zou geinvesteerd worden in materieel en mensen doe dat dan ook!

 1. Wal keert schip helemaal niet !
  Politici zeggen 300 miljoen extra wat niet zo is maar denken ondertussen gewoon we kunnen door met bestaande en extra missies in de nabije toekomst !
  Geen helicopters geen apache waar gestuurde eenheden straks van afhankelijk zijn ?
  En mei 1940 en Sebrenica 1995 ?
  Kort geheugen allemaal in DenHaag, de Denen hadden hun Leopard 1 afgedwongen en bij zich in voormalig Yoegoslavie
  http://www.vpro.nl/argos/lees/transcripties/Srebrenica/Srebrenica-en-de-tanks-van-de-Denen–deel-1–VN-top-was-op-de-hoogte-van-naderende-aanval.html
  http://www.vpro.nl/argos/lees/transcripties/Srebrenica/Srebrenica-en-de-tanks-van-de-Denen–deel-2–Waarom-nam-Dutchbat-geen-zware-wapens-mee-.html
  DenHaag wil niet leren van fouten uit het verleden en onthoud totaal niks zan zaken uit het verleden en het boeit hun ook totaal niet als die missies maar doorgaan voor de buhne !

 2. Mocht er ooit een grote gewapende crisis uitbreken in Europa zal het politieke krapuul verantwoordelijk voor de huidige waanzin omtrend defensiebeleid als eerste richting veiliger oorden vertrekken !
  Geen nette opmerking maar helaas.
  Lees de geschiedenis er maar op na…

  1. Helaas zullen hier idd meerdere mensen zich bij aansluiten aangezien de zakkenvullers zo blijven door ploeteren.
   Zolang niemand er wat tegen zal doen zal een eventuele conflict in ons nadeel spelen.

   1. Het is dat ons Leger zo verrekte loyaal is….ik had al lang de knuppel in het hoenderhok gesmeten! En er wordt niet 300 miljoen geinvesteerd, er wordt minder bezuinigd! Zodra Defensie een miljard erbij krijgt, kunnen we weer spreken van een investering! Eerder niet.
    Maar Den Haag wil internationaal alleen maar mooie sier maken, echter het mag allemaal niet teveel kosten! Ondertussen holt het toch al weinige beschikbare materieel nog meer achteruit…..
    Vandaag las ik dat dhr. Bertholee aangaf dat de dreiging van een aanslag nog nooit zo hoog was….slaap lekker verder, Nederland. Net als voor mei 1940 worden we in slaap gesust, maar worden we straks wakker met een nachtmerrie! Wij zijn “roependen in de woestijn!”

 3. ik denk dat Pim helaas de spijker op dekop slaat. De meeste politici zijn in de kamer vooral bezig met zichzelf. Men wil scoren zoals zoveel mensen die op invloedrijke posities zitten. Helaas leren weinig mensen weinig van de geschiedenis Pim, want dit vak is op de middelbare school helaas totaal niet relevant meer. Ook veel politici missen historisch besef. Maar zelfs met die tekortkoming weet ieder normaal denkend mens dat een krachtige defensie geen luxe maar pure noodzaak is in deze onzekere tijden. Als ik op begraafplaatsen kom, waar onze bevrijders met duizenden hun laatste rustplaats hebben gevonden, bekruipt mij een gevoel intens verdriet en schaamte naast die van bewondering en dankbaarheid. Schaamte en verdriet omdat we toen met onze verwaarloosde defensie ook geen deuk in een pakje boter konden slaan. De heren politici
  zaten, samen met onze koninklijke familie, al in Engeland toen in de meidagen van 1940 onze jongens met antieke vuurmonden uit diverse musea bijeen gesprokkeld probeerden stand te houden tegen een overmachtige goedbewapende vijand. De geschiedenis dreigt zich helaas te herhalen. Er zijn echter grote verschillen! Het grootste verschil is onze enorme welvaart die we toen nog niet hadden. Geef met het gemak waarmee wij de Grieken voorzien van miljarden euro’s , hetzelfde bedrag uit aan defensie! Nog beter is die miljarden weggegooid kapitaal ( kapitaalvernietiging heet dat) te bevriezen en dat geld zinvol te investeren aan een krachtige en vitale defensie. Het hemd is tenslotte nader dan de rok! Als de BV-Nederland nog niet op orde is dan zul je eerst daar je activiteiten op moeten richten. Laten we eens kijken welke politieke partijen straks bij de verkiezingen in maart er miljarden bij willen doen! Onze veiligheid staat op het spel. Het is reeds vijf voor twaalf

  1. Beste hr. Kees,
   Gelet op de huidige ontwikkelingen (met name Syrie) is het 3 voor twaalf! Ik herinner me een verhaal van voor de oorlog, dat een wanhopige Majoor Sas, militair attache in Berlijn, ook opriep tot bewapening! Toen werd er ook niet geluisterd! Nederland is hardleers! En is wederom het land van het “gebroken geweertje.” Internationaal staan we bekend als “Free Rider”, waarlijk geen eretitel! Het maakt Den Haag niks uit, eigen eer eerst!

 4. Toch even een korte toelichting:
  Ik had al gezegd geen nette opmerking, ook niet gericht tegen de Koninklijke familie die een ceremoniele/adviserende functie bekleden en zich naar mijn idee wel altijd sterk gemaakt hebben voor goede defensie.
  Als Nederlandse volksvertegenwoordigers, politici en bestuurders naar vellige oorden vertrekken met het doel om het Nederlandse zelfbestuur daar voort te zetten en er alles aan hebben gedaan om een sterke defensie te realiseren en te behouden tijdens hun loopbaan heb ik er ook geen probleem mee.
  En daar wringt de schoen, het doel voortzetten van het Nederlands bestuur elders was een mooie smoes en de politiek heeft van 1918 tot 1938 niks ondernomen alles verkwanseld en alles op zijn beloop gelaten en vanaf 1938 was omslag te laat ! Het op het laatste moment beleid drastisch willen veranderen is bijna zinloos.
  Ook de huidige politiek maakt weer alle klassieke fouten die we in het verre verleden en ook in recente verleden hebben gemaakt als land, 1995 Sebrenica duidelijke waarschuwing dat je niet blind kunt vertrouwen op bondgenoten en dat eigen eenheden altijd uitmuntend bewapend dienen te zijn met een eigen effectief luchtwapen.
  En 2008 de inval van Rusland in Georgie duidelijke waarschuwing dat landen en zijn defensie altijd over voldoende zware wapens dienen te beschikken want er bestaat niet zoets als een einde van de wapenwedloop in Europa of wereldvrede en toch is DenHaag gewoon duidelijk doorgegaan met beleid wat men vanaf 1990 heeft ingezet.
  En zelfs de Krim-crisis in 2014 heeft in DenHaag niet tot verandering van beleid geleid.
  De oorlog in de Oekraine is hoofdzakelijk uitgevochten met uitsluitend zware wapens.
  En nu in 2016 wil men de Luchtmobiele brigade speciaal opgericht en getraind is samenwerking met helicopters en apache zonder apache en helicopters naar Mali sturen ?
  Helaas, de huidige politiek en ook partijen zijn helemaal niet bij te sturen of te corrigeren en willen helemaal niks leren van hun fouten of inzien dat men fout zit. Met deze partijen en politci is onze defensie hopeloos verloren vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.