300 miljoen extra voor kogels

Geplaatst door

Defensie krijgt er 300 miljoen bij. Daarmee kan nieuwe munitie worden aangeschaft, ‘zodat militairen tijdens oefeningen niet langer ‘pang-pang’ hoeven te roepen, maar weer kunnen trainen met echte kogels’, schrijft RTL Nieuws. RTL wist dat de hand te leggen op de Prinsjesdagstukken. 
VeVa oefeningMet die 300 miljoen kunnen militairen beter getraind worden en wordt er munitie aangeschaft. Volgens RTL wordt er brandstof aangeschaft en gaat het geld zitten in betere communicatieapparatuur en materieel.
De 300 miljoen is een mooi begin. Minister Hennis heeft immers aangegeven dat ze qua begroting naar het NAVO-gemiddelde van 1,43% van het BNP wil. Maar daar is deze 300 miljoen lang niet genoeg voor. Dan moeten er miljarden bij. En dat gebeurt niet.
Ook hebben deskundigen als Rob de Wijk al eerder aangegeven dat er minstens een miljard bij moet om de huidige Defensieorganisatie in stand te houden en dan is er nog niets extra. De 300 miljoen extra is een schamele compensatie voor de eerder opgelegde miljardenbezuinigingen. Maar wel een compensatie die ervoor zorgt dat de Krijgsmacht iets meer lucht krijgt.

2 reacties

 1. Nederland heeft op zijn minst 10 jaar nodig om de huidige krijgsmacht consequent te her-opbouwen, te moderniseren-inclusief Cyber en Space- om in staat te zijn tot in het hoogste geweldspectrum met zijn NAVO bondgenoten op te treden, en wel als een multi-disciplinaire strijdmacht met meer dan voldoende voortgangsvermogen. Als een loyale en betrouwbare bondgenoot, niet als een Free Rider.
  Dat zijn investeringen en uitbreidingen die het komende decennium miljarden gaan vergen. Afgezien van het hoognodige herstel van motivatie en vertrouwen van het personeel van de Krijgsmacht in de regering. Die spreekt immers slechts in lovende bewoordingen voor de inzet van zijn militairen – dat kost namelijk niets- maar laat het daarbij : geen overtuigende daden.
  Als 2e rijkste Land van de EU kan Nederland zich die investeringen zeer wel veroorloven, bovendien is het niet meer dan zijn plicht om te voldoen aan de afgesproken 2% NAVO norm BNP voor Defensie.
  Het is al lang niet meer ‘ een geld kwestie’, het is een gebrek aan strategische visie , realiteitszin voor de huidige situatie waarmee Nederland en Europa zowel intern als extern mee geconfronteerd worden, maar bovenal : een ongelooflijk gebrek aan politieke moed en wilskracht. Willoos, krachteloos, geen ruggengraat.
  Dat hebben deze regering , en hoogstwaarschijnlijk ook de volgende niet. Het zal in de komende jaren blijven aanmodderen tenzij de Beer los breekt. Maar dan is het te laat, zoals gewoonlijk in Nederland.
  Arm Nederland, arme Krijgsmacht, arme militairen.
  Ton Welter

  1. Waarde heer Welter, e.a.,
   Ook ik onderschrijf dit verhaal. Het bedrag van 300 miljoen is “een doekje voor het bloeden”, niks meer en niks minder.
   Het is goed dat er straks weer voldoende munitie is, en reserve-onderdelen, maar bv. opnieuw wordt groot onderhoud van bv. de “Rotterdam” weer uitgesteld, want er moet een missie gedraaid worden!
   Nu komen er straks maar liefst 37!! JSF’s erbij, dat moet dan de hele Luchtmacht voorstellen! Waarom niet een squadron Saab JAS-Gripen erbij, of een vergelijkbaar toestel? Dan heb je genoeg voor missies, EN je eigen luchtbescherming!
   Zo vind ik ook dat we MINSTENS 2 tankeskadrons zouden moeten bezitten, zodat je je eigen infanterie kunt ondersteunen! Dus haal de vaandels van het 42e en van Van Sytzama maar weer uit de mottenballen!
   Geef de Marine wat meer lucht door 2 extra fregatten erbij, en dan komen we tenminste weer ergens! Dan heb je een Defensie die kan doen waar het voor staat! Ja, maar dan moet er stuctureel wel 2,5 miljard erbij! En dat gaat met vooral de “linkse kerk”, PVDA, SP, Groen Links, D66, NIET gebeuren!
   Nederland is en blijft het land van het “gebroken geweertje.” De geschiedenis herhaalt zich!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.