Zr.Ms. Rotterdam (foto: Defensie)

Groot onderhoud

Geplaatst door

De rekening van een te kleine vloot wordt weer vooruitgeschoven. Dat twittert voorzitter Marc de Natris van de KVMO in reactie op het artikel van Marineschepen.nl dat de Rotterdam op missie gaat en dat daardoor de modernisering van het schip weer wordt uitgesteld. Anne Marie Snels van de AFMP vulde dat aan met ‘het is toch al armoe troef bij de Marine’.
Hoeveel rekeningen zijn er al niet naar voren geschoven de laatste jaren? Infanterie die noodgedwongen optreden te voet moest gaan oefenen, omdat de CV90’s al weg waren, maar de vervangende Boxers er nog niet waren. De Patriot-batterijen die in onderhoud zijn, omdat zowel materieel als bemanning te veelvuldig was ingezet. De Luchtmobiele Brigade die bij moest springen bij de Koninklijke Marechaussee, omdat de KMAR geen capaciteit meer had. De F16-missie in Irak, die we afwisselend met de Belgen gaan doen, omdat we niet genoeg inzetbare F16’s meer hebben. De Nationale Reserve die weinig meer kan oefenen, omdat er geen budget is. Tanks de verkocht werden, allemaal, en nu weer geleased. Militairen die Pinda, Pinda, Pinda roepen. Nieuwe helmen die niet voor elke militair beschikbaar zijn. Het is allemaal al gezegd en geschreven. En de politiek zwijgt.
Ondertussen probeert generaal Wijnen het op zijn Facebookpagina positief te houden als hij de zoveelste reorganisatie toelicht. Nee hoor, het komt deze niet door bezuinigingen, en er zit deze keer wel een visie achter. En het gaat om reorganiseren omdat er een klein beetje meer geld is dan gedacht. Nu klopt dat laatste in zekere zin, maar nog steeds is Nederland per saldo aan het bezuinigen op de Krijgsmacht. Al zijn de bezuinigingen afgezwakt ten opzichte van de eerder aangekondigde bedragen.

Zr.Ms. Rotterdam (foto: Defensie)
Schotland 1 juli 2004
Joint Maritime Course 2004 (JMC)
Hr. Ms Rotterdam
LPD / L800 /

Door die eerder aangekondigde bedragen kon de modernisering van de ook al weer 20 jaar oude Rotterdam niet doorgaan. En dit jaar lukt het dus ook niet, omdat er een extra missie tussendoor komt. Nu gaat de modernisering samen met het geplande groot onderhoud in 2018. Groot onderhoud. Dat is wat de hele Krijgsmacht nodig heeft. Want de rek lijkt er nu echt wel uit te zijn.

12 reacties

 1. Je wordt er cynisch van, niets is zo erg om tegen een amorfe en stille massa, die niet reageert, te hoop te lopen. Vroeg of laat zal de wal de weinige schepen die de KM nog heeft, keren. Maar dan is het te laat.

 2. Het blijkt maar weer dat “Goed Rentmeesterschap” ver te zoeken is, en dat is toch tamelijk belangrijk voor ‘s lands veiligheid! Maar liever maar weer een missie, om de “BV Nederland” te promoten, dan eens goed onderhoud plegen!
  Een missie, waarvan de kosten wel weer op Defensie verhaald zullen worden! Zo ook met de missie in Mali, die waarschijnlijk verlengd wordt! Dit kan niet zonder extra geld!!! Ik snap niet dat de Haagse beleidsmakers dat niet zien!
  Begin nu maar eens met 1 miljard erbij, i.p.v. het schijntje van 300 miljoen! Daar kan Defensie tenminste wat mee doen!
  Te weinig tanks, fregatten, vliegtuigen en zwaar geschut! Begin eens met investeren, het is 3 voor twaalf!

  1. Jawel enkele musea hebben tanks, ik denk trouwens dat al onze musea meer zware wapens in bezit hebben dat onze gehele defensie…
   En we hadden 16 tanks die hebben we weggegeven en gaan we gemoderniseerd terugleasen samen met 3 nieuwe tanks:)
   Onze enorme toekomstige lijst met beschikbare zware wapens bedraagt dan 18 modene tanks en 18 moderne houwitzers voor de landmacht 37 moderne gevechtstoestellen met 28 gevechtshelicopters en Patriots voor de luchtmacht en 6 fregatten en 4 subs en voor de marine dat is natuurlijk enorm veel keuze voor 8.5 Miljard per jaar voor defensie ! (cynisch bedoeld)
   Een modern westers land als israel in vergelijking met Nederland geeft per jaar 13.8 Miljard Euro uit aan zijn defensie dat is ruim 5 Miljard meer dan Nederland dat financiele verschil is groot maar het beschikbaar matrieel wat men heeft is wereldschokkend het land heeft ruim 4000 moderne eigen tanks beschikbaar , ruim 10.000 gepantserde voertuigen , 650 houwitzers , 300 getrokken zwaar geschut , 242 moderne gevechtstoestellen , 48 gevechtshelicopters , een enorm complex luchtverdedigingssysteem met o.a. een soortgelijk systeem als de Patriot , 3 moderne korvetten en 6 moderne subs ! Nederland heeft een klein compact beroepsleger en Israel voornamelijk een dienstplichtleger dus Nederland zal financieel wat meer uitgaven hebben aan personeelskosten.
   Maar wie kan in de hemelsnaam uitleggen dat een modern westers land als Israel met relatief gezien iets meer geld/uitgaven een enorm leger met enorm veel beschikbaar matrieel er op kan nahouden en dat een land als Nederland met toch een relatief lager maar toch ook een flink budget totaal niks aan zwaar matrieel/zware wapens kan bezitten , inzetbaar kan hebben onderhouden ? Zelfs de laatse 100 zware tanks moesten uit nood worden verkocht omdat onderhoud , modernisering en zelfs opslag te duur was ?
   Conclusie:
   Israel geeft behoorlijk meer uit dan Nederland maar als je naar budgetten en de lijst beschikbare inzetbare zware wapensystemen kijkt doen wij in Nederland met het nu ook te weinige budget toch iets totaal fout…

 3. In Den Haag zitten alleen maar zakenvullers die ik ik ik zeggen en de veiligheid van het volk en eigen personeel te grabbel gooien.
  Zwakke rijkaards denken alleen maar aan de poen en stemmen dan ook vaak alleen maar op zulke partijen

 4. Vergeet trouwens niet dat in het verleden de kosten van missies vaak op het budget van Defensie werd ingehouden!
  Waarom moesten anders de tanks in de uitverkoop, na de Afghanistan-missie? Daar hoor je nooit iemand over. Na elke missie mocht Defensie wederom “interen.”
  En dhr. Pim heeft gelijk, met zijn stelling. Bovendien kan Israel volgens mij niet terugvallen op een goede economie zoals wij, en toch kunnen zij het wel voor elkaar krijgen. Maar ja, al hun buurlanden zien Israel het liefst verdwijnen. Dus het is ook een kwestie van “moeten.” In Nederland laten we het liefst de bonen door anderen “doppen.” Vrijheid is mooi, maar het mag niet teveel kosten! Het “gebroken geweertje” heerst nog altijd! De Natres kan niet oefenen, geen geld, het materieel is verouderd, (4-tonners en mercedessen), F-16’s zijn op, de M-fregatten moeten worden vervangen, tanks erbij en zwaar geschut, nee, ik heb niet het geloof dat dat allemaal verbeterd gaat worden! Het is nog altijd als voor mei 1940, “geen man, geen cent!”

 5. Uw commentaar:”Waarom moesten anders de tanks in de uitverkoop, na de Afghanistan-missie?”
  Diezelfde verkochte tanks werden door onze bondgenoten per direct ingezet in datzelfde Afganistan omdat ze ideaal waren uitgerust met airco etc… !
  Turkse strijdkrachten verjagen met 20 verouderde maar ook geupdate Leopard 1 tanks IS binnen 24 uur uit zwaar versterkte grensstad !
  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/08/turkse-tank-trekken-op-richting-syrie-invasie-onderweg-346367/
  Kijk wat je met een minimale inzet van tanks kunt bereiken, verouderd zegt mij niet zoveel als je bestaande systemen heel goed kunt upgraden…
  Nederland heeft al zijn 468 Leopard 1 tanks begin jaren ’90 allemaal verkwanseld of weggegeven.

  1. Beste hr. Pim,
   En de laatste 100 werden aan Finland verkocht, voor een spotprijs, met alle updates aan toe! Hoezo “goed Rentmeesterschap?” Nu “leasen” we er 18 van de Duitsers, als oud-cavalerist van het 42e vind ik dit een hard gelag!

   1. Ik persoonlijk heb totaal geen banden met defensie maar een neef van mij was beroepsmatig bestuurder/schutteren commandant op een Loopard 2 en heeft ook gediend in voormalig Joegoslavië. Hij zij eens geef mij een Leopard 2 en stuur 20 vijandelijke T-72 tanks op mij af en ik schakel ze allemaal uit zonder problemen…
    Tussen 2008 en 2011 heb ik meerdere gesprekken met hem gehad ook na de inval van de russen in Georgie en zijn woorden waren letterlijk “Het huidig beleid van de politiek met de verkoop en massaal wegsaneren van zware wapens en eenheden is de nagel aan de doodskist van Nederland.
    Hij noemt het complete waanzin.

     1. Nou, hr. Michel, gelet op de ontwikkelingen in bepaalde wijken in Nederland, en de reactie van de overheden hierop lijken we net een “Bananenrepubliek”, en NIET op een standvastig Koninkrijk dat haar normen en waarden en verworven vrijheid met hand en tand verdedigt…dus ga ik met jullie mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.