'Wilt u meer of minder Defensie?'

Geplaatst door

‘Wilt u meer of minder Defensie in Nederland?’. Stel je voor dat Geert Wilders dat had geroepen in plaats van zijn befaamde Marokkanen-uitspraak. En dat hij dat had gedaan in de Tweede Kamer. Misschien dat een Kamerlid van de CU of SGP had opgestaan om ‘Doe ff normaal man’ te schreeuwen, maar vermoedelijk had de meerderheid van de Kamerleden uitzinnig van vreugde ‘Minder, Minder, Minder’ gescandeerd. En was er geregeld dat de Krijgsmacht ter plekke verder werd gedecimeerd.
Nu is het een paar jaar later en lijkt er langzaam een kentering te komen. Het CDA heeft al ruiterlijk toegegeven dat het misschien niet zo slim was om anderhalf miljard te bezuinigen op een Defensiebegroting die toen al niet heel hoog was. En ook de VVD wil meer geld voor veiligheid en justitie. Kortom, de verkiezingen komen er weer aan.
De vraag is of de voorzichtige omslag van ‘Defensie als sluitpost van de begroting’ naar ‘Defensie is toch wel belangrijk’ alleen verkiezingsretoriek is, of dat de politiek echt langzaam de ogen open doet. Ik denk toch dat het het laatste is. De campagnes zijn afgetrapt voor de verkiezingen van volgens jaar, en het zou natuurlijk gek zijn als partijen nu zouden roepen dat er maximaal geïnvesteerd moet worden in de Krijgsmacht. Zeker omdat er bij de vorige campagne nog geroepen werd dat er bezuinigd kon worden op Defensie. Zo’n omslag zou natuurlijk ongeloofwaardig zijn. En geen een politicus heeft zin om net als Rutte, na bijna 4 jaar, sorry te zeggen voor gebroken verkiezingsbeloften. Dus kun je misschien maar beter over op de vlakte blijven. Dat voorkomt dat je straks dekking moet zoeken.
Feit is in ieder geval dat Defensie buiten adem is. Feit is dat er niet voor elke militair een nieuwe gevechtshelm werd aangeschaft, omdat ‘met de beschikbare financiële middelen het ambitieniveau zo goed mogelijk moet worden afgedekt’. Tenminste dat schreef Defensie op hun intranet. Dat lees ik als: ‘Het is geld is op, dus helaas niet voor elke militair een helm.’ Neem daarbij de kannibalisering van de vaartuigen, vliegtuigen en voertuigen, het gebrek aan munitie, het gebrek aan oefendagen voor de reservisten, tegenvallers als motoren van gloednieuwe schepen die stuk gaan en de rapen zijn gaar.
Natuurlijk niet als het een heel vredige en veilige wereld zou zijn. Dan zou er niks aan de hand zijn. Maar de vredige zomer lijkt voorbij, het druppelt al wat, en straks gaat het echt regenen, bliksemen en donderen. En dan staan we daar zonder helm, met halve voertuigen, en een handjevol schepen en vliegtuigen. Geen fijn idee.
En ik kan me niet voorstellen dat politici dat ook niet in de gaten hebben. Er zitten heus wel een paar mensen in de Tweede Kamer met het verstand op de goede plek die ook nog invloed hebben op hun partijprogramma’s. En konkelfoezend met elkaar in de achterkamertjes moet er wel wat aan Defensie gebeuren. Geld zou mooi zijn, een visie om op korte termijn weer tot een goed inzetbare Krijgsmacht te komen zou nog mooier zijn. En visie om op korte termijn tot een goed inzetbare Krijgsmacht te komen en dat op lange termijn zo te houden is nog beter. Ik hou hoop. Ik denk dat het echt gaat gebeuren. Toch, politici?
Door: Eduard van Brakel

3 reacties

 1. Een goed Hollands gezegde luidt: “Veel beloven en weinig geven, doen de gekken in vreugde leven!” Misschien ziet Den Haag wel dat men teveel heeft bezuinigd op Defensie, en in dat licht ook op veiligheid in het algemeen, maar toegeven?
  Ik hoop dat men nu de ernst een keer inziet, dat ons leger kaalbezuinigd is, en een flinke kapitaalinjectie en een goed meerjarenplan benodigd is, maar of dit er gaat komen? Nederland en Defensie zijn niet altijd goede vrienden. Neem daarbij dat men kennelijk niet leert van het verleden, en derhalve wederom dezelfde fout maakt als in de jaren ’30!
  Toch zie je in de samenleving dat Defensie wel degelijk “leeft.” Mensen moeten zien wat Defensie allemaal doet voor de BV Nederland. Dan zal de bereidheid om meer te investeren geaccepteerd worden. Mijns inziens heeft Defensie ook jarenlang een imagoprobleem gehad. Maar als men (het volk) ziet, wat Defensie allemaal doet, en erachter gaat staan, en Den Haag in ziet dat 300 miljoen erbij van verre toereikend is, ja, dan komen we ergens.

 2. Er wordt steeds gesproken over bezuinigingen , ik erger mij mateloos aan dat woord bezuinigingen wat is feite geen bezuinigingen zijn maar gewoon kaalslag en kapitaalvernietiging op lange termijn !
  Om de schade en achterstanden in onderhoud en inzetbaarheid weer te repareren in te halen en om de slagkracht enigzins weer te compenseren zijn de kosten vele malen hoger dan het bedrag dat men in het recente verleden heeft bespaard…
  En de politiek heeft in feite niks te maken met publieke opinie maar met verplichtingen , rekenkamer heeft allang aangetoond en bekend gemaakt dat defensie allang niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen om het eigen land te kunnen verdedigen laat staan het continent en de verplichtingen en samenwerking met bondgenoten.
  Bespaard ? Over 15 jaar gerekend heeft men niks bespaard maar moet er enorm veel extra geinvesteerd worden om alleen al aan minimale verplichtingen te kunnen voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.