Politiek heeft ladingen boter op het hoofd

Geplaatst door

Ze spreken er schande van, de politieke partijen. Het is geen goede oplossing dat militairen van de Luchtmobiele Brigade de Marechaussee ondersteunen bij de beveiliging van Schiphol. Er moeten meer Marechaussees aangenomen worden, of de Landmachters moeten ook speciale training krijgen om Schiphol te bewaken.
Wellicht zijn die politieke partijen vergeten dat ze zelf, het CDA voorop, verantwoordelijk zijn geweest voor een miljardenbezuiniging, onder minister CDA-minister Hans Hillen, waarvan de gevolgen nu pijnlijk merkbaar zijn. Bijvoorbeeld bij de beveiliging van Schiphol.
YPR-KMARMisschien zijn die politieke partijen ook wel vergeten dat het tijd en geld kost om militairen (van alle Krijgsmachtdelen) te werven, te selecteren en op te leiden. En dat het dus niet mogelijk is om zomaar een blik Marechaussees open te trekken. Want voordat een militair vanaf zijn initiële sollicitatie in spijkerbroek, gewapend en wel Schiphol staat te beveiligen, ben je zo een jaar verder. Want ook de keuringscentra hebben enorme achterstanden. Bij reservisten kan er bijvoorbeeld niet worden aangegeven wanneer ze reactie krijgen op hun sollicitatie, omdat Werving en Selectie een capaciteitsprobleem heeft.
Politieke partijen hebben nu kritiek op de veiligheid en beveiliging van ons land. Dat zijn dus dezelfde politieke partijen die adviezen van deskundigen in de wind sloegen en die ondanks signalen uit de buik van Krijgsmacht dat het echt niet meer kon, toch weer een bezuiniging erdoorheen drukten. En in plaats van blij te zijn met de steun die Krijgsmachtdelen onderling aan elkaar geven, wordt die steun als onwenselijk afgedaan.

De huidige helm (foto Defensie)
De huidige helm (foto Defensie)

Ik heb de politici nog niet gehoord over de helmen van de militairen. Want die zijn er straks niet genoeg. Slechts 22.500. Er komt een soort leenpool waarbij militairen een helm kunnen lenen als ze iets gevaarlijks moeten doen. Op het eerste gezicht lijkt er wat voor te zeggen, want niet elke militair heeft op de eerste plaats een operationele taak. En op een bureau in Den Haag heb je als militair niet echt een helm nodig. Ik geloof tenminste niet dat generaal Middendorp zulke woedeuitbarstingen heeft tegen zijn staf dat er voor hen een helm nodig is.
Maar daar gaat het niet om. Dat Luchtmobiel de KMAR ondersteunt, is natuurlijk prijzenswaardig. Maar het is ook – en daar hebben de politici wel gelijk in – een houtje-touwtje-oplossing. Net als die helmen. Waar het wel om gaat is dat elk Krijgsmachtdeel en dus elke militair, op elk moment de aan hen opgedragen taak kan uitvoeren. Met de juiste middelen. En dat betekent niet dat er van de 45.000 militairen, er 22.500 zonder helm – of met een verouderde helm – in een schuttersputje staan, als de noodzaak daar is om ingezet te worden.
En dat lijkt de politiek te vergeten. De politiek vergeet ook dat ze zelf ladingen boter op hun hoofd hebben. Door de voortdurende bezuinigingen, is het voor de Krijgsmacht niet meer mogelijk om bij een ernstinzet – zoals de bewaking van Schiphol, of de verdediging van ons land – hun grondwettelijke taak goed uit te voeren. En de heren en dames politici zouden dus niet moeten zeuren over ‘onwenselijke oplossingen’, maar hun partijpolitieke verschillen opzij moeten zetten, en fors investeren in onze Krijgsmacht.

35 reacties

 1. De NAVO , bij zijn rapport van afgelopen voorjaar over de Capability = inzet van de Nederlandse Krijgsmacht, het merendeel van de Nederlandse bevolking- 44% vreest voor een 3e W.O. volgens een recente opiniepeiling- , de Krijgsmacht, deskundigen, onze NAVO partners, schreeuwen moord en brand over de houding van dit kabinet over de staat van ‘s lands Defensie en het beschamende defensiebudget, net iets meer dan 1% van het Bruto Nationaal Product. De wal zal het schip keren, een wel bekend Nederlands gezegde. Inderdaad hebben deze en voorgaande regeringen boter op hun hoofd, ik zou willen zeggen : schijnheiligheid. Willens en wetens hebben zij de teloorgang van de Krijgsmacht op hun geweten, traditiegetrouw een ‘ goede ‘ Nederlandse gewoonte. We hoeven slechts naar het recente verleden te kijken.
  De ( militaire) spanningen in Europa nemen steeds meer toe: lees svp onze artikelen van deze week van Oost -Europese Denk Tanks en die van de buitenlandse Pers op onze website : http://www.coalitionfordefense.com.
  De Nederlandse Pers neemt die niet of nauwelijks over: te druk met de Olympische Spelen en de ‘ Sport Zomer ‘. Geef het Volk Brood en Spelen zeiden de Romeinen al, dat houdt ze rustig en in slaap.
  Nederland zal wreed uit in zijn slaap gewekt worden, maar dan is het zoals gewoonlijk laat.
  Si vis Pacem, Para Bellum.
  Ton Welter
  Coalition For Defense

 2. Even een kanttekening, minister Hillen had de twijfelachtige eer om de miljarden bezuinigingen uit te voeren, maar minister van Middelkoop heeft het allemaal laten gebeuren. Men heeft hem destijds met opzet minister van Defensie gemaakt omdat hij geen nee kon zeggen en daar heeft de politiek grof misbruik van gemaakt. Als minister van Middelkoop wel het lef had gehad om nee te zeggen tegen de bezuinigingen bij Defensie dan waren de problemen misschien wat minder ernstig geweest dan nu.

 3. De reactie van vooral meneer Pechtold op de televisie vond ik tenenkrommend. De professionals van de luchtmobiele brigade, die we over de hele wereld uitzenden om andere militairen te leren hoe ze een object of een complex moeten beveiligen, die zijn nu ineens volkomen ongeschikt om op Schiphol mee te helpen met de marechaussee. Alsof een landmacht militair niet weet wat bewaken en beveiligen is. Ik denk dat de heer Pechtold niet weet wat de capaciteiten en competenties van onze landmachtmilitairen zijn. En dat is veel ernstiger, ook omdat hij boter op zijn hoofd heeft met al die bezuinigingen. Tot zover. UIT

   1. Het is veel erger dat deze gevaarlijke gek van een Pechtvogel nog steeds macht heeft.
    Nog gekker is dat iedereen op dit forum volgend jaar maart 2017 weer op deze corupte maffiosi gaat stemmen als stemvee, kijk dat is pas erg.

  1. Helemaal mee eens. Pechtold weet niet welke taken er uitgevoerd moeten worden op schiphol en hij weet ook niet wat een landmachtmilitair kan of voor opgeleid is. Maar het klonk wel lekker zo’n oplossing dus gooide hij hem er maar in. (Niet geschikt dus).

  2. Wat wil je en kun je verwachten van opportunistische politici als de heer Pechthold, die allen in genoegzame vrede en welvaart zijn opgegroeid zonder ooit armoe, ellende, en strijd te hebben meegemaakt? Nooit hun rug recht hebben moeten houden voor een sterk en veilig Nederland en EUROPA !? Slechts kunnen denken in procedures en verdragen, maar niet kunnen handelen
   ( en besluiten ) naar de realiteit ? Slechts kunnen denken in economische termen ?
   Loyaliteit, afspraken, commitment zijn bij dit soort politici onderdeel van opportunistisch ‘ managen’ , politiek leiderschap, visie, nemen van verantwoordelijkheid, maar vooral karakter , daar ontbreekt hun de ruggengraat.
   Maar : het Nederlandse Volk heeft hun gekozen, dus ook het Volk heeft BOTER OP HET HOOFD !
   Ton Welter
   Coalition For Defense
   For a secure and prosperous Europe

   1. In alles heeft u in mijn optiek gelijk, maar ik ga niet in uw stelling mee dat iedere Nederlander boter op zijn hoofd heeft. Veel hedendaagse kiezers herkennen de situatie zoals deze momenteel binnen Europa en de Europese oostgrenzen niet. Verzwijgen binnen de Navo intern en dat betreft niet alleen de financiele bijdrage. Een land als Turkije is een enorm vraagteken aan het worden. Dan de Rusische dreiging. Jarenlang werd onze defensie begroting aangevochten met name door hen die gevochten hebben voor onze vrijheid. Een opmerking ik heb het gevoel dat er bewust essentiele info onder de hoge hoed wordt gehouden. Was dit niet het geval, hoe zou dan de publieke opinie zijn? Hoe zou de politiek dan reageren? Wedden dat er veel Nederlanders geen boter op hun meer hebben.

    1. Waarde heer Vincken,
     Het mag algemeen bekend zijn dat de verhouding Nederland en haar Leger nooit optimaal is geweest. Wij zijn geen soldatesk volk, dat hoeft ook niet. Maar je moet wel inzien dat je lid bent van de NAVO, en dat dat verplichtingen met zich mee brengt. En dat zien de meeste Nederlanders niet, of willen dit niet zien!
     Voor de dreiging vanuit het Oosten, en toch ook van Erdogan, wilden velen zelfs het Leger opheffen! Ook niet beseffend dat in tijd van bijv. een natuurramp je ook op Defensie terug valt. Kortzichtigheid ten top!
     Nu is de noodzaak daar, om na jaren van afbraak (Defensie was altijd het favoriete ministerie voor de Hollandse kaasstolp), mekken sommigen dat het zonde is om miljarden in Defensie te pompen. Alle mooie woorden op 5 mei ten spijt! En dat is wat dhr. Welter bedoelt, daar hebben wij met zijn allen boter op ons hoofd. Het is tijd die naieve houding te laten varen, het is 5 voor twaalf! Investeren met die hap!

  3. Hij zal wel naar een ander leger kijken dan dat de Nederlanders (ook de oud-Defensiemedewerkers) doen. Veel bezuinigen, een wit voetje bij zoveel mogelijk links georienteerde partijen halen en voor de publieke opinie en dan in het volgend kabinet gaan we verder met bezuinigen. Net zo lang tot er GEEN Defensie meer is (IS)

 4. Wat ik het meest frustrerende van dit alles vind is dat wij als ex-militairen, burgers, buitenstaanders etc hier niks aan kunnen doen behalve dan stemmen en hopen dat men nakomt wat ze beloven.
  Staken binnen de krijgsmacht mag helaas niet, maar andere opties zouden er toch wel kunnen zijn?

   1. Beste,
    Ik kan je het tevreden bericht melden dat ik al een poos lid ben 😉
    Alleen tot op heden weinig mogen verwachten helaas.
    Met vriendelijke groet,

 5. Beste Jeanine Hennis-Plasschaert,
  In 2012 moest ik de dienst verlaten bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol waar ik 11 jaar heb mogen dienen waarvan 9 jaar op Schiphol. Door een fantastisch nieuwe wetgeving werd mij een contractverlenging NIET gegund. 9 jaar lang heb ik de beveiliging op Schiphol uitgevoerd, als beveiliger, als leidinggevende van de beveiligers en als inwerker van nieuwe collega’s. Dit werk in deze functie mag je maar tot je 32e jaar uitvoeren.Ik was pas 28!!!!!… Dit werk op Schiphol is makkelijk uit te voeren tot 40 of zelfs ouder. Ik vocht mijn ontslag aan via de bond en ik kreeg van een desbetreffende majoor van Schiphol de volgende tekst in mijn afwijzing op mijn rekest: “Beste M.Wilschut, het maakt niet uit wat je bij ons hebt uitgevoerd of hoeveel je hebt betekend voor defensie, vanwege een nieuwe wetgeving krijg je geen nieuw contract.”………
  Dat krijg je dan te horen op je 28e levensjaar en dan verlaat je de dienst met wat? Alleen een mavo diploma want ging na me middelbare school direct op me 17e defensie in. Alles wat je bereikt heb op naar mijn idee het hoogste niveu van beveiliging aangezien je bewapend bent met twee wapens, een Glock 17 en een MP5 met nog meer patronen dan welke eenheid in NL dan ook, besturen van gepantserde voertuigen van €250000 per stuk, beveiliging van hooggeplaatste diplomaten, bomverkenner en first responder als er een mogelijke terroristische aanslag zou worden gepleegd.
  Wat krijg je op papier van defensie, helemaaaaaal NIKS!!!!
  Vervolgens was ik op vrijdag op mijn laatste dag met veel lood in mijn schoenen aant werk en mis ik deze baan nog elke dag!!!
  Zaterdagochtend , de dag nadat ik afscheid had genomen zette ik de radio aan en wat hoor ik: “Leidinggevende militairen zijn 12000 nieuwe mannen en vrouwen aan het werven op de stations en kijken uit naar nieuw bloed bij defensie.” Hierdoor brak mijn hart voor wat ik allemaal heb betekend en heb gegeven voor deze baas…
  Nog steeds ben ik bereid om dit werk weer op te pakken aangezien ik dit makkelijk aankan op me 32e.
  Ik ben per direct beschikbaar 😉
  U weet mij vast wel te bereiken en dan kan ik u altijd nog mijn CV toesturen.
  Vriendelijke groet, Marcel Wilschut

  1. En zo wordt je “bedankt” na jarenlang trouwe dienst! Nederland is trots op haar militairen, ja, ja! Te schofterig voor woorden, vriend! Zo ga je niet met je mensen om, oh ja, we zijn “poppetjes”. Derhalve onbelangrijk. (sarcasme)

 6. Er staan, naar mijn mening, een aantal storende onjuistheden in dit artikel. Iedere militair krijgt, voordat hij/zij op uitzending gaat een intensieve training in het staande- en aanhouden, alsmede het doorzoeken van auto’s en bewakingstechnieken. Deze handelingen zijn tegenwoordig de kern tot uitzending geworden van de landmacht. De tweede foute aanname is dat in artikel wordt gesuggereerd dat bij de Natres de wachtlijsten voor een keuring enorm zijn. Helaas moet ik u berichten dat de keuringen (vanuit Den Haag) zijn stopgezet. En dat er niet meer actief (of passief) gewervd wordt. En nog meer slecht nieuws, er verlaten meer mensen Natres dan de wachtlijsten (in de toekomst) kunnen aanvullen. Ondanks het bombastisch taalgebruik van de minister van Defensie,de top brass en de politiek met hun dito retoriek, gebeurt het tegenovergestelde.

 7. Het CDA voorop? Laten we het wanbeleid van de VVD vooral niet vergeten. De ministers Kamp en Hennis passen prima bij ministers als Hillen en Van Middelkoop, geen van hen zet(te) zich echt in om Defensie op een acceptabel niveau te houden/brengen. Hillen was een CDA-minister, en die partij stelde zeker teleur, maar het is niet anders bij de VVD. Het kabinet Rutte-1 wilde de PVV erbij, en dan moest water bij de wijn. Zoals zo vaak vonden de VVD en het CDA het het beste dat bij Defensie te doen.

 8. Ik ben het zonder meer met Jan eens! Deze regering, en ook voorgaande bewindslieden bij Defensie, hebben niet echt “Goed Rentmeesterschap” getoond. Alles wat voor veiligheid staat, is kaalbezuinigd! Defensie heeft de beschikking over 18 geleaste tanks, enkele stukken zwaar geschut, aftandse viertonners, straks 37!! nieuwe JSF’s, een paar fregatten, en als het mee zit, straks 4 nieuwe onderzeeers. Ziedaar de “slagkracht” van Defensie!
  Ons budget staat ongeveer gelijk aan het niveau van 1931!! Men heeft dus totaal NIKS geleerd! Putin en Erdogan lachen zich kapot, om Nederland met het opgeheven vingertje, maar weten ook, de Leeuw brult al lang niet meer. Dit kabinet is visieloos, en kijkt hoogstens naar de korte termijn. Ik hoor ze nog wel als Trump president wordt, want oh, dan zijn de poppen aan het dansen! Helaas kijkt Den Haag nooit verder dan de dag van morgen, en dat slaat terug naar de lagere regionen!

 9. Als ons leger wérkelijk ons land wil verdedigen dan is een staatsgreep geboden. Lidmaatschap NAVO betekent opheffing naties, opgaan in het wereldleger van de Stalinistische VN-dictatuur, VN-topia.
  Ons leger dient ter effenen van het pad voor de statenloze en medogenloze, sadistische en satanische oligarchen, zeer ten nadele derhalve van de belastingbetalende sukkelaars.
  Het is, op commando, van de dictators in Brussel en Den Haag, zelfs taboe nog ons eigen land, en haar grenzen, te willen verdedigen.
  Dan wordt je gebrandmerkt, mogelijk zelfs vervolgd, als Xenofoob, Racist, Conservatief; het credo – van de subversieve elementen – is ‘Vooruit’. Heel de monopolitiek volgt UNISONO deze kokervisie.
  http://www.sagaciousnewsnetwork.com/the-fabian-society-a-blueprint-for-the-new-world-order/
  erg ‘goedkoop’ desondanks toch door te gaan op deze doodlopende weg, de subversieve elementen juist te blijven bedienen bij het opheffen van de natiestaten en te onderwerpen aan de de globale slavenkolonie. Via deze weg bedelen om vervanging van/meer wapentuig, WMD’s. Denk eerst maar ‘s goed na aan welke kant je staat, of je bazen wel deugen, je geweten de opdrachten tot oorlogsmisdaden wel tolereert. (Op missie voor Navo, zijn oorlogsmisdaden dan wel gelegaliseert; maar dat is natuurlijk een satanisch jurididsch handigheidje – doet niks af aan je eigen geweten). Ik werk niet meer voor onze vijand.

 10. DenHaag heeft in een ver en grijs verleden heel veel beveiligings en toezichttaken van de Marschaussee op Schiphol uit kostenoverwegingen geprivatiseerd en overgeheveld naar private beveiligingsdiensten de Marschausee mocht wel toezicht blijven houden en verantwoordelijk blijven voor het geheel… , dat Schiphol de Nederlandse buitengrens is interesseert politici helemaal niks die kijken alleen maar naar kosten en wat men besparen kan en de buitengrenzen van Schengen/EU zijn in zijn geheel al jaren en jaren een drama.
  Afbraak , kapitaalvernietiging , wegsaneren van diensten , matrieel en eenheden is het enigste wat men bereikt heeft oftewel men heeft alles gesloopt en opgeheven de afgelopen 30 jaar.
  In 1940 hield men het 5 dagen uit nu mag de tegenstand maar 1 dag duren lijkt het wel…
  Maakt allemaal niks meer uit dankzij de Haagse grafpolitiek spreken we over 15 jaar allemaal Turks of Russisch…

 11. De mail van Jan blijft me bij. “Kereltje Pechtold”, noemde een wijs VVD-er hem eens, en dat typeert hem ten uiterste!
  Sowieso zijn er in Den Haag zowat geen politici te vinden die enig verstand hebben van Defensie, laat staan van veiligheid! Er wordt wel aan “windowdressing” gedaan, maar het is eigenlijk te triest voor woorden. Hou daar rekening mee met stemmen in maart 2017! Weg met dit soort populisten!
  Heb zelf van dichtbij de NSS-Summit die in NL werd gehouden, van dichtbij meegemaakt! (Werk voor een andere overheidsdienst), en men kon nog net 2 maal een luchtdoelbatterij in de vorm van patriots bij elkaar harken, en een paar Fenneks optrommelen! Ziedaar de “slagkracht” van de Nederlandse Defensie! Het is om je kapot te schamen!

   1. Dat is zeker Wilders NIET, maar de CU. Die hebben de Karel Doorman voor de Marine behouden, en ervoor gezorgd dat de kazerne in Assen open bleef. Is uw vraag hiermee voldoende beantwoord? Zij zien ook de noodzaak in van een sterke Defensie

 12. het beveiligen van schiphol (of andere plaatsen) kan met diverse mensen met diverse achtergronden. enerzijds militairen (luchtmacht landmacht marine etc. ) en anderzijds politie en stadswachten maar ook gewone beveiligers. en ook gewone burgers. die kunnen ze toch gewoon opleiden tot goede capabele beveiligers voor Schiphol ? toen het oorlog was van 1940 tm 1945 werden er zelfs kinderen opgeleid om te beveiligen zowel aan de duitse kant als bij het nederlandse verzet. en reken maar dat die jongeren heel wat gepresteerd hebben! hulde aan iedereen die bij het verzet heeft gewerkt als kind/ jongere/ burger. als het echt nodig is is iedereen toch gewoon inzetbaar (mits gezond). dat hoeft geen jaren te duren denk ik. als er ergens een nood is moeten we allemaal ons steentje bijdragen. zeker om misdaad, diefstal, smokkel, terrorisme, wetsovertredingen en andere calamiteiten te bestrijden. samen staan we sterk en van die 16 miljoen nederlanders zijn er vast wel een paar honderd duizend die mee kunnen helpen aan het beveiligen van ons kikkerlandje. De werkloosheid in Nederland is in juli toegenomen met 19.000 mensen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. Het aantal werklozen staat nu op 694.000. Dat betekent dat 8,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit.In Nederland wonen 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. genoeg mensen die in de beveiliging kunnen. hup aant werk allemaal! SAMEN STAAN WE STERKER! MVG gerda kensen te friesland.

 13. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om ons leger van de nodige wapens en uitrusting te voorzien? Ieder weldenkend mens ziet de internationale spanningen in de wereld toenemen behalve onze politici in Den Haag. Het is toch te gek voor woorden dat dit steenrijke land geen miljarden kan vrijmaken om zijn defensie op orde te krijgen. We smijten het geld met miljarden over de balk om Griekenland economisch drijvende te houden, terwijl we de polis van onze eigen veiligheidsverzekering, defensie, niet de aandacht geven die nu noodzakelijk is. Wat kunnen wij onze mannen en vrouwen goed uitrusten met al dat verloren geld wat nu aan de onbetrouwbare Grieken wordt gegeven. Zonder veel te morren was Nederland onmiddellijk bereid om als betrouwbare bondgenoot binnen de EU geld vrij te maken. Met dit verspilde geld zouden we,als dit was besteed aan defensie, honderden tanks, zware artillerie en fatsoenlijke vliegtuigen kunnen kopen. Ook de arbeidsvoorwaarden kunnen dan aanzienlijk worden verbeterd! Als een van de meest welvarende landen ter wereld vind ik dit hele defensiewanbeleid een beschamende vertoning. Ook het aantal parate militairen zal met vele duizenden moeten toenemen om enigzins het hoofd te kunnen bieden aan de toegenomen Russische agressie.
  Geen wapens meer in de uitverkoop maar stuur vooral deze wereldvreemde politici naar huis!

  1. Beste heer Almekinders,
   Ten eerste, ik ben het helemaal met u eens. Alleen zitten er in Den Haag vooral politieke partijen met een achterban die niet veel op hebben met Defensie. Derhalve zegt dhr. Welter dan ook terecht dat niet alleen de politiek, maar ook veel Nederlanders, boter op hun hoofd hebben!
   Het is politiek niet correct om te zeggen dat er meer geld naar Defensie moet. Ik vind ook dat dit gebeuren moet, en dat dhr. Rutte ook zijn excuses had mogen maken aan Defensie. Ik mag toch hopen dat Trump geen president van de VS wordt, want dan heeft Nederland, met een percentage van 1% BNP dat besteed wordt aan Defensie, echt een probleem! Regeren is vooruitzien, echter het korte-termijndenken voert nog altijd de boventoon.

 14. Pingback: Vlagfout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.