Jong Europa komt in beweging

Geplaatst door

Frappez toujours frappez. Zo zou het moeten werken. Ik ben er echter zo langzamerhand van overtuigd geraakt dat het in ons land zo niet meer werkt. Den Haag blijft oorverdovend stil waar het gaat over de maatschappelijke, economische, politieke en militaire spanningen in Europa.
Onze regering en parlement zijn met ‘zomerreces’,  bovendien is het  een ‘Sportzomer‘, maar vooral: onze politici zijn nu druk met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s.
Nederland heeft dringend een strategisch plan nodig voor de toekomst, waarin onze positie binnen Europa en de wereld gedefinieerd wordt, economisch, militair, diplomatiek, politiek, en zeer zeker waar wij als samenleving naar toe ( willen) gaan. Dat vereist een gedurfde lange termijn visie, dat is meer dan alleen werk! Want van geld alleen kan een natie niet leven, daar kan je een samenleving niet mee bijeen houden, het behoeft ook samenhang, identiteit, geloof in de toekomst, innerlijke kracht en vooral zelf respect.
Europa is maatschappelijk, economisch en in politiek opzicht op drift.
‘The Grand old Lady’  is langzamerhand het museum geworden van de wereld, waar toeristen van vooral buiten Europa zich ook in ons land vergapen aan musea, cultuur, vrijheid en koffieshops.
Maar met vergapen kan Europa geen toekomst opbouwen.
Nederland, als middelgrote Europese natie met 17 miljoen inwoners en het 2e rijkste land van de EU, kan daarin een leidinggevende rol spelen. Wij zullen uit onze lethargie en ‘ comfort zone’ moeten opstaan willen wij onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties een welvarend  Nederland in een veilig Europa kunnen bieden. Dat is onze verantwoordelijkheid. Daar hebben wij een veel omvattend – niet slechts economisch – strategisch plan voor nodig.
Elan, visie en leiderschap, daar vraagt onze bevolking om, meer dan ooit. De toekomst van Nederland zonder strategisch plan voor de komende decennia staat op spel. Een Nexit, zoals sommige politici ons voorspiegelen, zal Nederland geen toekomst bieden, om economische redenen niet en om veiligheidsredenen al helemaal niet. Immers ruim 70% van de export van Nederland gaat naar de EU, daar is onze welvaart van afhankelijk. Nederland los van de EU staat derhalve bijna gelijk aan economische zelfmoord. Brexit heeft het VK nu al in grote problemen gebracht. Een Nederland, die een Alleingang gaat in het Europa en de wereld van deze 21e eeuw, houdt op te bestaan als zelfstandige natie.
In militair opzicht is Nederland voor zijn veiligheid afhankelijk van de NAVO, samenwerking binnen de EU, en Amerika.
russische tankZorgwekkende militaire ontwikkelingen
Dat brengt mij op de zorgwekkende militaire en politieke ontwikkelingen in Europa. Behoudens terroristische aanslagen, schijnt het in Europa rustig te zijn. Poetin heeft a frozen conflict in Ukraine gerealiseerd, na zijn annexatie van de Krim. Desondanks wil Europa terug naar de situatie van ‘business as usual’. Appeasement is weer wat de klok slaat. Ondanks dat de verdragen die de veiligheid en integriteit van de (Oost) Europese landen garanderen, door Poetin in de prullenbak zijn geworpen.
Amerika en Europa zijn weer Vijand nr. 1 voor het Rusland van Poetin, zoals bekrachtigd in zijn militaire doctrine van 1 december 2015.
Hij dreigt zelfs met – en beoefent-  de inzet van tactisch nucleaire wapens in Europa, om een mogelijk conventioneel conflict te ‘de-escaleren‘! Volgens een recente peiling vreest 44% van onze bevolking voor een 3e Wereldoorlog.

Europa’s politici en establishment verkeren echter wederom in ‘ A State of Denial ‘  zoals eerder in 1938-1939.

Waar Europa’s politici niet opstaan met een ferme stem voor het behoud van een secure and prosperous Europe , zal de jonge Europese generatie dat wel doen. Studenten en Young Professionals zijn opgegroeid in een veilig, verenigd en welvarend Europa. Zij kennen niet anders, gewend als zij zijn te reizen en vrienden te hebben door geheel Europa. Brexit heeft aangetoond dat de Britse jongeren tegen een uittreding uit de EU zijn, hetgeen een trend is onder het merendeel van de Europese jongeren. Europa’ s jonge generatie wil juist het behoud van een verenigd, vrij en veilig Europa.
Europa ‘s Leiders zullen zich dat ter harte moeten nemen, immers de jeugd is de toekomst van Europa. Hierin kan Nederland eveneens het voortouw nemen: Nederlandse studenten en de Young Professionals, studeren, werken en reizen door geheel Europa, zij spreken hun talen, Europa is hun ‘speelveld’. Hun mindset is meer dan ooit gericht op Europa en het buitenland.
De gevestigde orde in Europa zal zich moeten beseffen dat het tijdperk van de machtspelletjes, de ‘ons kent ons cultuur,’ van bankiers, politici en Captains of Industry, voorgoed voorbij is. Het kraakt in Europa, Europa schreeuwt om vernieuwing. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren: er komt een nieuwe generatie met onvervalst idealisme en geloof in de toekomst. Geen oorlog, maar een sterk en verenigd  Europa dat de wereld wederom tot lichtend voorbeeld strekt.

Ton Welter
Ton Welter

Door: Ton Welter
Coalition For Defense
 
 

2 reacties

  1. Een hele goed verhaal met harde waarheden over de Nederlandse regering.
    Andermaal laat men hier zien in wat voor een diepe slaap men zit en blijft.
    De waarheden van 1935/1940 ziet men hier zich weer herhalen (mag hopen dat het niet zover weer komt). Kabinet en de oppositie blijven maar de andere kant opkijken of steken hun hoofden in de grond als een struisvogel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.