Frustratie

Geplaatst door

 
Beste mevrouw Hennis,
Al die negatieve berichten over de Krijgsmacht. Het doet me veel. Het schijnt dat we nog 5 dagen ‘Pinda, Pinda, Pinda’ kunnen roepen en dat de kogels dan echt op zijn, wanneer er stront aan de knikker komt. En nee, ik ga geen slechte grap maken over dat we al eerder vijf dagen oorlog hebben gevoerd.
Maar minister, het voelt wel een beetje frustrerend. Al die oproepen van allerlei mensen dat er nu echt wat gedaan moet worden aan de financiële toestand van de Krijgsmacht, maar dat er niks gebeurt. En frustratie is niet goed, minister. Het is natuurlijk een emotie, en die kun je uitschakelen, zo vertellen groengemutste instructeurs binnen de Landmacht, maar dat is toch best lastig. Dat zie je in Turkije, waar een echte coup was (of was het een nep-coupe in scene gezet door Erdogan?). Een coupe gepleegd uit frustratie over het te voeten treden van allerlei grondrechten.
Gelukkig hoeven we daar in Nederland niet bang voor te zijn minister, voor een coup. Ten eerste hebben wij gewoon grondrechten, en leven we in een fatsoenlijke democratie en rechtstaat. En ten tweede hebben we zeer gezagsgetrouwe militairen. En ten derde hebben we niet genoeg middelen om zo’n coup uit te voeren. Dus dat is wel een geruststellende gedachte.
Wat een minder geruststellende gedachte is, is dat we die middelen dus niet hebben. Niet om een coup te plegen, maar ook niet om ons land te verdedigen. En eigenlijk ook niet om fatsoenlijk missies te draaien in het buitenland. Het materiaal is op, de munitie is op, en de mensen zijn moe.  Een columnist schreef op dit platform al eens dat ‘militairen geëxploiteerd worden tot voorbij de pijngrens.’
En dat is niet goed minister. Helemaal niet goed. Personeelszorg is een belangrijk criterium in zowel de officiersopleiding als de onderofficiersopleiding. Zorg je niet goed voor je personeel, dan ben je ongeschikt. Simpel. Duidelijk. Helder.
dp01De politiek zorgt niet zo goed voor het personeel minister. De politiek maakt er een janboel van ten aanzien van de mannen en vrouwen die zich maximaal inzetten voor ons land. Die bereid zijn om hun leven te geven voor ons land, als dat moet. Het minste dat je dan van de politiek kunt verwachten, is dat ze genoeg geld en middelen ter beschikking stellen om goed te trainen. Om mannen en vrouwen fatsoenlijk op te leiden. Geld om goed materieel te hebben. Om goede uitrustingsstukken te krijgen, zodat ze die niet hoeven te lenen bij buitenlandse collega’s.
Maar dat, minister, dat doet de politiek niet. De politiek juicht als er een paar honderd miljoen bijkomt. Maar ten opzichte van de totale groei van het BNP komt er niks bij, en gaat er feitelijk nog geld af. En van dat soort berichten minister, word ik een beetje zielig. Ik was dat ook wel eens in mijn militaire opleiding, ik heb niet voor niets maar een hele korte carrière gehad, maar dan was de zieligheid tijdelijk. Maar de situatie voor de Krijgsmacht is wel heel slecht op dit moment. Zelfs als er wel heel veel geld bijkomt, kan het bijna niet worden uitgegeven, omdat er niks is om aan uit te geven. En dat terwijl de wereld in brand staat. De politiek heeft het zover laten komen. In een militaire opleiding zou de politiek als ongeschikt te boek komen te staan.
Ik hoop dat u mijn frustratie begrijpt minister. En ik hoop bovenal dat er nu eens een echt goed plan komt voor de Krijsgmacht. Een plan gedekt door geld, waardoor we de Krijgsmacht toekomstbestendig maken en geen speelbal van politiek gekonkel. Een plan waardoor militairen kunnen oefenen. Een plan waardoor we meer dan vijf dagen kunnen blijven schieten. Een plan zodat onze Krijgsmacht ons kan verdedigen.  Als ik een beetje zielig was op de Oirschotse hei of ander oefenterrein, kreeg ik te horen dat ik niet moest zeiken, want iedereen heeft wel eens een beetje pijn, of is een beetje moe. En ik kon meer dan ik dacht, minister. Dus minister, laat zien dat u ook meer kan, en neem de rest van de politiek op sleeptouw. Verras ons positief!
Dankuwel.
Eduard van Brakel
 
 

6 reacties

 1. Frappez toujours frappez. Zo zou het moeten werken. Ik ben er echter zo langzamerhand van overtuigd geraakt dat het bij de huidige regering niet werkt. Regering en parlement zijn met ‘ zomerreces’ , bovendien is het een “Sport zomer “. En vooral : ‘ we ‘ zijn druk met het schrijven van verkiezingprogranmma’s….. Geen groter belang dan eigen kiezersbelang, verder reikt de blik niet.
  Nederland heeft echter een strategisch plan nodig voor de toekomst, waarin onze positie binnen Europa en de wereld gedefinieerd wordt, economisch, militair, diplomatiek, politiek, en zeer zeker waar wij als samenleving naar toe ( willen) gaan. Dat vereist een gedurfde lange termijn visie, dat is veel meer dan alleen maar werk, werk, werk ! Want van geld alleen kan een natie niet leven, daar kan je een samenleving niet mee bijeen houden, het behoeft ook samenhang, identiteit, geloof in de toekomst, innerlijke kracht en eigen trots, zonder een hang naar nationalisme, want dat leidt tot tot de ondergang
  ( WW II)
  Dat ontbreekt ons, zij het, dat waar het voetbal en Heineken betreft ons land zich ineens herkent.
  Maar daar blijft het dan bij, geïndividualiseerd als wij zo langzamerhand zijn verworden. Vergeten zijn al de verworvenheden uit het verleden dat ons land groot en fier heeft gemaakt.
  Daar moet verandering in komen, dit is een heilloos pad, wij zullen ons moeten hervinden als de trotse natie die de toenmalige EEG mede heeft opgericht, en als een sterke en loyale bondgenoot van de NATO.
  Dat elan, die visie, dat voorbeeld, dat leiderschap, daar vraagt onze bevolking om, meer dan ooit.
  Helaas is deze regering niet van visies. Onze leiders zijn gedegradeerd tot kille managers.
  Behoudens aanslagen in Europa, schijnt Putin zich rustig te houden, maar wij weten allemaal dat dat slechts schijn is. Europa verkeert wederom in ‘ de staat van ontkenning ‘; net zoals in de periode zomer 1938-1939. Lees svp ons laatste artikel uit Newsweek op onze website coalitionfordefense.com.
  Waar Europa’s politici niet op staan met een ferme stem voor het behoud van een secure and prosperous Europe – zie ons logo- zal de jonge generatie dat wel doen. CFD mobiliseert de studenten en Young Professionals tot een Europese beweging – YOUNG CFD- om hun stem te verheffen. Voor een veilig en sterk Europa , met een sterke Defensie om Europa te beschermen tegen bedreigingen die Europa nu 360 graden omringen. Niet alleen vanuit het Oosten en het Zuiden, ook vanuit de Atlantic.
  Als de jonge generatie opstaat voor het behoud van een veilig en welvarend Europa – en dus Nederland- zullen politici en regeringen hun roer wel om moeten gooien. Zij zullen wel moeten, immers de jonge generatie betekent veel stemmen, zij zijn de toekomst van Nederland en Europa.
  Het roer moet om, in politiek, mentaal, economisch en militair opzicht. Dat geldt voor Europa, dat geldt voor Amerika, Bernie Sanders heeft niet voor niets zoveel aanhang. Europa en Amerika staan op een twee sprong, het is er op of er onder, zo gaat het niet langer meer.
  Ton Welter
  Coalition For Defense

 2. Ik krijg zo langzamerhand het idee dat het allemaal bewuste keuzes zijn van de politiek in het algemeen , die paar honderd miljoen is voor de buhne en om bondgenoten tevreden te houden er komt bewust gewoon geen cent bij omdat men niet meer wil investeren in een nationale defensie omdat men er volgens mij nu al van uitgaat dat er in de nabije toekomst een Europees leger komt…
  Munitie: DenHaag gokt gewoon dat bondgenoten ons voorzien van het benodigde munitie mocht er een groot conflict uitbreken…
  Onderhoud en inzetbaaarheid matrieel: DenHaag gokt gewoon dat bondgenoten wel matrieel beschikbaar stellen of zorgen dat Nederlandse eenheden ter plekke komen mocht er een groot conflict uitbreken…
  Zware wapens: 100 Zware tanks met 125 mm geschut verkocht voor een appel en een ei en 16 weggegeven en 44 relatief nieuwe CV90 voertuigen met 35 mm geschut verkocht en men investeert in het Boxer concept (in principe niks mis mee) maar men kiest uiteraard voor de lichtst mogelijk bewapende modules met een .50 machinegeweer en anti-tank bestrijding buiten het voertuig ??? Terwijl er een mogendheid in Europa aanwezig is met 15.400 tanks die vanaf 2008 2x een buurland is binnengevallen ??? DenHaag gokt gewoon dat bondgenoten onze eenheden ten alle tijden bijstaan met zware wapens mocht er een groot conflict uitbreken…
  Nederlandse politiek investeert alleen op zeer korte termijn en hanteert een korte termijn visie van buitenlandse missie naar buitenlandse missie en proberen die gaande te houden om de bondgenoten en internationale politiek tevreden te houden.
  Coup: Ik verwacht totaal geen coup vanuit Nederlandse organisaties maar voor een coup ben je niet enorm veel middelen nodig Bouterse heeft in Suriname een coup georganiseerd met relatief weinig militaire middelen , wat ik veel erger vindt is dat onze defensie niet meer de middelen heeft om een eventuele coup al dan niet georganiseerd vanuit het buitenland te voorkomen.

  1. MB’s vervangen voor een Volkswagen. Onderhoud bij particulier (Pon) waardoor kennis verloren gaat. Bij zender gebruik laat men de motor regelmatig draaien om de accu te laden. Dan ineens rijdt de VW niet meer. Roetfilter vol. Moet eerst naar Pon om deze te vervangen. En dat met 1000 km op de teller.

 3. Zo lang wij deze schoonheidsspecialiste als minister hebben zal er niet veel veranderen. Een type als Van Uhm zou een dergelijke functie beter kunnen vervullen. Dat we onze tanks hebben verkocht en ze terughuren omdat dat goedkoper zou zijn is te gek voor woorden. Maar de wegen van de politiek zijn ondoorgrondelijk. Jammer dat ze van de burger verwachten integer te zijn maar zelf volledig hieraan voorbij gaan.

 4. Geachte heer Henk,
  Deze “schoonheidsspecialiste” als minister is niet verantwoordelijk voor de verkoop van die laatste 100 onmisbare tanks aan Finland ! Dat was de heer Hillen respectievelijk CDA, VVD die het zogenaamd altijd goed voor hebben met defensie maar ondertussen ook alles afbreken , de huidige minister heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er 18 tanks gehuurd worden voor oefeningen en eventuele inzet dat men daarvoor de laatste weggeeft aan Duitsland en vervolgens terug leasen is ook vreemd beleid maar zal waarschijnlijk met de kosten te maken hebben voor langdurig onderhoud en om ze vervolgens ook nog eens op te waarderen/moderniseren naar Leopard A7+… Dus toch een heel klein pluspuntje voor de huidige minister die met deze deal heeft gezorgd dat defensie in de nabije toekomst over 18 moderne tanks kan beschikken en waarschijnlijk de modernste ter wereld op dit moment.
  Ik ben en blijf het met u eens dat het defensie beleid de afgelopen jaren dramatisch is en ook blijft voorlopig en ik zie geen grote verbeteringen alleen maar noodmaatregelen om o.a. missies gaande te houden , wel is de huidige minister verantwoordelijk voor de verkoop van 44 CV90 voertuigen aan Baltische Staten onder het mom van “overbodig” maar ik geloof daar niet in waarschijnlijk om bepaalde zaken te kunnen financieren en gaten met gaten vullen uit armoede en dan ook nog overstappen op Boxer wielvoertuigen op zich niks mis mee met dit consept maar met een relatief lichte bewapening in de vorm van een .50 automatische machingeweer en anti-tank bestrijding buiten het voertuig roept ook vragen op over het beleid terwijl er ook meer gevarieerde en zwaarder bewapende modules zijn voor deze gepantserde voertuigen…
  Tanks huren is op zich niet vreemd , Centurion tanks zijn in het verre verleden tussen 1953 en 1972 op grote schaal gehuurd door Nederland van de VS na het aflopen van contract zijn er veel voormalige Nederlandse Centurion tanks door de VS geleverd aan Israel tijdens de Jom Kipoeroorlog.
  Maar het blijft natuurlijk achterlijk beleid van de Haagse politiek in het algemeen de afgelopen deccenia na 1990.
  Nederland: 468 1V Leopard tanks aangeschaft en ook gemoderniseerd en 445 Leopard 2 tanks aangeschaft en waarvan velen gemoderniseerd tot 2 A6 waarvan we in 2011 nog 116 in bezit hadden de rest was allemaal al verkwanseld , weggegeven en verkocht voor een appel en een ei…
  Eind 2002 heeft Duitsland 128 moderne Leopard 2 tanks overgedragen aan Polen en alle Poolse manschappen gratis opgeleid alleen de kosten voor vervoer 22,5 miljoen moesten worden betaald.
  Wat doet de Nederlandse politiek na Sebrenica en de Russische inval in Georgie in 2008 ? je zou denken die gaan die laatste 116 Leopards compleet reviseren en moderniseren en met een klein aantal blijven oefenen maar nee hoor DenHaag gaat alles verkopen en de laatste 16 weggeven in 2011 terwijl toen de voortekenen al heel duidelijk aanwezig waren voor al die wereldwijde crisissen die nu om ons heen plaats vinden.
  Ik noem dit geen beleid meer maar gewoon volledige waanzin van de Haagse politiek in het algemeen !
  De wereld staat in brand en wij als land hebben niks meer…

 5. Wat min zo frustreert als veteraan, is dat wij pinda roepen en d at in het oosten continu wordt gevochten net scherpe munitie. Waar komt dat vandaan? En wie betaald de dat? Misschien een idee voor onze minister om saar feld te vragen en de fabrieken hun spulletjes hier af te leveren? Zal ongetwijfeld veel goedko po er zijn dan via de officiële kanalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.