Wat moet er nog gebeuren minister?

Geplaatst door

Nieuwe gevechtspakken voor de militairen, een schitterende rondvlucht van de JSF, drukbezochte Luchtmachtdagen en als klap op de vuurpijl misschien wel 300 miljoen extra. Het kan niet op minister, zeg ik cynisch. U vroeg om miljarden, en krijgt 300 miljoen. Misschien. Want zeker is dat natuurlijk niet, die afspraken in de achterkamertjes en een oppositie die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft.
MFOWelke missies in welke vorm doorgaan is ook nog onduidelijk, terwijl u tegelijk toezegt dat er troepen naar  Litouwen gaan. Een Nederlands-Duitse eenheid moet daar de Russen afschrikken. Net als vroeger, toen er nog koude oorlog was en er minder warme al dan niet hybride oorlogen waren. Net als vroeger toen de Krijgsmacht met meer mensen, middelen en budget, minder werd ingezet. Net als vroeger, toen we nog schepen, vliegtuigen en voertuigen hadden die het deden. Net als vroeger toen er nog geld was om te oefenen en militairen nog geen ‘Pinda, Pinda, Pinda’ hoefden te roepen. Hoewel dat laatste opgelost lijkt, want er schijnt weer geld te zijn om munitie te kopen. En daar ben ik blij om minister.
De NAVO gaat er vanuit dat Nederland het budget langzaam gaat verhogen naar de 2% NAVO-norm. Met 300 miljoen per jaar, en een groei van 2% per jaar van het BNP duurt dat heel erg lang. Sterker nog, dan is die 300 miljoen nauwelijks genoeg om de economische groei bij te benen. Waardoor er percentueel gezien geen geld bijkomt bij Defensie, maar er zelfs geld af gaat, dat ziet u toch ook minister?  Ruim 7 miljard extra is nodig om de begroting op de NAVO-norm te krijgen. Meer dan 2 miljard is nodig om de begroting in de buurt van het NAVO-gemiddelde te krijgen. 750 miljoen tot 1,5 miljard is volgens deskundigen structureel nodig om de Krijgsmacht op het huidige niveau inzetbaar te houden.
miljoenennotaEn er komt – misschien – 300 miljoen. 300 miljoen is een bedrag dat de zorg er in een paar dagen (!) doorheen jaagt. Hetzelfde geldt voor de Sociale Zekerheid. Dat kost in een paar dagen meer, dan er nu in een jaar extra uit wordt gegeven aan Defensie. De totale Defensie-begroting is minder dan er betaald wordt aan rente op de staatschuld.
Wat is veiligheid u waard, minister? Hoe vaak moet er nog aan de bel getrokken worden voordat er iets gebeurt? Hoelang blijft u nog loyaliteit van militairen eisen, zonder dat er iets substantieels voor terugkomt?
Wat moet er gebeuren voordat de ogen van uw collega’s in Den Haag opengaan, minister? Wat moet er gebeuren? Of zijn we dan te laat?
 
Door: Eduard van Brakel

9 reacties

 1. Een krachtige Pressure Group vanuit het Bedrijfsleven en de gehele bevolking , met focus op de jeugd en studenten die de toekomst zijn van Nederland, en hele sterke druk vanuit onze NATO partners, vooral van de USA, om deze hardleerse regering die alleen aan zijn eigen belang denkt met het vooruitzicht van de verkiezingen , is het enige dat ons rest.
  Rutte c.s. Weigeren keihard om het defensiebudget ook maar in de buurt van zelfs het NATO gemiddelde te brengen van 1,43 procent. Als de hondenbrokken van 300 miljoen inderdaad aan de krijgsmacht worden toegeworpen staat Nederland, zonder een spier van schaamte te vertrekken op 1,17 procent. Zonder blikken of blozen worden ruim 1.500 militairen , uitgeput en vertwijfeld over de houding van deze regering , voor missies ingezet, om mooi weer te spelen. Dat – zo denken Rutte c.s. – zal de wereld overtuigen dat Nederland een zetel in de V.N. Veiligheids Raad ‘ verdient ‘.
  Ondanks het gebulder van de daken door onze Minister van Defensie dat onmiddelijk een verhoging van 2,3 Miljard Euro nodig is om te groeien naar het NATO gemiddelde en broodnodige investeringen vrij te maken voor de Marine, Landmacht en Luchtmacht , wordt zij vermorzeld door de beancounters Rutte en Dijsselbloem en teruggedouwd in haar hok als een jankend hondje met de staart tussen de benen.
  Niet eerder heeft een NATO partner zo ongehoord op haar ‘ donder gekregen’ – zie NATO Capability Review the Netherlands 2015, te lezen op onze website onder ‘ Downloads ‘ – wegens haar wanprestatie mbt de hoogte van het defensiebudget. Nergens in de Pers, TV, Radio, is daar aandacht aan besteedt, noch een indringende oproep vanuit het Nederlandse bedrijfsleven.
  De Nederlandse bevolking wordt bewust in slaap gehouden , genoegzaam, navel starend levend en vooral genietend van de ongekende welvaart, veilig achter haar dijken. ‘ Het buitenland is heel ver weg ‘ zei een voormalige hoge diplomaat van BUZA mij, enige tijd geleden.
  Onbegrijpelijk en levensgevaarlijk van een land dat zo afhankelijk is van dat zelfde buitenland.
  Nederland als 2e rijkste land van de EU met de laagste Staatsschuld van de EU zone, bijna 60 procent van het BNP, met een financierings tekort op de lopende begroting van nauwelijks 1 procent is weer financieel gezien het beste jongetje van de EU klas, Rutte en Dijsselbloem kunnen zich op de borst kloppen en zijn verzekerd van een gloedvolle toekomst.
  Het 7e exportland ter wereld met een ongekend hoog exportsaldo op de betalingsbalans,
  de 16e economische natie ter wereld, de 3 e grootste investeerder in de USA, met een werkloosheidspercentage dat tot bijna tot het laagste behoort van Europa, kenmerkt zich wederom als een natie, slechts gericht op haar materiele welvaart.
  Een middelgroot land met 17 miljoen inwoners , met grote internationale ecomische en politieke belangen, onttrekt zich van zijn verantwoordelijkheid om met haar NATO partners krachtig, overtuigend en bezielend in te staan voor a secure and prosperous Europa.
  Deze Nederlandse regering heeft de pruiken weer op, steekt de kop in het zand en hoopt dat the Winds of War die over Europa waaien, die stil sluipend in kracht toenemen, over gaan, hopend dat zijn NATO partners – als het mis gaat – de kastanjes uit het vuur halen.
  Niet eerder heeft deze Nederlandse regering zich zo overduidelijk getoond als een Free Rider.
  Dat zal Nederland zeer duur komen te staan als in januari 2017 ofwel Clinton ofwel Trump tot President van de USA wordt geinstalleerd.
  Het tonen van zo’ n houding , zo’n Calimero gedrag onder het schijnheilige motto van ‘ We zijn maar een klein landje ‘ is karakterloos, getuigt van geen zelfrespect en nog veel ernstiger :
  Een volsagen gebrek aan verantwoordelijkheids gevoel voor onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties die ook recht hebben op een veilig en welvarend Europa.
  Wij zullen helaas vroeg of laat wederom onze wonden moeten likken.
  Coalition For Defense,
  for a secure and prosperous Europe
  Ton Welter

  1. ‘Een volsagen gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel voor onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties die ook recht hebben op een veilig en welvarend Europa’.
   Amen! En dat is waar ik mij dan ook als burger en moeder van 2 kids in de leeftijd van 17 en 21 jaar, heel veel zorgen over maak. Zijn wij nog wel te beschermen tegen vuile oorlogen en aanslagen zoals die momenteel gaande zijn? Kan je aanslagen zoals in Brussel, Parijs, Orlando en het neerhalen van vliegtuigen voorkomen met die 300 miljoen extra? Ik vraag me zelfs af of miljarden gaan helpen. Het heeft eigenlijk toch alles te maken met houding en gedrag van de gehele samenleving? Welvarend zijn we pas als we echt gaan samenwerken. Die voorgestelde Pressure Groep is nog niet eens zo’n gek idee!
   Het denken is de kweker van tweeslachtigheid in al onze verhoudingen; er is geweld in ons en dat geeft genoegen, maar er is ook het verlangen naar vrede, het verlangen vriendelijk en zachtmoedig te zijn. Quote van Krishnamurti

 2. Die budgetverhoging voor defensie naar 2% BNP comform Navo afspraken gaat er op nationaal niveau nooit komen ook niet op lange termijn dus ook over 10 jaar niet.
  Die 300 miljoen is een zoethoudertje voor de korte termijn om de schijn op te houden maar als er b.v. een bataljon langdurig naar de Baltische-Staten moet in Navo-verband of er komt een forse buitenlandse missie bij is die 300 miljoen al verdampt…
  Matrieel onderhoud , moderniseringen en aankopen voor de landmacht en ook de marine zullen minimaal zijn en blijven.
  Dat DenHaag niet teveel meer wil investeren op zowel korte en lange termijn niet en dat heeft een reden…
  DenHaag wil geen grote investeringen meer plegen in defensie omdat alle grote partijen zich allang hebben neergelegd en ook al lang hebben afgesproken in Europees verband dat de complete Nederlandse defensie gaat verdwijnen en compleet zal opgaan in een Europees leger , die samenwerkingsafspraken met Duitsland voor de landmacht en mariniers en met Belgie voor de marine en luchtmacht leveren wel verbeteringen op maar zijn niet gericht op verbeteringen maar gewoon verkapte bezuinigings en fuseringsafspraken de Nederlandse landmacht zal compleet opgaan in de Duitse landmacht en deze afspraken vormen de aanloop naar de afbouw van onze nationale defensie en de oprichting van een Europees leger waar Brussel , Berlijn en Parijs de scepter zwaaien en waar DenHaag nauwelijks tot niets in de melk heeft te brokkelen…
  De Britten gaan geen deel uitmaken van een Europees leger , of ze nu in of uit de EU stappen de Britten hebben al afgedwongen dat de Britse strijdkrachten ten alle tijden zelfstandig zullen blijven daarom de samenwerking van onze mariniers met Duitsland omdat ze niet zullen fuseren met de Britse mariniers die samenwerking met de Britten zal wel blijven.
  Opheffing van de eigen defensie en geen investeringen en een Europees leger daar is alles op gericht en als het zover is hebben we geen middelen meer om zelfstandig de Nederlandse belangen gewapend te waarborgen of te verdedigen wereldwijd want dan zullen de belangen van de grote landen voorrang krijgen.
  Het belang van de Nederlandse Antillen en onze koopvaardijvloot zullen dan in groot gevaar komen want dat zal geen prioriteit zijn op Europees niveau !

 3. Diep en diep triest is het gevoerde beleid! En dan is beleid zelfs nog teveel van het goede. Er komt geld bij zegt men in de kamer, maar dat extra geld zien we dus gewoon niks van terug. Personele tekorten, veel te weinig echte trainingen want is weer te duur. Vredes missies steun ik van harte, maar Het moet niet ten koste gaan van mensen met hart voor de zaak. Trainingen zijn belangrijk geef die dan ook met de juiste mensen op de juiste plaats en geef voldoende midelen voor trainingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.