‘Europa moet in beweging komen’

Geplaatst door

De focus ligt op het belang van een sterke Defensie voor Europa. Niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. De VS vindt dat Europa nu zelf ook de rekening voor Defensie moet betalen, pas dan komt de VS weer in actie.  De conferentie van Coalition for Defense met als thema “A citizens’ call for inspiring European leadership”  gaat daar over.

diplomacyVolgens Coalition for Defense oprichter Ton Welter wordt Europa langzaam wakker geschud, maar neemt nog niemand initiatief om Europa van binnenuit en van buitenaf te versterken. Soft power en hard power zijn volgens hem nodig. Europa is er volgens hem wel achter dat oorlog voeren niet werkt, maar zijn er bedreigingen van buitenaf en bedreigingen van binnenuit die de eenheid ondermijnen: ‘Opkomend nationalisme, protectionisme en egoïsme  van de Europese staten  zijn gevaarlijk. Alleen een positief geluid over Europa kan ervoor zorgen dat Europa niet implodeert’.

Portret Jonathan Holslag (foto: www.Jonathanholsag.be
Jonathan Holslag (foto: www.Jonathanholslag.be

Conferentie op 30 mei
Op de conferentie in Brussel die op 30 mei wordt gehouden, komen onder meer professor Jonathan Holslag en Lex Hoogduin, econoom en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank aan het woord. Holslag gaat het hebben over de geopolitieke ontwikkelingen en over de noodzaak om Europa als een militair bastion te kunnen verdedigen. Lex Hoogduin gaat verhalen over de economische en politiek verbindingen binnen Europa, die ervoor zorgen dat Nederland niet meer zonder Europa kan, en die ervoor zorgen dat Europa nu niet zonder de VS kan.
Interactief programma
De conferentie duurt een middag en het programma is zeer interactief met veel ruimte voor discussie. Ook wordt de – van de eerdere conferentie van Coalition for Defense bekende – film ‘Little green men’ getoond. Onder de aangemelde gasten bevinden zich studenten, jongerenorganisaties, parlementariërs uit Nederland en België, diverse diplomaten en vertegenwoordigers van verschillende militaire vakbonden, de EU, EDA  en de NATO. Volop mogelijkheden tot netwerken en kennisoverdracht dus en inschrijven is nog mogelijk.
Ton Welter
Ton Welter

Shockerende statements
Over het doel van de conferentie is Ton Welter duidelijk: ‘Iedereen moet in beweging komen. Ik wil niet dat de bezoekers de volgende dag over gaan naar business as usual, nee, ze moeten de telefoon pakken en vrienden bellen over wat ze hebben gehoord. Want dat moet gebeuren. Er komen statements die zullen shockeren. Ik wil dat ze met iedereen gaan praten over wat er met Europa en de Defensie van Europa aan de hand is, en waar we in de toekomst naar toe moeten.’
Meer informatie over de conferentie A citizens’ call for inspiring European leadership:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.