Coole dingen die Defensie (bijna) niet meer heeft

Geplaatst door

Onze Krijgsmacht is de afgelopen jaren natuurlijk helemaal uitgekleed. Maar ook al voordat de ernstige bezuinigingen toeslagen had de Krijgsmacht mooi materieel. Daardoor zijn er nogal wat kekke dingen die we vroeger wel hadden, maar nu niet. Hier een volkomen willekeurig en incompleet overzicht.

 • Een vliegdekschip. Vlak na de Tweede Wereldoorlog had Nederland een vliegdekschip. Met echte vliegtuigen, die ook nog konden vliegen.
 • MLRS. De artillerie had geweldige raketlanceersystemen, de MLRS oftewel het Multiple Launch Rocket System. Ze staan nu in Finland.
 • Net als onze tanks. Die heeft Nederland ook niet meer en zijn ook in bezit van de Finnen. We leasen er een paar van Duitsland, zodat we weer een eigen compagnie hebben, waar er vroeger meerder tankbataljons waren. 900 van de machtige machines waren er.
 • Orion Vliegtuigen. Handig voor inlichtingen en onderzeebootbestrijding. Zo handig zelfs dat we de informatie van onze eigen Orions van Portugal terugkopen. Zo gaan de verhalen tenminste.
 • Mobilisabele eenheden. Die zijn op. Die bestaan niet meer. Er moest meer ingezet worden op reservisten. Maar die klagen steen en been, omdat ze niet genoeg kunnen oefenen, zodat hun inzetbaarheid mogelijk te wensen overlaat.
 • Mijnenvegers. Ze zijn vertrokken. We hebben nu alleen mijnenjagers. En ook heel wat minder dan eerst. En ze moeten binnenkort ook nog vervangen worden.
 • Luchtafweerraketten. We hadden Hawks, die nu bij het Nationaal Militair Museum staan. Misschien horen ze daar wel thuis, maar aangezien onze Patriots allemaal in onderhoud zijn, zou een beetje luchtafweercapaciteit extra niet misstaan.
 • Geld. Vroeger had de Krijgsmacht nog budget. Maar tegenwoordig draaien de generaals hun zakken binnenstebuiten in de hoop dat er nog een eurocentje tevoorschijn komt. Het geld is op.
 • Reserveonderdelen. Die zijn op. Door punt 8. Daardoor rijden voertuigen niet, varen vaartuigen niet, en vliegen vliegtuigen niet. Helaas.
 • Munitie en brandstof. Militairen roepen pinda bij gebrek aan losse munitie. Draaien simulaties met computers en hopen dan maar dat er op missie nog wel genoeg is en dat de droogtrainingen hun vruchten hebben afgeworpen.

Heb jij nog punten die je mist? Deel ze in de comments!
 

7 reacties

 1. Natuurlijk is het goed om aan te geven wat we toen hadden en nu missen.
  Je kunt alleen geen Hawk met een Patriot vergelijken. De Hawk is voor de middellange afstand en nu vervangen door de Amraam. De Patriot vervangt de oude Nike en is voor de lange afstand. Natuurlijk is het slecht gesteld met de inzetbaarheid, maar dat is een ander verhaal.
  Wat we ook hard missen is de PRTL met 35 mm Oerlikon kanonnen, zijn verkocht aan Jordanie…. Die komen pas echt goed van pas met al die drones op lage hoogtes. Maar dat zou ook heel goed te bestrijden zijn met die vierling punt 50.
  Een vliegdekschip moeten we niet willen, daar zijn we te klein voor. Dan kun je beter in je onderzeeboten investeren.

  1. Even voor alle duidelijkheid: de AMRAAM is géén opvolger van de Hawk! De AIM-120 AMRAAM is een lucht-luchtraket die aan de F16 hangt. (AMRAAM = Advanced Medium Air to Air Missile). De Patriot is aangekocht om de Hawk én de Nike Hercules te vervangen, aangevuld met de Stinger voor de visuele afstand. Er zijn wel grond-lucht-uitvoeringen van de AMRAAM, maar die bevinden zich alle nog in een test-stadium, en zullen zeker niet in de Nederlandse arsenalen worden opgenomen.

 2. Even een kleine reactie mijnerzijds. Het belangrijkste wat we tegenwoordig ontbreken in de krijgsmacht is voortzettings vermogen. De zeven Bataljons infanterie die we tegenwoordig bezitten hebben geen opvolging’s mogelijkheden. Er is geen aanvullings commando meer. Dus dat zou betekenen dat we in het hoogste geweld spectrum heel snel door onze troepen heen raken. Een dramatische situatie want de tegenstander kent onze situatie ook, en zal daar zeker gebruik van maken. Een landmacht die geen zware componenten meer telt en bovendien zeg maar ook van een zwakke luchtsteun is voorzien, die is gewoon voor een tegenstander heel makkelijk uit te schakelen. Het is echt 12.05 uur.

 3. Wat ik ook mis is mijn Coole diensttijd. Nu de dienstplicht is afgeschaft zullen onze jongeren dit nooit kunnen meemaken.

 4. Ik zie geen coole dingen die we missen alleen maar dingen die hard nodig zijn ter verdediging van ons eigen soeverein land , het eigen continent en bondgenoten , behalve het vliegdekschip wat gewoon veel te hoog gegrepen is voor een land als Nederland…

 5. Eigenlijk missen we van alles, maar dingen die me vooral in het oog springen zijn:
  De vele fregatten die we hadden
  De diversiteit bij de Luchtmacht (meerdere soorten toestellen van zowel vliegtuigen als heli’s)
  De vele tanks en andere pantservoertuigen
  De tekorten aan personeel
  Heel heel veel munitie

 6. Het “coolste” dat we missen is visie! Visie van mensen op politiek niveau die op lange termijn kunnen en durven denken, geen Colijn-mentaliteit hebben (“Gaat u maar rustig slapen, er is geen reden om ongerust te zijn”), niet even gauw willen scoren met de korte-termijnbesparing, schijt hebben aan het “electoraat”, zich niet blindstaren op economie en geld verdienen, maar bereid zijn structureel en langdurig te investeren in de what-if-scenario’s. En daarmee de verzekeringspremie durven betalen van de belangrijkste polis die we hebben: onze vrijheidsverzekering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.