Je Maintiendrai. Maar niet als het aan onze politici ligt.

Geplaatst door

Deskundigen waarschuwen er al jaren voor, maar nu wordt het bevestigd door de Algemene Rekenkamer:  Door de jarenlange visieloze bezuinigingen is er een dermate tekort aan reservedelen dat dit ‘zeer negatieve directe gevolgen voor de operationele gereedheid van de krijgsmacht heeft’, zo stelt de Rekenkamer. Vooral de inzetbaarheid bij de Luchtmacht en Landmacht is ver beneden peil. En minister Hennis zei – aldus de NOS – dat Nederland niet langer in staat is het eigen en het NAVO-grondgebied te verdedigen. Je Maintiendrai, maar hoe?

De Johan de Witt (foto: Defensie)
De Johan de Witt (foto: Defensie)

Volgens president Visser van de Rekenkamer staan er te veel voertuigen stil, en vliegen er te weinig vliegtuigen. Ook is er te veel achterstallig onderhoud en zijn er te weinig reserveonderdelen.  Kortom, de Krijgsmacht staat er erg beroerd voor. De Rekenkamer mist ook visie, en meerjarige plannen. En dat mag de politiek zich ernstig aanrekenen. 25 jaar visieloze bezuinigingen hebben er voor gezorgd dat onze eens zo mooie Krijgsmacht, langzaam maar steeds sneller aan het ineenstorten is. Eenheden trainen te voet, omdat hun voertuigen er niet zijn, vliegers die niet genoeg vlieguren kunnen maken, reservisten die niet geoefend zijn, schepen die achterstallig onderhoud hebben, en de luchtmacht die ternauwernood 2 handen vol F16’s in de lucht houdt. Respect voor de militairen die hun leven in de waagschaal stellen en ondanks alles hun can-do-mentaliteit blijven houden. Je maintiendrai.
KCT-missie2Verschroeide aarde
Je maintiendrai, ik zal handhaven. Onze dames en heren in het blauwe pluche van de Tweede Kamer denken zeker dat dat vanzelf gaat. Dat je daar niets voor hoeft te doen. Onze politici verkeren blijkbaar in de illusie dat er nooit meer oorlog zou komen, dat er nooit meer geweld zou zijn. Ze dachten blijkbaar dat er nooit meer brand zou komen. En nu brandt het al in de ring van instabiliteit rondom West-Europa. Die brand kunnen we niet tegenhouden door de slechte staat van onze Defensie.  En ‘Dat is zeker gezien de internationale context zorgelijk’ zegt de Rekenkamer. Als de brand overslaat naar ons, dan kunnen we dus eigenlijk niks behalve wachten tot de brand vanzelf overgaat. En brand gaat ok vanzelf over, maar dat is er niets anders over dan een verschroeide aarde.
F16-bewapendHandhaven
Je maintiendrai, zeggen de militairen die her en der in crisisgebieden zijn uitgezonden en daar uitstekend, moeilijk en waardevol werk doen. Je maintiendrai zeggen de soldaten die marcheren over de heide, omdat ze niets meer hebben om in te rijden. Je maintiendrai zeggen de vliegers bij de koffieautomaat, omdat ze niets hebben wat kan vliegen. Pinda, Pinda, Pinda roepen de militairen die geen munitie hebben om te oefenen.
Je Maintiendrai. Ik zal handhaven, maar de enigen die zich handhaven zijn beroepspolitici die het geen zier interesseert dat ze de veiligheid van ons land de afgrond in bezuinigd hebben. Politici handhaven zich ten koste van militairen die ze ondanks het gebrek aan alles op levensgevaarlijke missies sturen.
leopard_schietendMinister Hennis pleit voor meer geld. Twee miljard het liefst, maar dat hoeft niet perse direct, zei ze er nog bij. Nou mevrouw Hennis, dat moet wel direct. En het liefst nog meer. En dat jaren achter elkaar, zodat wat we nu hebben op peil kan worden gebracht. En dan nog meer, zodat we wel ons grondgebied kunnen verdedigen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. De politiek dus wel. Je Maintiendrai. Maar niet als het aan onze politici ligt.
Door: Eduard van Brakel

5 reacties

  1. De laatste tijd hoor ik allerlei verontrustende geruchten. Militairen zouden bij gebrek aan munitie zonder munitie (!) zijn uitgezonden. Bij de krijgsmacht zouden gedeeltelijk nog computers draaien op XP! Wat is daarvan waar? Misschien wordt het langzamerhand tijd voor een parlementaire enquête.

    1. Er zullen vast systemen zijn die op xp draaien maar dat zijn specifieke systemen. Net zoals er bij bepaalde bedrijven nog systemen draaien op nt… dus niets nieuws. Maar er is aandacht voor.

  2. We zijn net terug van een oefening van drie weken, een uitstekende moet ik zeggen. Het is helemaal niet zo erg als wordt geschetst. Natuurlijk merk je iets van de bezuinigingen, maar dit door minder personeel wat meegaat en de extraatjes bij het eten, dat hielt niet echt over. Maar we kunnen nog steeds waar we voor zijn en erg goed 🙂

  3. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om de nodige miljarden vrij te maken? Waar liggen je prioriteiten in dit land? Niet bij defensie! We geven het liever uit aan EU-objecten. Geld wat in bodemloze putten verdwijnt zoals het ondersteunen van onze Griekse vrienden die jarenlang het geld royaal over de balk hebben gesmeten. Besteed dit geld aan defensie, tenslotte is het hemd nader dan de rok, en je zult zien dat binnen no time we weer over voldoende materiaal en mensen kunnen beschikken. Concreet zal dat betekenen dat onze politici wat minder aan de leiband van Brussel moeten lopen. Dat vergt andere politici dan die er nu zitten. Deze mensen zijn niet echt oprecht maar laten horen wat op dat moment sociaal wenselijk is. Er zullen nu duidelijke keuzes gemaakt dienen te worden. Zij die nog enig historisch besef hebben in dit land weten waartoe verkeerde keuzes in het verleden kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.