Blind vertrouwen in onze militairen

Geplaatst door

Nu terroristische dreigingen steeds dichterbij komen, voelen steeds meer mensen aan dat Defensie belangrijk is. Onze vrijheid en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Bij Defensie worden mensen opgeleid om te vechten voor vrede en vrijheid wanneer dat nodig is. Militairen staan dag en nacht paraat om Nederland en de Nederlandse belangen te beschermen en verdedigen. Ondertussen kunnen wij als burgers met zijn allen rustig gaan slapen. Wij vertrouwen immers op onze militairen.
Dat vertrouwen blijkt allicht niet altijd uit de de politieke keuzes die er gemaakt worden, of de mate waarin de Nederlandse burger zich verbonden voelt met Defensie, maar als het er op aankomt, is dat vertrouwen er. Militairen vingen de ramp met MH-17 op. Militairen beveiligden stations en vliegvelden na de aanslagen in Brussel. Militairen bewaken de veiligheid bij grote evenementen als de aankomende Koningsdag. Als we ze nodig hebben, als we op hen zijn aangewezen, waarderen we dat zij er zijn.
Op 11 mei gaan militairen van de Koninklijke Landmacht de straat op, om op verschillende locaties door Nederland te tonen wat de Landmacht zoal doet, als onderdeel van de Landmachtdagen op 10 en 11 mei. Om hier aandacht voor te vragen en de beleving van de Landmacht te visualiseren, wordt gewerkt aan een filmpje. De opnames zijn deze week gemaakt en hebben mij het vertrouwen van burger in militair nog eens goed laten voelen.
2016-04-05 12.02.33
Zonder ervaring stapte ik het oefenterrein in en liet ik alles over me heen komen. Scènes werden ter plekke geschrapt of herschreven en er was veel input vanuit de militairen om alles zo realistisch mogelijk te maken. Dat betekende ook dat ik geregeld niet volledig wist wat me te wachten stond. Het was een dag vol nieuwe ervaringen waarbij ik me achteraf pas echt besefte hoe ik blindelings vertrouwde op de kennis en kunde van de mensen om me heen. De hulzen vlogen me letterlijk om de oren en ik werd overspoeld met modder terwijl we door het terrein raceten, maar ik twijfelde geen moment. Ik was onderdeel van de groep en bij dat kameraadschap hoorde een vanzelfsprekend vertrouwen.
Dat blindelings vertrouwen is bijzonder. Het draagt bij aan de kracht van militairen en is een teken van hun toewijding. Vertrouwen is de basis. Het vertrouwen wordt zelfs steeds verder uitgediept, door Defensie met minder geld en middelen hetzelfde werk te laten doen. Ook daarin vertrouwen wij op onze militairen: dat zij ondanks alles doorgaan. Wie dat zelf wil ervaren, of meer wil weten, kan zelf de Landmacht beleven op 11 mei aanstaande in Goes, Breda, Roermond, Doetinchem, Delft, Alkmaar, Utrecht, Meppel en Enschede.

Eén reactie

  1. ben zelf een libanon veteraan en het onderlinge vertrouwen was groot gezelligheid en verdriet werd samen gedeeld.
    wat zich nu afspeelt met de inkrimping doodzonde we hebben gewoon de krijgsmacht nodig. En vooral nu in deze roerige tijden moeten we op onze jongens kunnen vertrouwen dus aan de regering investeer laat ons leger niet kapot gaan .
    Ben nu zelf 55 jaar maar zou zo weer terug keren in het leger voor onze veiligheid en vooral om onze vrijheid te kunnen behouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.