Koning Willem-Alexander: alle groene baretten kunnen trots zijn

Geplaatst door

‘Allen die de groene baret dragen of gedragen hebben, kunnen trots zijn op het eerbetoon dat het Korps vandaag ontvangt.’ Dat zei koning Willem-Alexander voordat hij vanochtend de Militaire Willemorde aan het vaandel van het Korps Commando Troepen (KCT) bevestigde. Het Korps ontving de allerhoogste militaire onderscheiding voor moed beleid en trouw gedurende de inzet in Afghanistan tussen 2005 en 2010. Daarbij zijn vrijwel alle commando’s 1 of meerdere keren in actie gekomen.

bevestiging WillemsordeMet groot ceremonieel werd de Militaire Willemorde vandaag bevestigd aan het vaandel van het Korps Commandotroepen. In totaal gebeurde het slechts 11 keer eerder dat een militaire eenheid als geheel de hoogste onderscheiding kreeg. Het Korps Commando Troepen is dus de 12e eenheid die de hoogste onderscheiding krijgt. Eerder ontvingen de commando’s Marco Kroon en Gijs Tuinman al een individuele Willemsorde voor hun heldendaden.
Koning Willem-Alexander roemde de commando’s voor hun inzet. Hij noemde onder meer de strijd die de special forces leverden bij het dorp Wanu, waar heftig strijd werd geleverd. Of de inzet bij de slag om Chora, de grootste veldslag van Nederlandse militairen sinds de Tweede Wereld Oorlog. Maar hij noemde ook de eerste operationele inzet in zestig jaar van commando’s per parachute. ‘Wie de verslagen leest en de verhalen hoort, heeft diep ontzag’, sprak de koning.
In de 5,5 jaar vrijwel onafgebroken inzet voerde het KCT bijna 180 (meerdaagse) operaties uit en raakten ze meer dan 110 keer in gevet. Sommige gevechtscontacten duurden enkele uren, andere ettelijke dagen. Er raakten 8 commando’s gewond, en op 6 september 2009 sneuvelde commando Kevin van de Rijdt. Onder hels vuur van mortieren en automatische wapens evacueerden andere commando’s Van de Rijdt. Never leave a man behind’ brachten zij onder de zwaarst mogelijke omstandigheden in de praktijk.
De commando’s konden ook excelleren dankzij binnen- en buitenlandse collega’s. Hennis: “De intensieve samenwerking tussen de commando’s en de speciale eenheden van de mariniers mag hier niet onbenoemd blijven. En natuurlijk vele andere mannen en vrouwen, van alle krijgsmachtdelen, wapens en dienstvakken!” Ook brigade-generaal en commando Swillens sprak waarderend over de inzet van andere eenheden, dankzij hun goede werk raakten weinig Special Forces (waaronder ook Mariniers) gewond, zei hij.
Volgens Swillens dankte het Korps de Wilemsorde aan moedig en hard vechten, waar5bij de intensiteit van de gevechten hoog was. Hij prees de moed van de commando’s die extreem zelfstandig hun werk moeten doen ver achter vijandelijke linies en daarbij toch altijd blijven nadenken over hun acties.
Ken Mayhew Mrco Kroon Gijs TuinmanHet Kapittel der Militaire Willemsorde bevestigde dat beleidsvolle optreden ook in de motivatie: Meerdere keren besloten commando’s om geen vuursteun in te roepen vanwege de kans op burgerslachtoffers. Het KCT liet zo zien oog te hebben voor het hogere doel van de missie: de wederopbouw van Afghanistan. Ook motiveerde het Kapittel de dapperheid als volgt: ‘Onverschrokken zijn te midden van intens gevaar. Bereid zijn offensief te handelen en daarbij bewust risico’s te lopen.’ Het is het optreden van het KCT ten voeten uit. En daarom ontving het Korps vandaag de hoogste militaire onderscheiding.
De Militaire Willemsorde is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw. Voorwaarde voor het onderscheiden van een heel regiment is dat iedereen heeft gediend in de strijd.
Alle foto’s zijn van het ministerie van Defensie.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.