Willemsorde voor Korps Commando Troepen

Geplaatst door
Het Korps Commandotroepen krijgt op 15 maart de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander reikt deze hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit op het Binnenhof in Den Haag.
 

Commando’s op voetpatrouille in de provincie Uruzgan.

De elitetroepen krijgen het bijzondere eremetaal voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert droeg het Korps voor op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.
De laatste keer dat de Militaire Willems-Orde werd uitgereikt was in 2014 aan majoor Gijs Tuinman. Hij kreeg die voor zijn prestaties als pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen, ook in Afghanistan.
Het is niet ongebruikelijk dat een binnen- of buitenlandse eenheid wordt onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Zo kreeg de Onderzeedienst er een in 1947 voor de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2006 reikte koningin Beatrix de hoogste dapperheidsonderscheiding uit aan de vroegere 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor haar getoonde moed tijdens operatie Market Garden in 1944.

Moed, beleid en trouw

De Militaire Willems-Orde werd op 30 april 1815 door Koning Willem 1 ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde was voor Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.
 
Tekst: Defensie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.