'CLAS nog tijdje aan het infuus'

Geplaatst door

De dienstplicht geldt binnenkort ook vrouwen. Minister Hennis van Defensie gaat de wet daarvoor aanpassen. Veel gevolgen heeft het echter niet, want de opkomstplicht is afgeschaft. Er hoeven geen Nederlanders van 18 jaar of ouder meer in dienst. En misschien is dat maar goed ook, want slechts weinig Nederlanders zijn bereid om te vechten voor hun land.

Wij zijn geen land van oorlog. Wij zijn een land van consensus. Nederlanders houden niet van wapens, want bewapende militairen in het straatbeeld willen we liever niet. Agenten dat gaat net, maar bewapende militairen is heel bedreigend. Misschien dat de bezuinigingen op Defensie daardoor ook zo gemakkelijk 23 jaar lang door konden gaan. Doorgaan totdat Defensie er bijna niet meer is.

Mart de Kruif
Mart de Kruif

Ja, er is een beetje extra geld, maar dat kan de pijn bij Defensie nauwelijks verzachten. Commandant van het CLAS (Commando Landstrijdkrachten – ‘De landmacht’) , luitenant-generaal Mart de Kruif schrijft op zijn Facebookpagina: ‘Om met de deur in huis te vallen; die toestand is zorgelijk, want het CLAS draait in het rood. Ik ben daar altijd duidelijk in geweest en gelukkig wordt het inmiddels ook buiten het CLAS alom erkend… Het (extra geld – red.) betekent immers dat we ons dagelijks werk een beetje beter kunnen doen door wat meer reservedelen, munitie en mensen. En de tank is terug!’
De tank is terug. Op het Defensie-Platform is de tank al eerder uitgeroepen tot symbool van de visieloosheid van de bezuinigingen. Wereldwijd is de tank het wapen waarin veel strijdkrachten investeren. En wij verkochten ze, om er nu 18 terug te leasen van Duitsland. Hoezo visie?
Toch is de de Krijgsmacht beter inzetbaar met het extra geld dat komt. Er is meer ruimte voor onderhoud, oefening, reservedelen en voor munitie. Zodat militairen geen ‘Pinda‘ meer hoeven te roepen.
De Kruif pleit verder voor ‘meerjarig perspectief’ voor Defensie. Want de landmacht moet nog aan het infuus, zo schrijft hij: ‘Maar helaas gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat we er nog niet zijn. Dat is geen verhaal van ‘rupsje nooit genoeg’, maar de harde realiteit. 23 jaar bezuinigen poets je nu eenmaal niet in 3 jaar weg. Samen met de CDS en onze minister pleit ik er daarom voor om de ingezette beweging nu vol door te zetten en te blijven investeren in Defensie.’
En dat investeren is nodig om de mannen en vrouwen van de Krijgsmacht het beste te bieden. Want die mannen en vrouwen zijn wel bereid te vechten voor hun land. Te vechten voor ons land. Want die mannen en vrouwen zijn bereid om een stapje meer te zetten, of zoals de Kruif schrijft: ‘Het hart van onze organisatie is daarom de mens, of beter gezegd de soldaat. Ik weet uit ervaring hoe sterk dat hart is.’
Door: Eduard van Brakel

2 reacties

  1. Frappez, frappez toujours, totdat onze huidige hardleerse regering en parlement eindelijk tegen heug en meug ‘ om gaan ‘ en besluiten tot een structurele jaarlijkse verhoging van het defensiebudget met minstens € 1,5 Miljard zoals o.m. geadviseerd door de Advies Raad voor Internationale Vraagstukken.
    ( A.I.V.) Een structurele en significante verhoging, gedurende het komende decennium, totdat Nederland in 2025 op het niveau is van 2% BNP voor Defensie. Dat is niets meer of minder de afspraak van alle NATO bondgenoten, nogmaals bevestigd en toegezegd door de huidige Minister President tijdens de NATO TOP in Wales in september 2014. Tot nu toe is het advies van de A.I.V aan dovemansoren gericht. Want deze deze regering en onze Minister President zijn niet van ‘ visies’ en wat Defensie betreft van
    ‘ Woorden, maar geen Daden ‘.
    Het feit dat onze NATO partners een gemiddeld percentage van 1,6 % BNP aan Defensie uitgeven, terwijl het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Noorwegen, de drie Baltische Staten, België, Frankrijk en het zo pacifistisch ingestelde Duitsland hun defensiebudgetten structureel verhogen, doet de Nederlandse regering nauwelijks de wenkbrauwen omhoog gaan, zij zou zich moeten schamen als 2e rijkste land van de EU nauwelijks meer dan 1% BNP ( 1,08 %) uit te geven aan de interne en externe veiligheid van ons Koninkrijk en als bondgenoot van de NATO. Waar een middelgroot land met een bevolking van 17 miljoen inwoners heel klein in kan zijn, een Calimero houding als excuus voor het verzaken van haar eerste prioriteit en plicht : de veiligheid van ons Koninkrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.