'Als alles heeft gefaald, wordt Defensie ingezet'

Geplaatst door

Geachte mevrouw Hennis, beste minister,
Allereerst nog de beste wensen voor 2016! Wat een jaar is het alweer zeg. Aanslagen, aanrandingen, oplopende spanningen wereldwijd, oplopende spanningen binnen Europa. Het jaar had vreugdevoller en vreedzamer kunnen beginnen, wat mij betreft. 2016 is ook het jaar dat er minder bezuinigd wordt op onze Krijgsmacht. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken, met 220 miljoen minder bezuiniging.

Als ik mijn antennes uitzet, dan proef ik gemengde gevoelens over het Defensiebudget. Enerzijds is er blijdschap dat de bezuinigingen min of meer gestopt zijn, maar anderzijds is er onbegrip dat er niet echt fors meer geïnvesteerd wordt. Want om de Krijgsmacht echt up-and-running te krijgen – dus zonder extra aanschaf van spullen – is er nog veel meer geld nodig. Dat weet u, dat weet ik en dat weten deskundigen. Alleen de Tweede Kamer en uw collega-ministers lijken er nog niet van doordrongen te zijn. En dat is wel een beetje jammer, zo zouden militairen zeggen.

Minister Hennis van Defensie (foto: Rijksoverheid.nl)
Minister Hennis van Defensie

Kritiek
Beste minister, soms krijg ik wel eens kritiek. Kritiek dat het tijd wordt voor een andere boodschap. Tijd om te schrijven over wat er allemaal wel goed gaat bij Defensie, wat er wel mogelijk is. En dat is natuurlijk heel veel, dat weet ik ook wel. En dat er veel goed gaat is te danken aan de inzet, betrokkenheid en creativiteit van het Defensiepersoneel. Dat personeel is goud waard. En dat personeel verdient het beste. Het beste qua spullen, qua opleiding, qua carrièremogelijkheden, qua arbeidsvoorwaarden, qua getraindheid en qua steun vanuit de politiek. Steun niet alleen in woorden, maar vooral in daden en middelen en mogelijkheden. Daarom ben ik kritisch, en dat zal ik blijven. Totdat onze mannen en vrouwen die hun leven willen wagen het beste hebben.
Beste minister, ik las vandaag dat u overtollig materieel schenkt aan Jordanië. Onder meer 15 overtollige pantservoertuigen gaan naar het land van waaruit onze F16’s mogen vliegen. Het is fijn dat we onze bondgenoten kunnen steunen. Toch vind ik het vreemd dat tegelijkertijd onze Lichte Brigade zonder pantservoertuigen zit. De oude voertuigen zijn weg, en de nieuwe zijn er nog niet. Dat wordt lopen, en een glansrijke prestatie van de eenheid op de vierdaagse. Maar daar hebben we onze Krijgsmacht natuurlijk niet voor, voor het vierdaagse lopen.
Verhoging budgetten
Terwijl de landen om ons heen besluiten tot een forse verhoging van de Defensiebudgetten, slaapt de Nederlandse politiek door. België besloot om de komende jaren 9,2 miljard extra te investeren in de Krijgsmacht. Het land koopt extra fregatten en mijnenvegers en reserveert geld voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Ook Zwitserland investeert. En Polen. En de Baltische Staten. En Rusland. En China. En Groot Brittanië.
Natuurlijk hebben wij de VS als bondgenoot. Het sterkste land ter wereld volgens president Obama in zijn State of the Union. Maar ondertussen heeft Rusland de VS en de EU tot vijand nummer 1 gebombardeerd in de nieuwe militaire doctrine van dat land. Ondertussen wordt er gedreigd met meer aanslagen door IS. Ondertussen verwacht Zwitserland dat de EU op zeer korte termijn wel eens uiteen kan vallen. En de VS richt zijn pijlen vooral op Azië. Want dat is belangrijker dan Europa.
Verstopt achter windmolens
Beste minister, er zijn signalen te over dat het wel eens erg onrustig kan worden in de wereld. En er zijn signalen dat ook het Defensie-personeel het allemaal niet meer zo fijn vindt bij de baas, met al die kortingen op budget, hoge eisen aan personeel, en weinig wat daarvoor terugkomt. Ondertussen verstopt de politiek zich achter onze windmolens. Vingers in de oren, ogen dicht en we doen alsof we niets horen. Voor de bühne komt er een beetje extra geld voor de Krijgsmacht. Maar echt zoden aan de dijk zet het niet.
En daarom minister, blijf ik af en toe echt zeuren over de staat van onze Krijgsmacht. En zeuren niet op de militairen, maar wel op u. Niets persoonlijk hoor, maar u bent nu eenmaal minister van Defensie. En dus verantwoordelijk.
defensiebudgetWaarom voor Defensie kiezen?
Ik ga maar eens beginnen aan een artikel om de Krijgsmacht weer helemaal populair te krijgen. Ik kreeg gisteren namelijk mail van een student hbo die zich aan heeft gemeld voor de Krijgsmacht. En hij vroeg me waarom jongeren nu voor de Krijgsmacht moeten kiezen. En ik heb die vraag natuurlijk doorgebriefd aan onze volgers. Voor de carrièremogelijkheden hoeft de student niet het doen, en echt zakelijke argumenten hadden de meesten ook niet. Toch kan ik nog wel wat verzinnen hoor, minister, no problem.
Maar beste minister er was echter iets in een van de boodschappen die ik kreeg dat exact omschreef waar het om gaat bij Defensie. Die boodschap vertelt het waarom van de motivatie en de ontzettende loyaliteit van de militairen. En die boodschap vertelt precies waarom we het ons niet kunnen veroorloven om niet fors te investeren in Defensie. En die boodschap was de volgende, gericht aan de student:
‘Als alles heeft gefaald, wordt als laatste redmiddel defensie ingezet. Worden jij en je club dus ingezet, om vrede en veiligheid te brengen.’
Ik hoop dat u die boodschap overbrengt. Dankuwel!
Eduard van Brakel

2 reacties

 1. Frappez, toujours frappez, anders : als je niet horen wilt, dan maar voelen. Dat moment komt met rasse schreden naderbij. ISIS en Poetin zitten niet stil, in tegendeel. Lees svp deze link hieronder, met een overzicht van de Russische defensieorders in 2015.
  Russian Defence Orders.png op ons twitter account @ coalitionfd
  Maar eerst willen onze always laughing jolly good fellow, onze Premier Mark Rutte, en zijn schatkistbewaarder Jeroen Dijsselbloem, het zoet van het EU voorzitterschap smaken. En aan Europa laten zien dat Nederland economisch gezien weer het beste jongetje van de klas is, dat de rating bureau’s Nederland weer het predikaat ‘ tripple A’ hebben toegekend. En dat wij een eensgezinde regering hebben…..
  Maar niets lijkt wat het is, de regering kraakt en steunt in zijn voegen, een spiegelbeeld van de huidige deplorabele staat van onze Micky Mouse Krijgsmacht. En zo goed gaat het ook niet in Nederland met toenemende maatschappelijke spanningen, de naar Nederlandse begrippen veel te hoge werkeloosheid die maar niet wil dalen, de 500.000 kinderen die onder de armoede grens leven, de toenemende agressie, angst en onverdraagzaamheid in onze samenleving. Het wachten is op een crisis, die zoals sommigen voorspellen, na het einde van het EU voorzitterschap zal plaats vinden en dus nieuwe verkiezingen met een andere regering die – zo hopen velen – eindelijk zal besluiten tot een krachtige verhoging van het defensie budget. Dat zal dan een regering moeten zijn van minstens CDA, VVD en D 66, als dit drietal dan wel minstens 76 zetels behaalt en de meerderheid in de E.K……….
  Maar er valt veel te vrezen dat deze wensdroom niet uitkomt : door angst, behoudzucht, en strikt kortzichtig eigenbelang wijzen de polls uit dat de PVV maar liefst 41 zetels heeft op dit moment…
  Het antwoord daarop : Visionair leiderschap, Moed en Durf om onze bevolking weer een perspectief te bieden op een gloedvolle toekomst in Europa. Waar creativiteit, innovatie, ondernemerschap, burgerzin, solidariteit, KARAKTER en optimisme de toon zetten. Met een overtuigend gevoel voor een sterk en eensgezind Europa, dat staat voor haar waarden zoals die na 2.000 jaar zijn opgebouwd, als lichtend voorbeeld voor de rest van de Wereld, en een krachtige Krijgsmacht om de vrede, stabiliteit en welvaart in Europa te behouden, want Si vis Pacem, para Bellum.
  Een Staatsman die hiervoor nodig is, is in Nederland ver te zoeken , want onze always laughing jolly good fellow Mark Rutte is niet van visies en zijn schatkistbewaarder is er alleen voor de cijfers, ten koste van alles, tot onze veiligheid aan toe.

 2. Westerlee 26-01-2016
  Geachte Dames,Heren ,
  Ik zal mij even in het kort voorstellen. Mijn naam is Roelof de lange wonende aan de hoofdweg 47 9678pg Westerlee in Groningen.
  Ik wil graag even in het kort uitleggen waarom ik deze brief aan u allen schrijf.
  Ik ben werkzaam bij de koninklijke marine 6 jaren en stilzwijgend door al 43 jaren, ik heb een “akte van aanstelling bij de zeemacht als beroepsmilitair en een verbintenis bij de zeemacht” zie bijlage.
  In 2012 heb ik een brief naar H.M de koningin , Drs. M. Rutte de minister president en Drs. J.S.J. Hillen minister van defensie geschreven met de vraag een overzicht van mijn pensioen en het achterstallige salaris en verhogingen en bevorderingen etc. etc. waar ik recht op heb want er zijn diverse grote fouten bij de marine gemaakt in het verleden (deze fouten staan ook in het dossier wat de marine heeft ik heb gewoon een bevel opgevolgd zie in het dossier).
  Hierna komt alles weer op gang waar steeds meer fouten worden gemaakt en dus ga ik er vanuit dat de marine dit in de DOOFPOT probeert te stoppen dit kan en mag niet gebeuren en daarom hoop ik dat U allen nu eindelijk eens de moed toont en zich niet achter uitspraken van de Marine stelt want de Heer Henk Itzig-Heine en Mevr. Jeanine Hennis-Plasschaert doen alsof ze van niets weten en wel degelijk persoonlijk zijn geïnformeerd.
  Sinds 2012 tot begin 2014 heb ik contact gehad met Mevr. C.I. Verberne Luitenant ter zee van administratie der eerste klasse, dit contact was zeer goed en zij is een paar keer bij mij thuis geweest voor gesprekken. Nu in 2014 is zij denk ik van de zaak gehaald omdat zij volgens mij teveel ontdekt heeft dat het niet allemaal goed zit bij de marine en nu overgegaan is in andere handen.
  Ik heb hierna weer een brief naar de minister van defensie Mevr. Jeanine Hennis-Plasschaert die heeft op haar beurt de zaak weer verder aan Henk Itzig-Heine schout-bij-nacht.
  De Heer Henk Itzig-Heine heeft tot nu toe alleen maar schriftelijk contact gehad zelf niet even gebeld(meerdere malen gevraagd) of langs gekomen om te spreken dit vind ik zeer schandalig en tot overmaat van ramp maak de Heer Henk Itzig-heine ook heel veel fouten want hij erkend al dat ik bij de Marine ben want volgens hem ben ik geen 6 jaar maar 6 jaar en bijna 8 maanden langer in dienst rara hoe kan dit.
  Mijn vermoeden is dat Mevr. Jeanine Hennis-Plasschaert Minister van Defensie en de heer Henk Itzig-Heine schout-bij-nacht dit in de doofpot willen stoppen dit kan en mag niet.
  Mijn vraag is hoe dit allemaal kan en ik hoop dat er nu door de Tweede kamer iemand op gereageerd en eindelijk eens actie kan en gaat ondernemen en niet weer een DOOFPOT affaire word. Ik ben altijd eerlijk en open geweest dit kan ik van de KONINKLIJKE MARINE niet zeggen.
  Mevr. Jeanine Hennis-Plasschaert Minister van Defensie en de heer Henk Itzig-Heine schout-bij-nacht zullen waarschijnlijk een heel andere visie hebben en ontkennen of zoiets dat is dan waarschijnlijk politiek.
  Note:
  De bijlage wil niet mee maar ik nog heel veel info en alles origineel.
  Tevens is het altijd de wens van mijn ouders geweest dat deze zaak opgelost zou worden(zijn helaas overleden maar nog altijd in mijn gedachten).
  Dit is even in het kort ik begrijp dat u waarschijnlijk nog vele vragen heeft en u kunt altijd langs komen of iets van u laten horen waar ik op hoop.
  Het totale verlies dat ik mis is wel ongeveer tussen de 1,5 en 5 miljoen euro en daarom probeert de KONINKLIJKE MARINE hier natuurlijk onderuit te komen.
  Recentelijk ben ik nog gebeld door de marine ik zelf vond het nogal intimiderend en daarna nog niets weer gehoord.
  Tot slot ik heb zelf nog vragen en er staan nog vragen open bij de Marine waar op nog geen antwoorden zijn gegeven.
  Met vriendelijke groet,
  Roelof de Lange
  hoofdweg 47
  9678pg Westerlee
  Tel: 0615613819
  Marine Nummer is : 22181
  Ps ik heb zelf een groot dossier van alles, jammer wil uw systeem geen pdf accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.