Weer tanks? 1 zwaluw maakt nog geen zomer!

Geplaatst door

Leuk die tanks, maar ik zou zeggen: ‘1 zwaluw maakt nog geen zomer’. Ook 4, 8 of 12 tanks niet. Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat we de afgelopen 20 jaar nogal enthousiast hebben lopen snoeien. Bovendien gebeurde en gebeurt dat nog steeds in een tempo wat bijna niet voor te stellen is. Met deze symbolische actie probeert onze politieke en militaire leiding de sier te maken, maar helaas. Niets is minder waar… het is slechts …sier. Veel wol, weinig daden.

Reservisten (foto: Defensie)
Reservisten (foto: Defensie)

Onze krijgsmacht is geen schim meer van wat bijvoorbeeld onze tankkracht destijds voorstelde, terwijl de wereld om ons heen een veel krachtiger krijgsmacht noodzakelijk maken dan onze leiders ons nu denkt voor te spiegelen. Nog steeds kunnen we onze reservisten niet ten volle inzetten om budgettaire redenen, nog steeds wordt er gesneden in het schieten met scherp en wordt er TE gemakkelijk geschermd met simulatie apparatuur. Nog steeds loopt het aantal noodzakelijke oefeningen terug om financiële redenen. Nog steeds hebben we veel te weinig middelen, personeel en pecunia om ons op het wereldtoneel ook maar enigszins geloofwaardig te maken. Overigens met diepste respect voor de mannen en vrouwen die dit desastreuze beleid in den vreemden moeten uitvoeren!
Maar het is een publieke schande dat het huidige beleid door zowel politieke als militaire leiding wordt verantwoord. De slager keurt in dit geval zijn eigen vlees. De slordige paar honderd miljoen die nu weer bij het defensiebudget komt, is er vorig jaar nog vanaf gesneden. In totaal is ruim 2,5 miljard structureel op jaarbasis aan budget verdampt en dat al gedurende ruim 20 jaar, inflatiecorrectie buiten beschouwing gelaten…. En iedereen die dit beleid durft te verdedigen, heeft zitten slapen en aapt politiek wenselijke bewindsvoerders-priet-praat na.
Onze defensie inspanningen zijn zo goed als failliet, het moreel onder de manschappen en het middenkader is onder invloed van een structureel gebrek aan uitzicht, carrièremogelijkheden, voortdurende reorganisaties, een cijfer-fetisjistische defensieleiding en gebrek aan echte betrokkenheid en welzijnszorg voor het personeel, tot een absoluut dieptepunt gedaald. Voor de lezers onder u die goede ingangen hebben op diverse niveaus binnen onze krijgsmacht zal dit beeld beangstigend herkenbaar zijn, met name bij de operationele eenheden.

Overigens met diepste respect voor de mannen en vrouwen die dit desastreuze beleid in den vreemden moeten uitvoeren!

Bij een aantrekkende economie zal het voor Defensie onder die omstandigheden nog lastiger worden om goed gekwalificeerd personeel binnen te halen. Nee, we moeten ‘alleen maar special forces’ hebben….Er zijn steeds minder mensen die door de keuringen heen komen om deze groeiende behoefte in te vullen, dus focus nu gewoon om reguliere eenheden, zoals infanterie, cavalerie, artillerie etc. Gewoon weer een krijgsmacht bouwen wat slagvaardig is, over langere tijd verspreid ingezet kan worden (en niet alleen maar ‘flitsmachten’), goede logistieke aanvoerlijnen, werkende en actuele doctrine voor grootschalige inzet.
leopardIk hoop niet dat ik gelijk krijg, maar als ik de wereld om ons heen bekijk is het beter om goed voorbereid te zijn, dan achteraf wederom te moeten bekennen dat we niet klaar waren voor de snel negatief veranderende veiligheidssituatie. Waar hebben we dat de afgelopen 100 jaar eerder meegemaakt? (Zie daarvoor vooral de TedX toespraak van onze oud CDS Gen b.d. Peter van Uhm). Dus, geen 4, 8 of 12 tanks, maar in rap tempo weer 3 of 4 volledige tankbataljons paraat stellen. Misschien zelfs overwegen om de opkomstplicht in ere te herstellen. Maar dan wel voor iedereen, mannen EN vrouwen, zowel sociale dienstplicht als ‘reguliere’ dienstplicht.
Het is tijd….de hoogste tijd voor onze regering om onze krijgsmacht en maatschappij voor te bereiden op een permanent verslechterde veiligheidssituatie.
Sommigen denken dat het hierboven beschreven artikel op angst is gebaseerd. Aan die mensen zou ik willen zeggen: Angst is een slechte raadgever…maar niets doen is nog veel slechter… In dialoog blijven met de wereld om ons heen kan niet los worden gezien van het tegelijkertijd werken aan een goede veiligheid- lees ‘levensverzekering’ – voor onze mede-burgers en onze overheid heeft die taak nou eenmaal toebedeeld gekregen in onze democratische rechtstaat. Het wordt dus hoog tijd dat ze daarnaar gaat acteren.
Door: Richard Gerestein

Eén reactie

 1. Te laat en zinloos , de laatste 100 tanks zijn verkocht en het contract is afgesloten met Finland en onomkeerbaar…
  De overheid heeft niet eens het geld om de laatste 16 tanks zelf te laten moderniseren en zelf te behouden men heeft alleen maar budget om 18 moderne tanks te leasen en daarmee geeft men de laatste 16 definitief uit handen !
  Van de 2 laatste gemechaniseerde brigades is het 13e net omgevormd tot een lichte brigade die nu zelfs zonder voertuigen zit ook cd CV90’s wordt fors in gesneden onvoorstelbaar… Er zullen nooit geen zware gemechaniseerde brigades meer bijkomen ook al zou men op die 2% BNP voor defensie gaan zitten wat Navo heeft afgesproken de schade is zo groot dat is nooit meer te compenseren.
  Die 18 tanks die men gaat leasen is het enigste lichtpunje die er gaat komen de komende tiental jaren.
  Men heeft niet eens budget om de mijnenjagers te vervangen die 30 jaar oud zijn , M-fregatten en onderzeers moeten op den duur vervangen worden ook weer uitgesteld ook geen budget men moet onderdelen uitwisselen als schepen op missie moeten.
  Niet hopen maar gewoon accepteren dat wat weg is weg is en nooit meer terugkomt , de grote gemechaniseerde eenheden die Nederland had en in uitblonk in Navo verband had is definitief voorbij het enigste wat rest is wat schade en achterstanden in onderhoud en voorraad inhalen en defesie zal nooit meer groeien alleen nog verder kripmen in mensen en matrieel helaas tot de bom barst in voor continent Europa en dan zullen we er achter komen wat de politiek heeft aangericht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.