De Leopard 2 is terug

Geplaatst door

Ze zijn er weer! Sinds 1 januari staan zo officieel weer op de presentielijst van de Nederlandse eenheden. Ik heb het natuurlijk over het symbool van de Defensiebezuinigingen: de Leopard-tank. De ruggengraat van de Landmacht is weer terug. 70 ton gepantserd staal, met een vuurkracht waar je u tegen zegt, het staat weer binnen de Nederlandse gelederen. Het zijn er niet zoveel, in ieder geval een stuk minder dan de 900 die we ooit hadden en de 100 op het moment dat de regering besloot ze volledig weg te bezuinigen, maar de weg omhoog is ingezet.

Om het geheugen even op te frissen, hier wat gegevens van de Leopard:

 • Gewicht: 67,5 ton
 • Lengte: 10,97 meter
 • Hoogte: 2,64 meter
 • Breedte: 3,77 meter
 • Topsnelheid: 72 km/u
 • Bewapening: 120 mm kanon, 7,62mm coax machinegeweer, 7,62 mm AA machinegeweer en rookbuslanceerinstallatie, eventueel is bewapening met een .50 machinegeweer, of een raketwerper ook mogelijk.

Maar zoveel geweld op rupsbanden, hebben we dat nog wel nodig? Het antwoord daarop is een volmondig ja. Tanks zorgen voor een immense vuurkracht, die langer op een locatie kan blijven dan bijvoorbeeld een F16 of een Apache. Daardoor kan de veel lichter bewapende infanterie langer ondersteund worden in een gevecht. De tank is zo zwaar gepantserd dat een bermbom relatief weinig schade aanricht. Een tank kan dus ook gebruikt worden voor verkenningen in gebieden waar bermbommen de grootse hoeveelheid slachtoffers maken.
Daarbij is een tank ook van invloed op de psychologische kant van oorlogsvoering. Vaak is de aanwezigheid van een tank alleen al dermate afschrikwekkend dat een vijand het wel uit zijn hoofd laat om iets te proberen. Tegen tanks is namelijk dusdanig moeilijk vechten dat de aanwezigheid van een Leopard al kan zorgen dat vijanden aan tafel komen voor gesprekken.
De tank is dus terug, en dat is goed. Ook al omdat de wegbezuiniging van deze krachtpatsers niets te maken had met het ontbreken van de tactische noodzaak, maar alleen met het ontbreken van het geld om ze operationeel te houden. En ja, het is voorlopig maar 1 eskadron, en we leasen ze van Duitsland, maar ze worden bemand door Nederlandse huzaren. Welkom terug dus!
Door: Eduard van Brakel
 

7 reacties

 1. Waar komt deze informatie vandaan ?????:
  “eventueel is bewapening met een .50 machinegeweer, of een raketwerper ook mogelijk.”
  Op een standaard leopard 2 A5/A6/A7 of de oudere leopard 2A4 is dit niet mogelijk.

 2. Dat wist ik al maanden dat we ze weer terug kregen ze zijn nooit weg geweest ze stonden in een ouwe schuur vlakbij de grens bij Duitsland

  1. Wat is een 2AV? Die naam bestaat niet Maaikel.
   We kennen de Leopard 2A4 / A5 / A6 en A7 als basis. Dit kan aangevuld worden met letters van het land die ze in gebruik heeft of een aangepaste versie. Bijvoorbeeld de A6 met versterkte bodem is de A6M (Minengeschutzt).

  2. Beste Maaikel, misschien ben je in de war met de Leopard 1, die in de jaren 90 werd aangepast tot Leopard 1V (van “verbeterd”)

 3. Achttien geleaste tanks zijn er natuurlijk te weinig! We zullen minstens 100 stuks moeten nastreven, voor 2 tank-eskadrons. De VS hebben inmiddels ook al hun ongenoegen geuit over hoe Nederland Defensie heeft verkwanseld.
  Laten we, zoals minister Hennis terecht zegt, eerst maar weer eens op het Europees gemiddelde komen van 1,5% van het BNP voor Defensie, en laten we eerst maar weer middelen aanschaffen waardoor het Nederlandse Leger weer wat kan! Het is in en in triest dat de reservisten niet eens kunnen trainen! Altijd hetzelfde met Nederland en de “kruideniersmentaliteit.” Wat dat betreft wordt er maar geen lering uit de geschiedenis getrokken! Vrijheid is goed, maar het mag niet teveel kosten!

 4. We waren met de 3% afspraak over het begrotingstekort binnen de EU het braafste jongetje van de klas. Laten we om te beginnen nu eerst maar eens zorgen dat we minimaal 2% van het bnp aan defensie gaan uitgeven. Dit is een afspraak binnen de NAVO waar niemand zich overigens aan houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.