'Pollen? Daar hebben wel meer mensen last van!'

Geplaatst door

Op kantoor roep ik vaak dat ik iets ‘staand vrije hand’ ga regelen. De collega’s kijken me dan vaak aan of ze water zien branden, of vragen zich af of ik echt volslagen gek ben geworden. Nu valt dat laatste natuurlijk niet uit te sluiten, maar feit blijft dat mijn militaire achtergrond soms wat voor verwarring zorgt. Zeker als ik ingebakken jargon gebruik.

Met staand vrije hand iets regelen, bedoel ik niet de schiethouding, maar bedoel ik dat we nu iets creatiefs moeten bedenken om nu iets te regelen waarbij het niet uitmaakt hoe. Militairen snappen dat meestal wel, maar de gemiddelde marketeer, contentmanager, of eventcoordinator heeft er wat meer moeite mee. Net zoals ik mijn collega’s verdwaasd aankeek toen ze het hadden over een lijst met CP’s. Ik wist niet dat we een CommandoPost hadden op kantoor, laat staan dat er een lijst van was. Maar dat bedoelde de collega’s ook helemaal niet. Ze bedoelden een lijst met ContactPersonen voor het komende event.
Instijgen en kintikken
Toen we op bedrijfsuitje gingen, riep ik dat we allemaal moesten instijgen. ´Wat bedoel je toch?’, vroegen mijn collega’s. ‘Nou, instappen natuurlijk!’, zei ik. ‘Zeg dat dan’, zeiden ze verontwaardigd. ‘Het is vandaag echt kintikken’, zei ik, terwijl ik de mailbox maar weer eens ververste in de hoop dat er een nieuw mailtje binnenkwam. ‘Kintikken, niksdoen’, verduidelijkte ik, terwijl ik op mijn kin tikte en doorhad dat mijn collega’s me weer niet begrepen.
‘ETA?’, riep een maatje van mij tegen zijn vriendin die ergens naartoe ging. ’20-honderd’, antwoordde ze. Mijn ex snapte er geen hout van. ‘ETA? Wat is dat nou weer?’ Ik legde uit:’Estimated Time of Arrival. De geplande aankomsttijd. En Sander zijn vriendin snapt dat omdat ze zelf ook militair is’. ‘Ooh, die stomme uitdrukkingen van jullie ook altijd’, zei mijn ex.
Conifeer
Die stomme uitdrukkingen zorgen voor verwarring. Zeker omdat ze bij Defensie zo vaak worden gebruikt, dat ze tot op de dag van vandaag in mijn hoofd zitten. In het tuincentrum waren we op zoek naar planten voor de heg. ‘Kijk een conifeer’, riep mijn vriendin. Ik wilde eigenlijk gelijk 1-1-2 bellen, maar ik realiseerde me dat ze geen gecamoufleerde militair bedoelde, maar zo’n boom. Voor in de tuin.
‘Grappig’, zei een ‘echte’ burgercollega toen ik bij Defensie freelancte, ‘Ze doen nu ook aan duurzaamheid bij Defensie’. ‘Duurzaamheid? Hoe bedoel je?’, vroeg ik. ‘Nou, ze hebben nu een ECO-opleiding, lees ik hier’, zei mijn collega op doodnormale toon. Ik zag dat hij echt geen grapje maakte, en riep Kees, een oud-commando-majoor erbij. ‘Kees, kun jij uitleggen wat de E-C-O met duurzaamheid te maken heeft?’, vroeg ik. De collega snapte niet waarom Kees ongeveer rollend van het lachen over de grond ging. ‘Dat is de Elementaire Commando Opleiding en spreek je uit als Eeee Ceee Oooh. Niet als eco. En dat heeft niets met duurzaamheid te maken’, legde ik uit aan mijn collega.
Pollen
Afgelopen voorjaar liep een collega met betraande ogen door het pand. Ze had last van hooikoorts, ‘pollen’, zei ze. ‘Daar hebben wel meer mensen last van!’, lachte ik. ‘Wat zit je nou te lachen, dat is echt niet leuk hoor!’ ‘Nee, dat klopt’, zei ik begrijpend, ‘Met pollen is het echt niet leuk’. Het was voor mijn collega een kromme zin om te horen, maar ik dacht aan schreeuwende en gillende commando’s met hun gezicht op standje oorlog. Dat blijven pollen in mijn beleving.
Ook als mensen zeggen dat ze hun PC niet aankrijgen, begrijp ik wel wat ze bedoelen. Maar ik zie toch voor dat iemand een luitenant of iets dergelijks staat te motiveren, want PC is geen computer, maar een PelotonsCommandant. En als de PC het uiteindelijk doet, zeg ik: ‘Zie je, Kikadewado’.
Welke militaire uitdrukkingen zorgen bij jou voor verwarring? Deel ze in de comments!
Door: Eduard van Brakel
Foto’s: Boven artikel: Beeldbank RWS,

3 reacties

  1. “Omhangen….volgen!”
    Een term die ik vrijwel dagelijks gebruik bij het laten uitrukken van mijn eigen manschappen (personeel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.