Fijne feestdagen en een veilig 2016

Geplaatst door

De Kerst komt eraan. De laatste dagen van het jaar zijn altijd dagen die gebruikt worden om te overpeinzen en te reflecteren. Reflecteren op een jaar waarin militairen omkwamen op missie. Een jaar waarin de veiligheidssituatie in en rondom Europa verder verslechterde. Een jaar waarin eindelijk een eind kwam aan bijna 25 jaar non-stop bezuinigingen op de Krijgsmacht. Het jaar waarin de tank terugkeerde binnen de Krijgsmacht. En waarin het Korps Mariniers 350 jaar bestond.

De veiligheidssituatie wordt er, zoals het er nu naar uitziet, niet beter op het komende jaar. Conflicthaarden rondom en zelfs binnen Europa zijn aan het smeulen. Op de inzet van onze militairen wordt daarom ook nu een beroep gedaan, er zijn er op dit moment meer dan 1.100 op missie. En ook volgend jaar zijn onze militairen aanwezig zo ver de wereld strekt. Waar het ook nodig is zullen ze hun beste beentje voor zetten om met loyaliteit, inzet, vermetelheid en creativiteit hun soms zeer gevaarlijke werk te doen. Koning Willem-Alexander zei daarover dat ‘militairen indruk maken en bewondering wekken.
ThuisfrontDe missies gaan door. Zeker is bijvoorbeeld dat de anti-piraterijmissie wordt verlengd in 2016. Nederland gaat wel met 1 schip minder piraten bestrijden, maar neemt wel het commando over de missie op zich. In Mali blijven we inlichtingen verzamelen, al wordt de missie afgebouwd en zijn er straks minder militairen actief daar. In Irak leiden we Iraakse commando’s en Peshmerga’s op. De luchtmacht blijft actief in Irak met de strijd tegen IS, terwijl de Apaches steun verlenen in Mali. Daarnaast zitten er nog 100 man in Afghanistan, zijn we in Kosovo, Zuid-Soedan, op de Golan-vlakte, in Bosnië, en nog meer andere kleine missies.
Desondanks weet minister Dijsselbloem van Financiën niet of er in het voorjaar meer extra geld naar de Krijgsmacht gaat. Dat zou wenselijk zijn. Natuurlijk gaat het er veel goed bij Defensie, en natuurlijk ligt het niet aan de inzet van de mannen en vrouwen die ons land dienen. Noch ligt het aan de creativiteit van de commandanten, die samen met hun mensen er telkens weer voor zorgen dat het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt. Die doorgaan waar anderen stoppen.
raketDijsselbloem erkent, zo voor de Kerst het belang van goede spullen voor onze militairen. Bij RTL zei hij het volgende: “We doen vele, vele missies tegelijkertijd, die zijn zeer gevaarlijk en er is ook wel reden om mensen met goede spullen op weg te sturen’.
Een paar honderd miljoen is omgebogen van de bezuinig van Hillen, die meer dan een miljard was. Laten we hopen dat het kabinet de tijd voor reflectie rondom de feestdagen gebruikt om ervoor te zorgen dat de militairen die zulk goed werk doen, ook nog beter kunnen worden uitgerust. Zodat ze hun werk goed, maar ook goed voorbereid kunnend oen. Laten we hopen dat het kabinet de tijd gebruikt om te beseffen dat nationale en internationale veiligheid van het hoogste belang is. En dat op die overpeinzingen daden volgen in de vorm van een goede Defensievisie en meer budget.
Namens het hele team van vrijwilligers van het Defensie-Platform wens ik u allen buitengewoon prettige feestdagen. En ik hoop op een veilig 2016.
Eduard van Brakel
Oprichter en hoofdredacteur Defensie-Platform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.