Desnoods roze machinepistolen

Geplaatst door

Misschien moeten we ze maar roze verven. Die machinepistolen van de Koninklijke Marechaussee. Dan zijn ze minder agressief om te zien. Want daarom mogen de militairen van de KMAR op straat, bij bijvoorbeeld het bewaken van de Tweede Kamer, geen machinepistolen dragen. Dat ziet er te agressief uit. Maar zonder die wapens voelen militairen zich net een schietschijf, stelt vakbond VBM.

Misschien moet het beveiligen van overheidsgebouwen wel een missie worden. Want militairen die op missie gaan, hebben als enige de beschikking over voldoende voer- en vaartuigen, onderdelen, munitie en beschikken over de juiste mate van geoefendheid. De rest niet. Zo bleek uit het weblog van KVMO-voorzitter Marc de Natris.
Nadat eerder de Commandant der Strijdkrachten Middendorp verkondigde dat hij vaker ‘nee’ moet verkopen, en Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif zijn zorgen uitte (vechten kan niet meer), en Anne-Marie Snels aangaf dat de loyaliteit van militairen een grens heeft, is De Natris de zoveelste die aan de bel trekt.
YPR-KMAREn daaroverheen komt het bericht dat de militairen van KMAR hun bewapening niet afdoende vinden. Mannen en vrouwen die getraind en opgeleid zijn om daarover te kunnen oordelen, vinden dat ze zwaarder bewapend hun bewakingstaak moeten uitoefenen. Maar dat gebeurt niet. Want te agressief.
Zonder nou heel melodramatisch te doen, maar die fout heeft Nederland eerder gemaakt. In de periode voor 1940 bijvoorbeeld. En bijvoorbeeld bij de missie naar voormalig Joegoslavië (ja, Srebrenica). Ook daar mochten geen zware wapens mee naar toe, want dat zou alleen maar averechts werken. Toen het moment daar was, konden onze mannen en vrouwen zich mede daardoor niet verdedigen, en de aan hen toegewezen enclave viel.
Het wordt tijd dat de Nederlandse politieke en ambtelijke top de veiligheid van ons land serieus gaat nemen. Dat politici dezelfde moed, kunde en mentaliteit tonen als onze militairen. Die ondanks een gebrek aan middelen overal hun mannetje staan. Want veiligheid moet onze hoogste prioriteit hebben.
Minister Hennis zegt dat Defensie er klaar voor moert zijn. Ingewijden twijfelen daar aan. Niet omdat onze militairen niet willen, maar domweg omdat de regerende elite geen prioriteit geeft aan het afdoende trainen en uitrusten van militairen. Geen prioriteit geeft aan veiligheid in een steeds onrustiger wordende wereld.

Hennis bij 350 jaar Mariniers (foto: Defensie)
Hennis bij 350 jaar Mariniers (foto: Defensie)

Afgelopen zaterdag was er het defilé van het Korps Mariniers in Rotterdam, voor het 350-jarig bestaan van het korps. Mannen die er staan als het moet. Korpscommandant brigade-generaal der Mariniers Oppelaar zei daar: ‘Op de grens van leven en dood kan niemand het zich namelijk permitteren genoegen te nemen met een tweede plaats.’ Minister Hennis sprak daar de volgende woorden: ‘Waakzaamheid is en blijft geboden. (…) Wat wellicht ooit ver weg leek, is dichtbij gekomen. De recente aanslagen in Parijs hebben dat op zeer schrijnende wijze duidelijk gemaakt. En let wel, er is geen enkele reden om niet te geloven in de fundamentele rechten waarvoor we zo lang gestreden hebben. Je niet laten leiden door angst, maar pal staan voor de vrijheid die ons zo lief is’. Dat klopt mevrouw Hennis, maar om dat te kunnen, moeten onze mannen en vrouwen wel goed getraind en uitgerust worden. Desnoods met roze HK-machinpistolen.
 
Door: Eduard van Brakel
foto’s: ministerie van Defensie

2 reacties

  1. Roze machinepistolen wat een onzin….de Marechaussee moet je niet veranderen en zeker hun wapens niet, zoals het nu is dwingen ze in ieder geval wat respect af….!! En het liefst wat scherpschutters posten…!!

  2. Beste Eduard van Brakel,
    Helemaal mee eens, geef deze mannen en vrouwen die hiervoor zijn opgeleid, het vertrouwen dat ze verdienen en de juiste wapens en uitrusting die noodzakelijk zijn voor hun taak / taken. Ze zijn zich bewust van de risico’s die hun werk met zich meebrengt en accepteren die, politici moeten nu ook maar eens hun verantwoordelijkheid nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.