'Politiek naïef en onverschillig over Defensie'

Geplaatst door

‘De naïviteit en onverschilligheid van de politiek hebben ervoor gezorgd dat onze Krijgsmacht geen missies langer dan twee jaar kan draaien. Er zijn niet genoeg mensen en er is niet genoeg materieel.’ Dat zei Dries van der Vossen, voorzitter van officiersvereniging WJB, afgelopen donderdag tijdens het congres ‘Leiderschap sinds 1665’ van het Korps Mariniers. Op dezelfde dag trok vakbond AFMP aan de bel in de Telegraaf. De bond weet niet hoe Nederland nog meer zou kunnen bijdragen aan de missie boven Irak en wellicht Syrië: ‘We hebben daar grote zorgen over, het is nu al heel krap met personeel, materiaal en geld’, zegt Anne-Marie Snels in de krant.

Bericht_42_BLJGisteren verscheen op de Facebook-pagina van de Limburgse Jager, 42 BLJ van de Landmacht, het bericht dat ze hun CV90 gevechtsvoertuigen nu echt afvoeren. Daarbij gaf de eenheid de boodschap dat ze het komende jaar hun optreden te voet gaan trainen. De Boxers die de CV90’s moesten vervangen zijn er nog niet. De infanterie-eenheid zit daarom tot ver in 2016 zonder voertuigen, omdat er domweg geen geld is.
Naïef en onverschillig. Het zijn misschien nog wel milde woorden van Van Vossen om de visieloosheid van de politiek te beschrijven. Nederland is het lachertje geworden van de NAVO. Als laatste in de rij mogen we aanschuiven om mee te praten met de andere lidstaten. En nu de VS een beroep op ons doet, kan de regering domweg geen antwoord geven.
Want nu nog meer militairen en materieel inzetten boven of in Syrië en Irak is domweg niet mogelijk. De eenheden zijn niet er niet voor uitgerust, er zijn niet genoeg gevechtsvliegtuigen, en de missie in Mali trekt ook al een zware wissel op de Krijgsmacht, die keihard aan het bezuinigen is en die het vechten is verleerd. ‘Nee’ zeggen zou onze internationale reputatie nog veel verder schaden. Maar door ‘Ja’ te zeggen, wordt onze Krijgsmacht helemaal over de kling gejaagd. Met dank aan de naiviteit en onverschilligheid van de politiek.
Moed en toewijding
Aan de moed en toewijding van de militairen zal het niet liggen. Weinig werknemers zijn zo loyaal aan hun baas als militairen. Mariniers rusten op oefeningen hun Viking-voertuigen uit met houten beschermingsplaten, zodat de stalen beschermingsplaten niet beschadigd raken. Dat scheelt weer een beetje geld. Militairen schaffen voor eigen rekening extra uitrustingsstukken aan, om toch maar zo goed mogelijk inzetbaar te zijn.
En de politiek? Die twijfelt, aarzelt, en doet weinig aan extra budget geven voor de Krijgsmacht. De bezuinigingen zijn dan wel gestopt, maar van extra is nog geen sprake. Het extra geld dat komt het komend jaar, zorgt niet voor extra geld dat te besteden is. Er worden hooguit een paar gaten gedicht.
MFOOndertussen gaan onze Limburgse Jagers maar oefenen op optreden te voet. Om als het moet lopend ingezet te worden, zonder bescherming en ondersteuning door broodnodige voertuigen. De naïviteit en onverschilligheid van de politiek staat in schril contrast met de moed en gezagsgetrouwheid van de militairen.
Door: Eduard van Brakel
Foto Boxer: Wikipedia

7 reacties

 1. Militairen zijn altijd met de vorige oorlog bezig. De bezuinigingen op defensie worden door mij extreem betreurd, maar als je leest hoe iedereen zich in een wespennest in Syrie wil storten, wat zeker tot WOIII gaat leiden, dan zou je bijna blij worden dat we geen krijgsmacht meer hebben. Bovendien hoort de compleet verwaarloosde verdediging van Europa tegen Rusland nu bovenaan de agenda te staan!

  1. Beste Dick, fijn dat je reageert maar ik begrijp er niets van en als je het zelf terug leest jij waarschijnlijk ook niet (meer). Militairen (ben jij dat zelf {geweest}?) zijn met de vorige oorlog bezig, maar ik zie geen uitleg. Ik zou kunnen begrijpen dat jij het heel anders zou aanpakken. Jammer dat je dan niet vertelt hoe. Verder ben je bijna (???) blij dat wij geen krijgsmacht (van betekenis neem ik maar aan) meer hebben om er meteen op te laten volgen dat wij onze verwaarloosde verdediging tegen Rusland meteen ter hand moeten nemen. Begrijp jij het zelf nog?
   In ieder geval is het m.i. belangrijk dat onze krijgsmacht weer wordt opgebouwd en dat betekent 2% van ons BNP investeren zoals wij als trouwe bondgenoot hebben beloofd, maar nooit hebben waargemaakt. Wij laten anderen de kastanjes uit het vuur halen.

  2. Beste Dick, Militairen zijn altijd bezig met de vorige oorlog? Nee. Het zijn de opdrachtgevers die altijd bezig zijn met de vorige oorlog. Militairen hebben bijna gesmeekt om tanks te mogen houden, maar de opdrachtgevers (politici en analitici, dus burgers, Dick!) zeiden dat tanks iets uit het verleden zijn, dat we alleen nog maar kleine oorlogjes zouden voeren. Dus de tanks moesten er uit, en nu moeten we ze huren van de Duitsers om überhaupt het kleine beetje kennis dat we nog hadden te kunnen behouden. De Marine kon bijna wegbezuinigd worden, want we hoefden het alleen nog maar op te nemen tegen piraten bij de Hoorn van Afrika. De Luchtmacht kon het wel af met een paar F-16s, wat transportvliegtuigen en helicopters, want we hoeven ons niet meer druk te maken om de grote Russische vijand. Dat was allemaal in verschillende bezuinigingsrondes besloten, door mensen die NIETS wisten van het militaire vak. Mensen die allemaal vertelden dat de werel zo klein en economisch verweven was geworden, dat oorlog iets uit het verleden was. Militairen die vertelden dat er veel onvrede heerste aan de randen van de NAVO, die waarschuwden dat Rusland weliswaar armer, maar nog steeds groot en een kernmacht was, die waren “alleen maar bezig met het beschermen van hun winkel”. Zo’n vaart ging het niet lopen.
   Zelfs het feit dat Rusland plots weer duikboten naar West-Europa stuurt, zelfs het feit dat Rusland jaarlijks meer bommenwerpers op patrouille naar West-Europa stuurt dan ze de hele Koude Oorlog deden, zelfs dat heeft niemand wakker gemaakt, hoe hard de militairen ook aan de bel trokken.
   En jij zegt dat militairen altijd de vorige oorlog voeren? Uit welk boekje heb jij precies je kennis van het militaire vak gehaald?

 2. Als ww3 uit zal breken is het de schuld van Turkije en de USA niet die van Rusland.
  Kijk alleen maar hoe Turkije isis steunt met wapens of met uitvoer van olie en gewonde isis militairen en Turkije IS een Nato land.
  Dan de turkmenen vriendjes van turkije die op een parachutist schieten en daarna vermoorden.
  De USA heeft geroerd in een wespennest laat hun het ook afmaken , maar dat zullen ze niet doen omdat ze net als in Vietnam en afganistan een oorlog beginnen die ze nooit zullen winnen.
  En nu moeten wij Europa grondtroepen gaan leveren terwijl de USA geen boots on de ground politiek bedrijft ???

  1. Turkije isis steunt? Haha wat een grapjas, te veel propeganda zooi gekeken zeker. Denk eens na! Word niet niet zo’n schaap net als de vele andere.

 3. Defensie is decennialang uitgemolken, nu tot op het bot. De sluitpost van ieder kabinet. Ondanks de uitstekende inzet van “onze” mannen en vrouwen, daar ligt het niet aan. Om defensie weer op orde te krijgen is mijn inschatting zo’n 6 miljard per jaar extra nodig en 3-5 jaar alles opnieuw opbouwen . Nu de Russen weer jeuk krijgen en Midden-Oosten in brand staat, moeten we helaas constateren dat de afbreuk 25 jaar lang door de politiek en de weeïge defensietop zichzelf in de voet geschoten hebben. Hadden de heren met sterren maar met de vuist op tafel geslagen. Defensie kan geen mensen binnenhalen, hebben de ervaren mensen eruit gegooid. Nieuwelingen kijken wel uit om voor defensie te werken. Bang om met gebrekkig materieel op missie te worden gestuurd.

 4. Verbijsterende reacties zie ik keer op keer voorbij komen. De rode draad van van de reacties en de artikelen zijn “zorgen voor de Nederlandse krijgsmacht”. En terecht! Echter, zijn de discussiepunten helaas nogal geconcentreerd op de traditionele inzet van de krijgsmacht.
  “wat als de Russen komen?”
  “waarom hebben we nog een krijgsmacht? Hoe groot is namelijk de kans dat we een herhaling krijgen van WOII?”
  “Terrorisme… Dat kan de politie toch ook wel”
  Bezuinigingen op defensie zijn het gevolg van publieke debatten die gaan over o.a. de bovenstaande onderwerpen. Het punt is en blijft, geld. Omdat de gemiddelde burger slecht geïnformeerd is over de economische en politieke waarde van defensie blijft het voor hen een financiële “bodemloze put” en dat is niet waar. Defensie omvat meer dan alleen nationale veiligheid en het (eventueel) voeren van (conventionele) oorlogsvoering ter bescherming van het Nederlandse Koninkrijk.
  De vraag en het debat waarover het moet gaan zijn niet de traditionele waarden van defensie (die zijn duidelijk). De vraag is: Hoe brengt defensie geld “in het laadje” van de staatskas en/of hoe draagt het daaraan bij? Deze vraag is belangrijk omdat de publieke opinie van de bevolking moet mee evolueren met de waarden van defensie die TEGENWOORDIG van toepassing zijn.
  Haalt defensie geld binnen voor de Nederlandse staatskas? REKEN MAAR VAN “YES”! of defensie maakt het in ieder geval een stuk makkelijker. De verleiding bestaat om te denken dat we dan landen moeten bezetten en ze leeg roven. Nee, je denkt dan weer TE traditioneel. Tegenwoordig zouden dat soort acties niet meer gesteund worden door de bevolking.
  Hoe werk het dan wel? Ik kan het hier volledig uitschrijven maar het is al voor ons gedaan. Ik raad mensen ten sterkste aan (of je nou voor of tegen bezuinigingen bij defensie bent) de notitie: De waarde van defensie te lezen (helemaal).
  De waarde van onze krijgsmacht en de noodzaak om deze te behouden EN GOED te onderhouden was, in mijn mening, nooit zo transparant geschreven. Ik zou zeggen: Maak er gebruik van en probeer de discussie naar het heden te tillen en niet te blijven hangen op het verleden. Op die manier creëren we draagvlak voor een sterke defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.