Mariniers in opleiding (foto: defensie.nl)

Acht militaire dingen die leken fout zeggen

Geplaatst door

Die journalisten en andere leken. Ze kunnen er ook niets aan doen dat Defensie redelijk ingewikkeld in elkaar zit. Ze verhaspelen termen, gebruiken verkeerde namen en halen rangen en standen door elkaar. Maar om hen nu allemaal te helpen, hier een lijstje met militaire zaken die vanaf nu nooit meer fout gaan.

 

 1. Duikboten bestaan niet. In ieder geval niet bij onze Koninklijke Marine. Duikboten heten Onderzeeboten en worden bemand door militairen van de Onderzeedienst. Ondergetekende (vroeger van de Landmacht) heeft dat precies 1x fout gedaan en kreeg de hele twitterende marine over zich heen. Onderzeeboten dus.
 2. Een militair is geen soldaat. Tenminste niet alle militairen. Soldaat is een rang stand die gebruikt wordt bij de Landmacht en de Luchtmacht. Elke soldaat is wel een militair. Maar niet elke militair is een soldaat. Een militair kan bijvoorbeeld ook een marinier zijn, of een wachtmeester, of een kapitein-luitenant ter zee, of een ritmeester, of een brigade-generaal. Maar soldaat als synoniem voor alle militairen, is onjuist.
 3. Een militair heeft geen geweer of pistool. Een militair heeft een persoonlijk wapen. En dat persoonlijk wapen heeft een naam: een Colt, een Glock, een HK. Maar geweer, of nog erger schietgeweer, nee daar doen militairen niet aan.
 4. Dat persoonlijke wapen wordt geladen met patronen, niet met kogels. Een kogel is een onderdeel van het patroon, en is het puntje van de patroon dat via de loop het wapen verlaat. Om te oefenen schieten militairen met oefenmunitie, of ‘blanks’. Niet met losse flodders. Die bestaan niet.
 5. Schepen van de Marine worden niet bemand door mariniers, maar door militairen van de vloot. Soms zit er wel een team mariniers aan boord van een schip, maar mariniers zijn militairen die gespecialiseerd zijn in onder meer amfibische landingen. Ze houden zich dus niet bezig met het reilen en zeilen op een schip. Dat doen de militairen van de vloot. Elke militair van de Koninklijke Marine een marinier noemen, is dus onjuist. Het grote plaatje boven dit artikel, daar staan mariniers op.
 6. Een voertuig met rupsbanden is niet per definitie een tank. Sterker nog , als het om een Nederlands rupsvoertuig gaat, is de kans het grootst dat het geen tank is. Die hebben we namelijk niet zoveel. Meestal betreft een infanteriegevechtsvoertuig CV90, of de wat oudere (en bijna verdwenen) YPR. En dat zijn allebei geen tanks. Dat is wel de Leopard, die we nu leasen van Duitsland. En de Leopard is veel zwaarder, en heeft een veel groter kanon. En dat kanon van die tank heeft geen loop, maar een schietbuis.
 7. Niet elke Luchtmachter is een piloot. De meeste luchtmachtmilitairen kunnen niet eens vliegen. Piloten zijn ver in de minderheid en heten ook geen piloot. Bij de Luchtmacht heten die militairen vlieger. Maar het zijn er dus erg weinig. En het zijn dus vliegers, geen piloten.
 8. Zo’n parcours met hindernissen heet een hindernisbaan, geen stormbaan. Militairen korten dat af tot HiBa. Van HindernisBaan. Een stormbaan hebben ze wellicht bij het KNMI, maar bij de Krijgsmacht dus niet.

Doe er je voordeel mee, en sla geen flater bij militairen. Heb je nog aanvullingen? Deel ze in de comments!


Door: Eduard van Brakel

123 reacties

   1. Een soldaat was oorspronkelijk een krijgsman die tegen soldij (dus niet krachtens leenplicht of heervaart) dienstdeed. Tegenwoordig is ‘soldaat’ een militaire rang (in Nederland spreekt men bij dergelijke lage rangen van standen). Soldaten of matrozen (manschappen) behoren tot het zogenoemde ongegradueerde personeel van de krijgsmacht. Zij verzorgen alle lagere uitvoerende taken en zijn inzetbaar voor verschillende diensten binnen de eenheid van het krijgsmachtonderdeel waartoe zij behoren.

    Kortom afhankelijk van de leeftijd van de schrijver van een artikel kan hij dus zeker een soldaat als militair aanduiden

    Geweer of pistool?
    Een militair heeft een vuurwapen dit is een pistool of geweer, dat je het met een merk aanduid doet niets af aan het ontwerp van een wapen en het doel waarvoor het gemaakt is. Een militair heeft absoluut geen persoonlijk wapen. Een persoonlijk wapen is een “in privé aangeschaft, voor de gebruiker op maat gemaakt dan wel aangepast” vuurwapen. Een militair krijgt uit een algemeen rek een wapen uitgereikt waar hij op een schietbaan mee mag schieten. Daarna mag hij het inleveren gaat het weer naar het wapen magazijn waar een beheerder namens de eigenaar van het wapen, de staat der Nederlanden, er al dan niet persoonlijk toezicht op houdt. Kortom de verwijten die de schrijver maakt aan “ de burger” zijn niet geheel juist.

    1. Charles, heb je bovenstaande zelf bedacht of heb je er een bron voor? Soldaat is geen rang, maar een stand en wapens zijn zeer zeker wel persoonlijk. Er zijn wellicht onderdelen binnen de krijgsmacht waar de militairen een paar x per jaar een wapen vast houden en er wel één uit een rek krijgen, maar zeker bij de Landmacht heeft nagenoeg iedereen een persoonlijk wapen. Ja dat is van de staat en geen prive wapen maar het is zeker wel persoonlijk. De gebruiker is verantwoordelijk voor het onderhoud van dit wapen en de richtmiddelen worden ook ingeschoten en afgesteld op de gebruiker.

    2. Charles de spijkerbroek denkt ons te vertellen dat we een standaard wapen uit een rek krijgen en niet een persoonlijk wapen waarvan het registratienummer aan de militair is gekoppeld. Waarschijnlijk een paar weekjes meegelopen met het ROC. De rang van soldaat kent drie standen, we gebruiken standen nooit als aanspreektitel en iemand met een hogere stand is hoger in rang.

 1. “Het leger heeft minstens drie miljard extra nodig”. Zoek maar: BNR en GeenStijl gebruiken deze term, maar ook andere media kunnen er wat van. Het ‘leger’ is iets anders dan de krijgsmacht. Het leger is de benaming voor de landmacht. De krijgsmacht bestaat uit landmacht, luchtmacht, zeemacht en marechaussee. Dus: de krijgsmacht heeft drie miljard extra nodig. En gauw!

  1. Een ‘Leger’ is een aanduiding van grootte of omvang van een verzameling Landmacht- of grondeenheden. Een Leger bestaat meestal uit twee of meer Legerkorpsen. Een legerkorps bestaat meestal uit twee of meer divisies. Een divisie bestaat meestal uit drie brigades. De Koninklijke Landmacht telt drie brigades. 11 Luchtmobiel, 13 lichte brigade en 43 Mechbrig. De laatste keer dat Nederland een echt ‘Leger’ te velde kon brengen was in 1940. Toen hadden we vier Legerkorpsen, verenigd in het zogenaamde Veldleger. (9 divisies en 2 brigades sterk).

    1. IKV zei het al in de tachtiger jaren, maak het leger, leger.
     Cynisch eigenlijk, men heeft indertijd voor niets actie gevoerd men had de zogenaamde, vredesbeweging, niet nodig om e.e.a. te bereiken, maar de politiek.

   1. Nederland heeft geen drie maar vier brigades. De vierde brigade is OOCL.(Operationeel Ondersteuningscommando Land) Tevens de grootste brigade van de landmacht.

   1. Dat zijn dan weer sloepen, of bv een LCR ( Landing Craft Rubber) .. ( ik was meer fan van de LCRM..met de M van “Motorised”..

 2. Volgens mij zit het verschil tussen ‘loop’ een ‘schietbuis’ hem in het kaliber. Alles boven de 12,7mm (0.50 inch) is een schietbuis.
  Glock: 9mm = loop
  Leopard : 120mm = schietbuis

   1. Peter.. dit heb je fout ! Een schietbuis is Zeker niet altijd glad. De meeste schuitbuizen hebbben een kurketrekker… Leopard 120mm is ook niet glad !!!

    1. De Leo2 heeft wel degelijk een gladde schietbuis, de leo1 en ook de centurion hebben een schietbuis met trekken en velden.

   1. De loop van het pistool Heckler & Koch P9S wat bij de BSB van de KMar in gebruik was, heeft een polygoon loop. Geen echte trekken en velden dus.

  1. Het leger bestaat niet. Een leger wel. Een leger bestaat uit 3 legerkorpsen, dat zijn 9 divisies, dat zijn 27 brigades….. Nederland heeft 3 brigades….. Dus zéér zeker geen leger! Daar hebben 25 jaar bezuinigingen voor gezorgd!

 3. Aan alle burgers: deze militair heeft het druk met artikeltjes te schrijven en weet waarschijnlijk niet hoe hij op de juiste wijze de HiBa moet nemen!
  Dat noemen ze bij defensie ‘een drukker’.

  1. Ha Sven, als je de kleine moeite had genomen om op de link op mijn naam te klikken, dan was je op mijn linkedinprofiel gekomen. Dan had je gezien dat ik al 15 jaar de dienst uit ben. Mijn record op de Hiba was overigens 3.08 minuut.
   Met vriendelijke groet,
   Eduard van Brakel

   1. Absoluut zeker..Nederland zou als koninkrijk de dienstplicht moeten hervatten voor mannen en vrouwen. Het is goed om juist in deze tijd te investeren in defensie. Amerika pleit al langer voor een groter Europees leger. Nieuwe kazernes bouwen, oude moderniseren en de jongeren ook leren wat discipline en moraal is.

  2. Aanvulling voor de burgers: Tijdens de MLV (militaire lichamelijke vaardigheidsproeven) dat één keer per jaar verplicht afgenomen wordt, is de HiBa een verplicht onderdeel. Op het certificaat, welke je naar afloop in ontvangst mag nemen, staan de tijden die je hebt gehaald. Drukkers zijn hier trots op omdat ze één keer per jaar sporten.

    1. Nee hoor. Geen vp onderdeel. Wel een sport test, maar dat valt niet onder de mlv. Deze term kennen we wij überhaupt niet bij de marine, de nuance had hier waarschijnlijk iets in de trant van “bij de mlv van de landmacht” oid. Overigens is ook bij de mariniers een mlv niet bekend voor zover ik weet als vp jaarlijks onderdeel.

   1. Tegenwoordig heet dat de DCP. Defensie Conditie Proef. En bestaat uit opdrukken, situps en hardlopen….
    Zelf zit ik bij de Marine en de MLV zegt mij helemaal niets. Landmacht ding??

    1. Amen! Helemaal waar! Een commandant kan wel bepalen dat zijn eenheid 1 keer per jaar de MLV test aflegt. Het is echter geen verplichte eis….. Wel dapper om meteen iemand drukker te noemen Sven…..

   2. Mooi fantasieverhaal Sven. Een onderdeel kan het verplicht stellen, het is niet verplicht Defensie breed. Dat is de Defensie Conditie Proef en de Fysieke Inzetbaarheids Test. Blijf bij de feiten….

    1. De FIT is ‘n CLAS dingetje en dan alleen voor operationele eenheden….Dus zeker niet Defensiebreed…..
     Maar de MLV is helemaal niet verplicht. Ja inderdaad ‘n commandant kan eisen dat je deelneemt…maar da’s dan ook alles

   3. MLV verplicht…? DCP wel maar MLV zeker niet (uitgezonderd de eenheden die dit in het oefenprogramma hebben opgenomen)

 4. Schepen van de Km worden niet alleen bemand door de ‘Zeedienst’ maar door de Operationele dienst, Logistieke dienst en Technische dienst. De Zeedienst is benaming voor officieren van de Operationele dienst. Tevens kunnen mariniers ook aan boord geplaatst zijn aan boord van de schepen van de KM

  1. Aanvullend, De artillerie beschikt niet over kanonnen, maar over houwitzers. Een kanon geeft rechtstreeks vuur in een vlakke baan, een houwitzer in krombaan. Daaron is het pantzerhouwitser, een Leopard en een CV90 hebben een kanon.

   1. Het verschil ligt toch iets genuanceerder.Ook de artillerie heeft in het verleden kanonnen gehad, denk maar aan de M107, die had een 175 mm kanon en werd ingezet voor indirect vuur. Een pantzerhouwitzer kan ook direct vuur afgeven,iets wat we ook met de M109 regelmatig beoefenden.

 5. Vliegdekschepen waren operationeel tijdens de tweede wereld oorlog. Daarna zijn ze allemaal uit dienst gesteld. De schepen waarvan vliegtuigen opereren en nu in dienst zijn, heten vliegkampschepen.
  Vliegdekschepen waren koopvaardijschepen waar een vliegdek op “gelast” werd. Zodat vliegtuigen bescherming konden bieden.
  Vliegkampschepen zijn schepen die zijn ontworpen en gebouwd om vliegtuigen te kunnen laten opereren, onderhouden en bewapenenen.
  Vaak lees je over vliegdekschepen waar dus vliegkampschepen had moeten staan.

 6. Bijna goed, de schepen worden bemand door vlootpersoneel. Dat is zeedienst + technische dienst + logistieke dienst. Sommige schepen hebben ook vaste arbeidsplaatsen voor mariniers, zoals de LPD’s en de LCF-en (onderofficieren van politie).

  1. Herstel,
   Operationele dienst + technische dienst + Logistieke dienst.
   Zeedienst bestaat slechts uit officieren en is een onderdeel van de operationele dienst

 7. Mooi stukje maar helaas verre van compleet. In de praktijk van alledag bijna niet uit te leggen. Zo is de “baas” van een marineschip de “commandant” ; (en dat is voor onder zijn bevel geplaatste militairen ook zijn aanspreektitel) en niet de kapitein. Lastig als de man/vrouw ook nog eens de rang van kapitein-ter-zee of kapitein-luitenant-ter-zee heeft.
  Hetzelfde fenomeen zie je ook vaak in vertaalde literatuur. Een reden om een wellicht goed boek onmiddellijk ter zijde te leggen of de oorspronkelijke vaak Engelstalige versie die wel juiste termen gebruikt, aan te schaffen.
  Leuk dat jullie het wel eens ter sprake brengen en gelet op de vele reacties een levend onderwerp.
  Oh ja het Korps Marva bestaat niet meer… We hebben tegenwoordig vrouwelijke militairen…. Succes!

  1. Steeds meer is dit een kapitein ter zee, aanspreektitel Kolonel, wanneer commandant van een schip Commandant en onder de bemanning ouwe…

 8. En wat te denken van het aanduiden van marinepersoneel als Mariniers? Of het aanduiden van marineschepen met HMS?

 9. dus we hebben alleen tank die we van de duitsers lenen? dus de leo 1 bruglegger de genietank en de kodiak zijn geen tanks.. okay.. en volgens mij heeft een leopard2 a6 een schietbuis… geen kanon… mooi dat je zn verhaal maakt maar maak hem dan goed alsjeblieft… dankjewel

  1. Dank voor je reactie Marco.
   een Leopard bruglegger is een bruglegger. Een genietank is geen tank voor het gevecht op het slagveld. In die zin zijn het geen Main Battle Tanks.
   Een schietbuis is onderdeel van het kanon. Net als het laadgedeelte.
   Eduard

   1. Inderdaad heet het hele apparaat een kanon. Dat bestaat uit een schietbuis, overgangkegel, kulas en sluitstuk. Tevens zit er nog een reminrichting op om de terugstoot op de vangen. Op de schietbuis zit nog een rookafzuiger en een veld-justeer spiegel om tijdens het schieten de schietbuis doorhanging te compenseren. Vragen?

    1. Overigens is het pas ‘n houwitser wanneer de lengte van het getrokken gedeelte van de schietbuis gelijk is aan 5,5 tot 15 maal het kaliber……..

 10. Goed om te lezen dat dit zo’n levend onderdeel is. En heel attent van anderen om aanvullingen erop te geven! Maar hoe diep kun je zinken door alleen kritiek te geven op iemand. Positieve feedback is ook welkom volgens mij!

 11. Leuk artikel, leuke reacties! Let wel, dit is allemaal jargon. Veel termen zijn correct alleen niet (veel) gebruikt binnen de krijgsmacht. Sla “het groot woordenboek der Nederlandse taal” er maar op na. Bijvoorbeeld een duikboot: schip dat gedurende een bepaalde tijd onder water kan varen. Precies wat een onderzeeboot ook kan…. Net zoiets als “stopcontacten”, iedereen weet wat het is, maar het heet eigenlijk een wandcontactdoos. Of voor de stotteraars een LCD-display; LCD staat voor Liquid Crystal Display….het gaat erom dat we elkaar begrijpen, respecteren en waarderen! Succes en sterkte met de eigenwijze burgers 😉

 12. Leuk artikel. Ik snap wel dat het voor die burgers verwarrend is. Voor alle zekerheid leg ik het nog 1 keertje uit. Ex-mariniers bestaan niet! Of je nu overstapt naar een ander onderdeel of de burgermaatschappij, je bent en blijft en marinier. ?

 13. Duikboten bestaan dus wel maar deze worden bij de marine niet zo genoemd! Een duikboot is een vaartuig dat gedeeltelijk of geheel zich onderwater kan verplaatsen. Dat de Marine alleen denkt bij water aan de Noordzee en die andere grote plassen heet kortzichtigheid er is meer diep water op de wereld als alleen zee.

 14. Ben blij vast te kunnen stellen dat jullie minder problemen als tijd hebben. Wat een verspilling van energie. Ga eens aan het werk.

 15. Eeen kleine rectificatie wat betreft het persoonlijk wapen.
  Het klopt dat we geen kogels meer gebruiken en dat deze patronen heten.
  Echter de opmerking dat de punt van een patroon een kogel is, dat is ook incorrect want de punt van een patroon heet een projectiel.
  Het heeft ook in enkele opzicht nog een gelijkenis met een kogel behalve dat het word afgevuurd door een wapen.
  tevens, veel mensen gebruiken de term magazijn waar de kogels in zitten en dit heet de patroon houder.

  1. Kogel en projectiel zijn synoniem, dus het klopt wel wat er staat.
   Zelfde geldt voor magazijn en patroonhouder,ook synoniemen.
   Dat termen bij Defensie wellicht niet gelijktijdig gebruikt worden, wil niet zeggen dat het fout is.

 16. Een mortier is geen projectiel zoals veel journalisten ons wel willen doen geloven. Dat is wel de mortiergranaat. Er vallen dus geen mortieren.

 17. Wij verschieten geen kogels! Wij verschieten projectielen. Kogels stamt nog uit de tijd van de voorladers daarmee werden ronde stenen en later ronde metallen bollen verschoten. kogels dus!

 18. Er is wel degelijk een (groot) verschil tussen hindernisbaan en stormbaan. En ja defensie heeft beide!!!!

 19. Wat het begrip ‘Tank’ aangaat, het heeft een polysemantische betekenis. Het is een verzamelnaam voor gevechtsvoertuigen met specifieke kermerken. Het meest vooraanstaande encyclopedie ter wereld (Encyclopedia Britannica) omschrijft het als volgt:
  Any heavily armed and armoured combat vehicle that moves on two endless metal chains called tracks.
  Tanks are essentially weapon platforms that make the weapons mounted in them more effective by their cross-country mobility and by the protection they provide for their crews.
  Weapons mounted in tanks have ranged from single rifle-calibre machine guns to, in recent years, long-barreled guns of 120- or 125-mm (4.72- or 4.92-inch) calibre.
  Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog kocht Nederland een aantal tanks aan, die waren nauwelijks groter dan een flinke kruiwagen met daarop pantserbeplating en een mitrailleur: de Renault FT (17). De CV90 is wat dat betreft een stuk groter, zwaarder en ga zo maar door! Maar zou dan geen tank heten…
  Bij Defensie wordt de naam ‘tank’ gemakshalve gebruikt, maar niet op formele wijze. Zo wordt nergens in de defensiebegroting ‘tank’ gebruikt ter aanduiding van een Leo.

 20. Een tank is een gepantserd rups- of wielvoertuig niet ingericht voor het vervoer van personen (bemanning niet inbegrepen) met als hoofdbewapening een kanon, met een kaliber groter dan 50 mm, hetgeen gemonteerd op een koepel met een draaicirkel van 360 graden.
  En nee, onze Leopard 1 bruglegger, Leopard 1 genietank of de huidige Kodiak zijn géén tanks maar AVLB’s en AEV’s.

 21. Hahaha ik ben een burger(lul) moet zeggen hoeveel kan ik hier in vredesnaam van leren als jullie onder elkaar het al niet eens kennen, kannen of kunnen worden?

  En wat “schietijzers” betreft…..wanneer is een wapen nou geladen en wanneer is het DOORGELADEN? Mogelijk antwoord; volle patroonhouder erin, kamer laden, patroonhouder uitwerpen, patroon in patroonhouder, patroonhouder terug in het wapen brengen……??

  Ik merk dat de officiële terminologie binnen defensie een beetje te veel onderwerp van discussie is.
  Of zoals één van de andere reaguurders zei

  Ga eens aan het werk!!

  Over defensie…..ik heb een warm hart voor krijgsmacht personeel. Ik hoop dat het post-Rutte tijdperk een betere periode voor jullie allen gaat inluiden….op alle fronten!

 22. Leuk artikeltje alleen ik moet helaas toegeven dat zelfs na 15 jaar actieve dienst en vier uitzendingen ik tegen leken het eerst juist zeg en als ze het dan niet snappen ik het maar in Jip en Janneke taal uitleg. ???

 23. Een journalist moet van zijn werkgever, voor de deadline, een (negatief) verhaal over het wel en wee binnen de
  krijgsmacht en haar politieke leiding inleveren. Deze persoon gaat helemaal niet zo ver om de juiste benamingen te vermelden als hij/zij maar op een negatieve manier binnen het publieke aandachtsveld komt. Ben bijzonder benieuw hoe (en op welke toon) men gaat schrijven over de militairen als de pandemie rust is teruggekeerd.

 24. Een militair is geen soldaat. Een militair kan bijvoorbeeld ook een marinier zijn (“Ik ben/hij is de marinier Janssen”), of een wachtmeester (“Ik ben de wachtmeester Janssen”), of een kapitein-luitenant ter zee (“Ik ben/dat is de KLTZ Janssen”), of een ritmeester (“Ik ben de ritmeester Janssen”), of een brigade-generaal (“Ik ben de generaal Janssen”). Let op het gebruik van het lidwoord!

 25. Het verschil tussen duikboten en onderzeeboten is, dat duikboten veel bovenwater varen en alleen voor ‘de strijd’ duiken.
  Onderzeeboten kunnen zich ook over lange afstanden onder water verplaatsen.
  Kort door de bocht kan je stellen, dat er rond WO2 en de periode daarvoor, er sprake was van duikboten. Door de uitvinding van het snuiveren (met diesel onderwater varen met de uitlaat boven water), betere accu’s en kernvoortstuwing, werd het mogelijk om permanent onder water te varen. Vanaf die tijd spreken we over onderzeeboten.
  Daarom zijn mannen van de onderzeedienst gepikeerd als je het over hun duikboten hebt. Alsof ze in museumschepen varen.

 26. Een Gele Rijder (ongeacht de rang) een soldaat noemen, is er ook zo eentje. Of een wachtmeester van de Gele Rijders een sergeant noemen. Wat burgers dan weer wel goed doen is een administrateur bij de Gele Rijders een sergeant noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.