Europa: de eenling omringd door instabiliteit

Geplaatst door

De landen rondom Europa geven inmiddels meer geld uit aan Defensie dan Europa zelf. Terwijl wij onze tanks wegbezuinigingen, bestellen de landen om ons heen ze met duizenden tegelijk. Alleen Rusland al heeft straks meer moderne gevechtsvliegtuigen dan Europa bij elkaar. De landen in het Midden Oosten investeren ook flink in hun Krijgsmachten. En Europa komt er steeds meer alleen voor te staan, nu de Verenigde Staten steeds meer prioriteit geven aan veiligheid in Azië.

russische tankEuropa wordt steeds meer een eenling. Een eenling omringd door instabliteit. Een eenling die siddert onder de gevolgen van onveiligheid in de landen rondom ons. De vluchtelingenstroom doet de eenheid binnen Europa geen goed. De brute machtspolitiek van NAVO-partner Turkije en de mogelijk dubieuze rol die het land speelt in de strijd tegen IS zorgt voor scheurtjes binnen het NAVO-pact.
energy_import_weapon_exportTegelijk blijven wij olie, gas en andere grondstoffen importeren uit Rusland, uit het Midden Oosten. En met die import verzwakken wij onze positie, doordat die landen met dat geld hun Krijgsmachten heroprichten. Hun Krijgsmachten waarvan de wapens in meer of mindere mate op ons gericht staan. Wij financieren kogels die tegen ons gebruikt kunnen worden.
Europa, Nederland voorop heeft zich de laatste decennia vooral druk gemaakt over zachte macht, over politieke invloed, over economisch belang, over het versterken van handel. De harde macht is daarbij vergeten. Of beter: de harde macht is daarbij afgebroken. Zo ver afgebroken dat generaals stellen dat ‘we niet meer kunnen vechten’. Voor die harde macht parasiteerde Europa op de kracht van de VS. Maar de VS trekt zijn handen steeds meer af van het continent dat in woorden meedeed, maar niet in daden.
Europa moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid. Voor stabiliteit. En dat in een wereld waarin er meer en meer doden vallen door (hybride) oorlogsgeweld. In een wereld waarin onze economische vinger in de pap ook steeds kleiner wordt. En omdat we economisch minder sterk worden, hebben we ook politiek minder in te brengen. De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) hebben elkaar economisch al gevonden, als ze elkaar ook militair vinden, vormen ze een blok waar Europa niet tegen op kan.
Uitgaven_krijgsmachtGroot Brittannië verhoogt de komende jaren het budget voor Defensie naar de 2%-NAVO-norm. Het wordt tijd dat Nederland en de andere Europese landen snel volgen. Anders zou het wel eens te laat kunnen zijn. Europa, en Nederland, heeft zichzelf de laatste decennia verzwakt doordat de balans tussen hard en soft power verdwenen is. Het wordt hoog tijd dat die balans hersteld wordt.
 
Door: Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.