Nederland in nieuwe expeditiemacht

Geplaatst door

Minister Hennis van Defensie ondertekende vandaag in het Lancaster House in Londen het oprichtingsdocument voor de Joint Expeditionary Force (JEF). De JEF is een initiatief van Groot Brittannië en is een snelle expeditiemacht die overal ter wereld ingezet kan worden. De eenheid is volgens het ministerie van Defensie opgebouwd rond Britse eenheden en wordt ingezet in tijden van crisis.

De Nederlandse inbreng bestaat uit het Nederlandse deel van de UK/NL Amphibious Force, bestaande uit eenheden van het Korps Mariniers en schepen, zoals Zr. Ms. Karel Doorman. Per inzet wordt bekeken aan wat voor soort eenheden er behoefte is. Nederland levert sinds juni van dit jaar al een kolonel aan de staf van de JEF.

Hr. Ms. Karel Doorman (midden) - foto: defensie.nl
Hr. Ms. Karel Doorman (midden) – foto: defensie.nl

Naast Nederland en Groot Britannie tekenden ook de ministers van Defensie uit Denemarken, Estland, Letland, Litouwen en Noordwegen het oprichtingsdocument. Volgens minister Hennis is het goed dat meer landen betrokken zijn. Op Defensie.nl zegt ze: ‘We willen deze samenwerking versterken en verbeteren. Samen trainen maakt het mogelijk bij inzet snel te schakelen’.
Minister Hennis zei dat de JEF los staat van de NAVO, de EU of andere instellingen. “De JEF is volledig complementair, maar werkt conform NAVO-doctrines en -standaarden waardoor integratie in de NAVO-systemen, zoals bijvoorbeeld de VJTF, naadloos verloopt. De JEF kijkt echter breder en is ook inzetbaar voor EU- en VN-missies, of andere inzet.”
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>
Foto’s: ministerie van Defensie

Eén reactie

  1. Het herschikken van gebakken lucht. Ons operette leger heeft nog maar een taak; Met een hoop show voorkomen dat het publiek door krijgt, dat de politiek de krijgsmacht feitelijk heeft opgeheven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.