Meer Defensiegeld voor personeel en materieel

Geplaatst door

Het extra geld – 220 miljoen in 2016 oplopend tot 345 miljoen in 2020 – wordt door Defensie gebruikt om de personele en materiële gereedheid te verhogen. Dat schrijft minister Hennis van Defensie in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Het geld wordt in mindere mate gebruikt om de geoefendheid van militairen te verhogen. Daarvoor komt 24,5 miljoen beschikbaar, waarvan 9 miljoen voor het aanschaffen van munitie om te oefenen. 69 miljoen wordt gebruikt om met voorrang de Chinook-vloot te vervangen en te moderniseren en het Verbeterde Operationeel Soldaat Systeem uit te voeren. Daarnaast wordt dat geld waarschijnlijk gebruikt om het EOV-voertuig Fuchs te vervangen en de Bushmasters langer inzetbaar te houden. En er komt 60 miljoen extra voor Internationale missies.

Fuchs EOV-voertuig in Aghanistan
Fuchs EOV-voertuig in Aghanistan

Vanaf 2020 komt er 101 miljoen euro per jaar beschikbaar voor het verhogen van de materiële gereedheid, schrijft Hennis. 60 miljoen daarvan is beschikbaar voor extra reserveonderdelen en nieuwe onderhoudscontracten. 11 miljoen wordt dan gebruikt om extra onderhoudspersoneel aan te nemen. Daardoor moet de inzetbaarheid van operationele wapensystemen verbeteren. Een bedrag van 15 miljoen wordt uitgetrokken om het zogeheten wapensysteemmanagement te verbeteren. Dat zorgt ervoor dat wapensystemen langer inzetbaar zijn tegen lagere kosten. Daarnaast zijn de exploitatiekosten van wielvoertuigen hoger dan verwacht. Om die kosten te dekken wordt ook 15 miljoen uitgetrokken.
In de brief schrijft Hennis ook dat er extra budget komt voor de Very High Readiness Joint Taskforce (De flitsmacht) van de NAVO. Dat is nodig omdat het steeds instabieler wordt in de zogenaamde Ring van onveiligheid aan de grenzen van Europa. De NAVO moet zich volgens de brief verder ‘aanpassen ten behoeve van een veilig en welvarend Europa’. Daarvoor is 10 miljoen beschikbaar. De samenwerking met Duitsland, waardoor Nederland weer de beschikking heeft over tanks, kost 11,5 miljoen.
F16-bewapendOok vanaf 2020 komt er extra geld voor het reservistenbeleid (20 miljoen) en voor de verbetering van de organieke vulling van de Defensieorganisatie (36 miljoen). Het is de bedoeling dat daardoor de operationele capaciteit van de Krijgsmacht verbetert.
19 miljoen wordt uitgetrokken voor verbetering van de medische ondersteuning bij operationele eenheden, voor de EOD, voor Communicatie en Informatie Systemen, de brandweer en gronduitrusting. Ook komt er 6 miljoen beschikbaar voor meer instructeurs zodat de kennis en opleiding van de organisatie verbetert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.