Alleen daarom al…

Geplaatst door

Veteranen zijn mensen die op enig moment in hun leven hebben gezegd: ‘Ik ga. Ik ga op missie. En als het moet, ben ik bereid om op missie het hoogste offer te brengen.’ En de afgelopen jaren hebben relatief veel Nederlandse militairen het hoogste offer gebracht in Afghanistan en Mali. Zijn veel andere militairen zwaar gewond geraakt, of getraumatiseerd thuisgekomen. En zijn nog meer militairen – gelukkig – onbeschadigd thuisgekomen van missies waarbij ze met gevaar voor eigen leven, op verzoek van de regering, hun moeilijke werk hebben gedaan in het belang van ons land.

De komende jaren komt er meer geld vrij voor missies. Want de missies die Nederland uitvoert zijn soms duurder dan verwacht, maar door de toegenomen onveiligheid in de wereld is de kans ook aanwezig dat er meer missies moeten worden uitgevoerd op land, ter zee of in de lucht, en waarschijnlijk alle drie tegelijk. Het wordt immers steeds onveiliger rondom Europa. Er is steeds meer hard power nodig om de soft power van de diplomatie te ondersteunen.
veteranenDat betekent ook dat er meer veteranen komen, maar ook dat er meer militairen zijn die voor een eerste keer op missie gaan. Die in de voorbereiding op een missie en op de missie zelf voor de eerste keer daadwerkelijk geconfronteerd worden met het feit dat ze wel eens het hoogste offer zouden kunnen gaan brengen. Militairen van wie het thuisfront in spanning zit of het allemaal wel goedkomt, of hun man, vrouw, broer, zus, zoon, dochter, papa, of mama, wel levend en heel thuiskomt. Daarom is het ook goed dat er meer geld vrijkomt voor oefeningen, voor getraindheid van eenheden, voor onderhoud van materieel, voor munitie. Zodat onze mannen en vrouwen nog beter voorbereid een missiegebied binnengaan. Zodat de kans op slachtoffers kleiner wordt.
Alle veteranen waren bereid het hoogste offer te brengen. Voor politieke invloed van Nederland op het wereldtoneel, om bij te dragen aan vrede en veiligheid in verre landen, om te zorgen dat Nederland welvarend blijft, om scholen te bouwen voor kinderen die anders nooit naar school konden. Ze waren daartoe bereid in het belang van hun missie, voor hun eenheid en voor hun maten. En de actief dienend militairen zijn dat nog steeds. Ondanks de bezuinigingen. Ondanks de roofbouw die op de organisatie is gepleegd. Ondanks politiek gekonkel, kromme besluitvorming, met daarbij het gevoel dat sommige missies misschien voor niks zijn geweest. Alleen al daarom verdienen onze mannen en vrouwen respect. Alleen daarom al is goed dat er meer geld komt voor de Krijgsmacht. Het is goed dat politici zich dat eindelijk beginnen te realiseren.
 

Eén reactie

  1. Het brengen van het hoogste offer is van alle tijden. Niet alleen toen was ik bereid om het hoogste offer te brengen, maar ook nu. Zeker nu extremisten ook in Nederland en aanslag kunnen plegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.