Acht dingen die de Krijgsmacht wel kan gebruiken

Geplaatst door

De Krijgsmacht staat volop in de belangstelling. Iedereen heeft er wel een mening over. Meningen die gaan van afschaffen tot maximaal financieren. Maar de meeste Nederlanders zijn het er wel over eens dat onze Defensie wat extra’s kan gebruiken. Daarom hier een lijstje met een aantal dingen die onze Krijgsmacht wel eens nodig kan hebben.

 1. Geld. En niet een dubbeltje. Afhankelijk van hoe je rekent krijgt Defensie nu tussen de 0,7% en 1,1% van het BNP. Terwijl we in NAVO-verband toch echt 2% hebben afgesproken. Een paar miljard erbij dus.
 2. Onderdelen. En dan geen nieuwe Krijgsmachtdelen, maar reserveonderdelen. Zodat de Marine kan blijven varen, de Luchtmacht kan blijven vliegen, de Landmacht kan blijven rijden en de Marechaussee kan blijven varen en rijden. Dat is wel zo handig voor de inzetbaarheid.
 3. Munitie. Van dat Pinda, Pinda, Pinda roepen krijgen militairen schorre kelen. Dus of er moet meer (oefen)munitie bij, of er moet massaal hoestsiroop worden aangeschaft om de kelen te smeren. De munitie is het meest wenselijk.
 4. Politici met visie. Tanks wegbezuinigen en een paar jaar later leasen van Duitsland. Onze Orions verkopen, om de informatie die die vliegtuigen leveren weer terug te verkopen. Maximaal bezuinigen en verbaasd zijn dat de Nationale Reserve niet meer kan oefenen. Een beetje visie bij de politiek zou fijn zijn.
 5. Draagvlak. Zonder draagvlak in de samenleving is er geen Krijgsmacht mogelijk. Onze Defensie is er om onze vrijheden te beschermen. Om ervoor te zorgen dat je mag zeggen dat je tegen de Krijgsmacht bent. Maar dan is er wel draagvlak nodig om er voor te zorgen dat punt 1 gebeurt.
 6. Materieel. Vliegtuigen, tanks, infanteriegevechtsvoertuigen, fregatten, onderzeeboten (want duikboten bestaan niet), bergingsvoertuigen, onderhoudsvoertuigen, geneeskundig materieel. Het is allemaal nodig om slagvaardig te zijn. Zodat de Krijgsmacht kan strijden, zonder eerst een voertuig uit elkaar te hoeven schroeven om er een ander voertuig (of vaartuig, of vliegtuig) mee inzetbaar te krijgen.
 7. Personeel. Als projectofficier op werkbezoek gaan in een uitzendgebied, omdat er niet genoeg personeel is om de functies regulier in te vullen. Technisch personeel waar de krijgsmachtdelen om te staan te springen. Gevulde gevechtseenheden zijn nodig. Geneeskundigpersoneel is er tekort. Genoeg mensen om alle patriot-eenheden te bemannen. Gewoon genoeg mensen dus eigenlijk. En goede mensen. Die doorgaan waar anderen stoppen.
 8. Bezuinigingen terugdraaien. Het is gewoon genoeg geweest. De internationale dreigingen nemen toe. En Nederland wordt het lachertje van de NAVO. Zie punt 1 t/m 7.

Weet jij nog meer zaken die de Krijgsmacht wel gebruiken? Zet ze in de reacties hier onder het artikel!
nb: Kun jij ook lijstjes maken? Of andere gave artikelen schrijven? Kom dan ook bloggen voor het Defensie-PLatform! Stuur een mailtje naar Eduard van Brakel.

5 reacties

 1. Teamspirit, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en improvisatietalent. Daar komt het voorlopig op neer want de eerste 8 zullen wel niet 1-2-3 geregeld zijn.

 2. 9. Offensieve cybercapaciteit; is het wapen van de toekomst. Je moet het toch uitvinden om cyberdefence te kunnen bouwen, kun je het ook maar beter gebruiken.
  10. Alles wat nodig is voor meer precisie en chirurgische operaties; inlichtingen, sensoren (JSF, UAV’s, satellietinfo), precisie guided munitions, special forces.

 3. Beste minister ik he zojuist een lijstje voorbij zien komen met essentiële zaken voor uw departement. Ik miste er echter nog eentje, misschien wel leuk voor het personeel.
  WAARDERING!!!!
  Waardering komt in vele vormen, oa in het serieus nemen van uw “boots on the ground”.
  Betaal uw personeel fatsoenlijk.
  Laat merken dat de krijgsmacht echt belangrijk is. Niet alleen voor de bühne wanneer het “politiek” noodzakelijk is.
  Uw uitgemergelde departement is operationeel niet klaar voor een grootschalig conflict. Dit weten uw mensen ook. In uw visie zal deze er ook vast niet komen want de grote boze beer(Rusland) zoekt nu de samenwerking in zake Syrië en is weer getemd.
  Ik ga er eigenlijk vanuit dat dit betoog voor Jan met de korte achternaam is want echt serieus aan de verdediging van Europa’s buitengrenzen werken gaat u toch niet doen.
  Defensie kan niet voldoen aan haar grondwettelijke verplichtingen door de jaren lange visieloze plundering van onze verzekeringspolis. Resultaat een niet te betalen eigen risico.
  Groeien naar 2% was er in Wales afgesproken toch? Netto groeit het budget deze regeerperiode niet. Sterker nog hij krimpt.
  Als u als minister uw beloftes niet na komt, wat zal dat doen met het moreel van uw mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.