Patriot-luchtafweersysteem (foto: Defensie.nl) (foto: Defensie.nl)

Defensie moet roeien zonder riemen

Geplaatst door

Onze Patriot Luchtafweersystemen zijn dusdanig veel ingezet de afgelopen jaren dat de systemen nu vijf jaar in onderhoud moeten. Het achterstallige onderhoud moet nu met voorrang worden uitgevoerd. Dat meldt RTL Nieuws. Dat betekent dat er de komende jaren nauwelijks een Patriot-batterij kan worden ingezet.
patriot_1RTL legt uit dat Nederland vier Patriot-systemen heeft. Een daarvan kan op uitzending, een daarvan kan in onderhoud na uitzending, een daarvan is in voorbereiding op uitzending. Het vierde systeem kan niet worden bemand omdat er niet genoeg personeel is. Dat betekent dat er maar 1 Patriot-systeem beschikbaar was voor een missie. Maar er stonden er twee jaar lang twee in Turkije voor de NAVO-missie om het Turkse luchtruim te beschermen. De Patriot-eenheid kreeg daar overigens een bronzen schild voor, meer dan terecht naar nu blijkt. Die missie stopte begin dit jaar, maar nu zijn de systemen niet inzetbaar. Gelukkig zijn onze Marineschepen wel top-of-the-bill als het gaat om uitschakelen van luchtdoelen. De Zeven Provinciën wist een ballistische raket in de ruimte te volgen terwijl het schip kruisraketten binnen de dampkring vernietigde. Gelukkig maar, want anders was er weinig luchtafweer geweest binnen onze Krijgsmacht.
Meer problemen
En de Patriots zijn niet de enige problemen waar de Krijgsmacht mee kampt. Zo zouden ook de CV90 infanteriegevechtsvoertuigen niet goed inzetbaar zijn door een tekort aan onderdelen, en spelen er ook problemen met onderhoud en inzetbaarheid bij de Pantserhouwitzers en is er een tekort aan munitie voor de persoonlijke wapens. Ook kan de Nationale Reserve niet meer oefenen omdat er geen budget meer voor is.
Bij de Luchtmacht is de situatie net zo nijpend. Tenauwernood kunnen er F16’s in de lucht worden gehouden om mee te doen met internationale missies en om ons luchtruim te beschermen. Wat hard nodig is, nu steeds vaker Russische vliegtuigen ons luchtruim binnendringen. Ook de Marine kampt met soortgelijke problemen. Schepen kampen met problemen met voortstuwing en sensoren (Marineschepen.nl schreef er al een verhaal over). De Mercuur werd al uit de vaart genomen omdat er te veel achterstallig onderhoud was, en het schip daardoor niet meer zeewaardig. En ook is er een tekort aan technisch geschoold personeel
Volgend jaar komt er 345 miljoen extra beschikbaar voor Defensie. Maar dat geld kan niet naar een extra patriot-bemanning. Dat geld is nodig voor training van militairen, voor aankoop van reserveonderdelen, voor de aanschaf van munitie, voor onderhoud van voer-, vaar-, en vliegtuigen.
Alles tegelijk
Tegelijk willen sommige politici dat de Krijgsmacht onze grenzen gaat bewaken. En de missie in Mali is verlengd. Onze F16’s blijven bommen gooien op Irak en onze militairen blijven onder andere Iraakse commando’s en Koerdische Peshmerga’s trainen. Ook staan militairen gereed om in een NAVO-flitsmacht op te treden als dat moet en zijn er nog vele kleinere missies waar militairen – soms individueel – op uitzending zijn. En natuurlijk zijn er altijd eenheden paraat om in ons land te helpen als er een ramp of andere calamiteit is, zoals onlangs nog toen mariniers hielpen bij het ontruimen van een ziekenhuis.
‘Militairen gaan ver’
‘Wij zijn bereid ver te gaan om onze vrijheid, onze democratische normen en waarden, te beschermen’, schrijft commandant der Strijdkrachten Middendorp in zijn weblog op Defensie.nl. Aan de moed in inzet van al onze militairen, hoeft niemand te twijfelen. Maar voor dat verdedigen van die normen en waarden is het wel nodig dat we een vuist kunnen maken. En daarvoor is 345 miljoen extra veel te weinig. De dreiging van IS, de oorlogstaal van Poetin, de vluchtelingenstroom zomaar wat bedreigingen die dichtbij zijn. Defensie doet wat de politiek opdraagt. Defensie moet roeien met de riemen die ze krijgt vanuit de politiek. Maar die riemen die worden steeds korter en brosser. Defensie moet roeien met riemen die het eigenlijk niet meer heeft.
Door: Eduard van Brakel

2 reacties

  1. Raak verhaal.
    Naast de missies in Irak en Mali zijn er nog vele andere, kleine missies die in de benen worden gehouden, zoals de 100 man in Afghanistan, Resolute Support. Ook dat kost inspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.