De temperatuur stijgt, maar het vriest nog steeds

Geplaatst door

Defensie bezuinigt nog steeds. De bezuinigingen zijn gestopt. Er wordt weer meer geïnvesteerd. Zie hier de drie verschillende opvattingen die heersen over de Defensiebegroting. En ze zijn – afhankelijk van het meetmoment – allemaal waar. Immers het budget is veel minder dan een aantal jaar geleden. Meer dan de helft minder dan ten tijde van de koude oorlog. Dus dat betekent bezuiniging. Maar minister Hennis heeft het ook voor elkaar gekregen om de laatste zware bezuiniging van Rutte 1 gedeeltelijk ongedaan te maken. Daardoor kun je stellen dat het bezuinigen is gestopt. Tot slot kun je stellen dat er dit jaar meer geld vrijkomt voor Defensie dan aanvankelijk was afgesproken. En dan kun je zelfs stellen dat er geïnvesteerd wordt.

Wat buiten kijf staat, is dat Defensie zeer, zeer fors heeft ingeleverd. De verschillende Krijsgmachtdelen zitten op ’t randje, zo zei bevelhebber der Strijdkrachten Middendorp. Het is dus eigenlijk net als het weer. Defensie is keihard onder het vriespunt gekomen. Het vroor misschien wel 10 graden. Dit jaar is de temperatuur gestegen naar min vijf. Het wordt warmer, betere tijden komen er aan, maar het vriest nog steeds.
De temperatuur stijgt richting de aangename zomertemperatuur van 22 graden en zon. De temperatuur van de 2-procents-norm die de NAVO-lidstaten met elkaar hebben afgesproken. Maar er zal nog wel een periode van forse temperatuurverbetering nodig zijn voordat dit is bereikt. En de vraag is of die temperatuur van 22 graden wel de juiste temperatuur is om goed te functioneren. Die norm is afgesproken, maar is arbitrair.
Waar het om gaat is welke ambities we als land hebben. Wat we willen met de Krijgsmacht. Welke rol we willen dat Nederland op het internationale toneel vervult. Welke bedreigingen er zijn die onze vrijheid, welvaart en welzijn kunnen aantasten. En dan bepalen wat nodig is om die gewenste situatie te bereiken. En wat nodig is om die bedreigingen het hoofd te bieden. Dat kan 2 procent van de Rijksbegroting zijn. Dat kan 1,5 procent van de Rijksbegroting zijn. Maar bijvoorbeeld ook 4 procent van de begroting, zodat het tijdelijk even 30 graden wordt. Het gaat erom dat gedaan wordt, wat moet.
De politiek moet bepalen welke temperatuur aangenaam is. Dat moeten ze doen door met een visie te komen, die breder is dan alleen economie en welvaart. Veiligheid is essentieel voor welvaart en welzijn. Defensie is samen met stevige diplomatiek essentieel voor invloed in de wereld. En invloed is goed voor de economie, voor onze banen, voor onze werkgelegenheid. Veiligheid is essentieel voor een lekkere temperatuur om in te leven.
Het is voor Defensie nu nog onder het vriespunt. Daar kan bijna geen misverstand over bestaan. Tegelijkertijd zien we de temperatuur stijgen. Het is nu aan de politiek en militaire top om die temperatuur verder te laten stijgen. Zodat het weer aangenaam wordt.
Door Eduard van Brakel
Niks meer missen? Volg ons ook op twitter!
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.