Acht redenen om trots te zijn op onze militairen

Geplaatst door

‘You guys are pretty good’. Dat zeiden de Amerikanen volgens luitenant-generaal De Kruif tegen hem. En ze willen daarom intensievere samenwerking met de Landmacht. Ik denk dat dat ‘pretty good’ niet alleen geldt voor de Landmacht, maar ook voor de Marine, Marechaussee en Luchtmacht. Ze zijn goed, ze zijn sterk en ze zijn inventief. Want ga er maar aan staan: meer dan helft van je huishoudbudget inleveren en dan toch meer dingen doen. Onmogelijk zeg je? Niet voor de Krijgsmacht. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw kromp het budget met meer dan 60 procent. Werd het aantal militairen meer dan gehalveerd, verdween gevechtscapaciteit in de vorm van vliegtuigen, tanks, en fregatten, maar werden er meer en gevaarlijkere missies gedraaid.

Mariniers ontruimen VU (foto: Defensie)
Mariniers ontruimen VU (foto: Defensie)

Daarom moeten we als land, als Nederland trots zijn op onze Krijgsmacht, trots op onze militairen:
 

 1. Defensie beschermt onze vrijheid. Defensie zorgt ervoor dat we in dit land vrij zijn om te mogen zeggen dat we Defensie af willen schaffen.
 2. Onze militairen zijn waarden-gedreven. Met de hoogste militair als voorbeeld. Voor hem zijn waarden belangrijker dan geld. De Commandant der Strijdkrachten komt niet eens in de buurt van de Balkenendenorm, maar draagt wel de verantwoordelijkheid over mensenlevens.
 3. Onze militairen zijn bereid om hun leven te geven voor ons land, voor de missies die door onze regering worden opgedragen, en voor hun kameraden.
 4. Onze militairen staan in ons land altijd paraat om te helpen bij de gevolgen van rampen, zware ongevallen en ander onheil.
 5. Onze militairen zoeken naar manieren om ondanks de bezuinigingen en afbraak van hun materieel, toch de missies op een zo goed mogelijke manier uit te voeren. Desnoods met gevaar voor eigen leven.
 6. Als het echt moet verdedigen onze militairen ons land.
 7. Onze militairen staan klaar om eventueel per direct ingezet te kunnen worden op missies in het buitenland om onze belangen daar te verdedigen (zoals Luchtmobiel vorig jaar na de MH17-ramp).
 8. Militairen doen onder uiterst zware omstandigheden hun werk, met beperkte middelen, met als doen onze vrijheid, welvaart en welzijn te waarborgen.

Natuurlijk zijn wij hier op deze website wel eens kritisch op gemaakte keuzes. Maar we geven de militaire top er van langs, en vooral de politiek. Want die zijn verantwoordelijk voor keuzes die gemaakt worden. Niet de mannen en vrouwen die met bloed, zweet en tranen hun werk doen. Hun gevaarlijke werk. Hun waardevolle werk. Hun werk in het belang van Nederland.
En nu de bezuinigingen zijn gestopt, lijkt er weer ruimte te komen om te kunnen investeren, om voorraden, personeel en materieel weer op oorlogssterkte te krijgen. Zodat de militairen waar we zo trots op moeten zijn, nog beter hun werk kunnen doen.
Welke redenen heb jij om trots te zijn op te zijn op onze militairen? Laat ze achter in de comments hier onder!
Door: Eduard van Brakel

22 reacties

 1. mijn zoon is op dit moment Mali ondanks bezuinigingen af en toe niet goed werkend materieel hitte niet werkende airco , vroeg ik hem Hoe t ging daar kreeg als antwoord : Pa we denken hier niet in problemen maar in oplossingen , dan ben ik niet alleen trots op hem maar ook op zijn kameraden die daar hun werk doe met een rotsvaste overtuiging dat zij het daar gaan klaren en met ziel en zaligheid werken bij Defensie

 2. Heb zelf 8 jaar bij de KLu gewerkt als KVV-er. Ben nog doorgestroomd uit de dienstplicht. Er is geen bedrijf waar je zulke loyaliteit en collegialiteit vind als bij Defensie.

 3. Die mannen en vrouwen riskeren heel wat , vaak met een klein mandaat en proppenschieters. Ik bewonder en respecteer ze zeer en sta ,als Nederlands burger,onvoorwaardelijk achter hen.

 4. Mooi artikel. Wel een beetje beter je huiswerk doen, luchtmobiel ingezet na de ramp met de MH17? Er zijn er een paar geweest en dat was voor enkele dagen. Zij hebben geen zoekacties etc gedaan. Vervolgens is dit wel gedaan door landmachters van verschillende eenheden, de KMar, politie, LTFO en zelfs mensen van de luchtmacht en marine.

  1. Beste anoniem, dank voor uw reactie. Er staat niet in het artikel dat ze ingezet zijn. Er staat ‘dat ze paraat stonden om ingezet te kunnen worden’ Dat is iets anders. De Luchtmobiele militairen zijn teruggeroepen van vakantie. Maar niet ingezet. En dat beweer ik ook nergens. 🙂

  2. Nadat de ramp was gebeurt zijn ze op een notice tot move gezet. Veel van hen zijn zonder klagen of weerwoord terug gekomen van vakantie of verlof. Dat ze uiteindelijk niet zijn ingezet is in dit voorbeeld niet relevant. Ze stonden er, klaar voor wat zou kunnen komen

  3. Klopt maar er is voor de optie om een bataljon erheen te sturen in een paar dagen letterlijk alles bij lumbl bijeen geraapt en stonden klaar om te gaan. Vakanties geannuleerd en verloven ingetrokken en logistiek alles gereed om te gaan naar een gebied waar toch ff lastig zou worden. Knap werk en veel loyaliteit.

 5. Wat voor mij nog een reden is, is ondanks bezuinigingen ze nog steeds even gedreven zijn om hun werk te doen en ook de jeugd en jongeren blijft stimuleren om dit werk te doen! Ik ben trots op de militairen die dit allemaal doen! Wat een loyaliteit, respect en wederzijds vertrouwen hebben zij in elkaar en in de mensen om hun heen… Top werk mannen en vrouwen

 6. Evenals de politiek, min v def en defensietop stelt dit artikel dat de bezuiniging is gestopt. Er wordt minder bezuinigd dan initieel gepland, maar er wordt nog steeds bezuinigd! Hierdoor is wat mij betreft het gehele artikel ongeloofwaardig. Een actief dienend militair!

  1. Er wordt minder bezuinigd dan initieel gepland. Dat betekent dat de bezuinigingen gestopt zijn. En dat er dus weer een klein beetje ruimte is om te investeren. Als u mijn berichtgeving volgt, en andere artikelen op deze website leest, dan zult u zien dat wij (ik) ons zeer sterk maken voor meer investeringen in de Krijgsmacht. Maar feit blijft dat er al sinds de jaren’90 bezuinigd is op Defensie, en dat pas dit jaar weer meer geld dan eerder gepland beschikbaar is gesteld voor Defensie. Het is als de temperatuur: als het eerst -10 graden was en nu is het -4, dan stijgt de temperatuur, al vriest het nog steeds. Liever zien we temperaturen van ruim boven nul, maar de weg omhoog is gevonden. En laten we daar blij mee zijn.
   Met vriendelijke groet,
   Eduard van Brakel

   1. De bezuinigingen zijn dus niet gestopt. Alleen wordt er minder bezuinigd dan eerder gepland. Over populisme gesproken!
    We hebben ooit een afspraak met de navo gemaakt om 2% van het bnp aan defensie uit te geven. Dat bedrag is zo lang ik me kan herinneren niet gehaald. Ondertussen word er hoopjes geld over de plint geflikkerd vanwege andere verdragen die ineens heilig zijn.
    Over de collumn: “Als het echt moet verdedigen onze militairen ons land.”
    Als het ECHT moet?
    Gewoon als het moet, omdat het moet!

    1. Beste Jan,
     Laten we elkaar dan vinden in het feit dat er minder bezuinigd wordt dan eerder gepland 🙂
     En over je reactie op de regel uit de column. Dat was een reden die ik opgestuurd kreeg door een actief dienend militair. Ze verdedigen ons land, als het moet. Als het echt moet. Ze doen het in ieder geval.
     Maar waar ik benieuwd naar ben: waarom ben jij trots op onze militairen?
     Alvast bedankt!
     Eduard van Brakel

 7. De bezuinigingen zijn terecht!!!De miljarden die ze krijgen moet gewoon beter besteed worden.Loon(BOVEN Balkenendenorm) van de dure oude generaals met privechauffeurs moet gehalveerd worden!!!Afdingen op JSF (zoveel geld is ie niet waard!)…ga zo maar door…
  Het is me nu wel duidelijk waarom er angst wordt gezaaid in de media en oorlog(en) worden geforceerd….all about the money SMH

  1. Beste Zoë,
   Dank voor je reactie!
   Maar, generaals die boven de Balkenendenorm verdienen? De Bevelhebber verdient minder dan 10.000 euro per maand. Dat is zeer ver weg van de Balkenendenorm.
   Kun je ons linkjes, cq bronnen doen toekomen waaruit blijkt dat jouw informatie klopt?
   Alvast bedankt!
   Eduard van Brakel

 8. Heb zelf 8,5 jaar bij de klu gediend en beschouw dit als de mooiste tijd van me leven tot nu toe en inderdaad het onvoorwaardelijk voor mekaar gaan in wat voor een situatie jij je ook bevind je maten laten je nooit vallen en die spirit is in de burgermaatschappij ver te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.