Hr. Ms. Karel Doorman (midden) - foto: defensie.nl

Sterke maatschappij nodig voor sterke Defensie

Geplaatst door

Portert Jonathan Holslag (foto: www.Jonathanholsag.be
Jonathan Holslag (foto: www.Jonathanholslag.be

You cannot build a strong defence on a weak society. Dat zei toponderzoeker Johanthan Holslag van de Universiteit van Brussel tijdens de conferentie Paradise Lost van Coalition for Defence. Hij bedoelde dat onze maatschappij, zowel die van Nederland als die van Europa, niet alleen economisch niet sterk genoeg is, maar ook op het gebied van gedeelde normen en waarden en historisch besef. In plaats van investeren in onze Defensie kunnen we volgens Holslag beter investeren in onderwijs, kennis en verbondenheid, zodat onze maatschappij zo sterk wordt, dat niets – ook geen vluchtelingestromen, hem kan ontwrichten.
Russische bommem
En die vluchtelingestroom die lijkt nog wel even aan te houden. De nieuwe oude vijand Rusland doet er namelijk alles aan om vluchtelingen onze kant op te sturen. Onder meer door het gooien van bommen op Syrië. De Oekraïense en Litouwse ambassadeur denken (en zeiden het hardop op conferentie Paradise Lost) dat dit een essentieel onderdeel is van de Russische strategie. Met het gooien van bommen laat Poetin zien dat hij spierballen heeft, en dat hij onze maatschappij indirect kan treffen. En voor hem zou het natuurlijk geweldig zijn als Europa nog ernstiger verdeeld raakt door een immense stroom van vluchtelingen en extra angst voor de macht van Rusland. Dan kan Poetin namelijk zeggen tegen het Westen dat hij best wil stoppen met bommen gooien, maar dat de sancties tegen zijn land opgeheven moeten worden. Of hij profiteert van de verdeeldheid door het ‘beschermen van Russische minderheden’ in Oekraïne, of de Baltische Staten een tandje op te schroeven. Om daarmee dezelfde strategie te volgen die Stalin deed voor de Tweede Wereldoorlog. Stalin creëerde onrust in landen met een grote Russische minderheid, om die minderheid daarna te beschermen door het land in te nemen.
Poetin (bron Wikipedia)
Poetin (bron: Wikipedia)

Beer krijgt klauwen terug
Het gekke is dat Europa voor vele tientallen miljarden gas importeert uit Rusland en dat de handel redelijk fors is. Daarmee creëert Rusland economische vooruitgang. Met het geld dat die vooruitgang oplevert, bouwt Poetin zijn Krijgsmacht op. Een Krijgsmacht die meer en meer gericht wordt tegen het Westen. Door onze afhankelijkheid (gas) van Rusland creëren we een extra grote underdogpositie tegenover de Russische Beer die zijn klauwen lijkt terug te vinden.
Reden temeer om bijvoorbeeld alternatieve energiebronnen aan te boren. Andere handelspartners te zoeken. De banden met partnerlanden aan te halen. Maar daar is weer een sterke maatschappij voor nodig. Die drijft op kennis, innovatie, gedeelde normen en waarden, en een gemeenschappelijk toekomstbeeld. En daar is een maatschappij voor nodig die samen wil werken met andere Europese landen. Onder leiding van sterke leiders. En daar ontbreekt het ook aan.
Verplichting en trots
Moeten we dan niks investeren in de Krijgsmacht? Jawel. En veel ook. Dat zijn we verplicht. Verplicht aan onze voorouders die hun leven gaven en die ons land opbouwden. Verplicht aan de honderdduizend die door generaal de Kruif werden genoemd. De honderdduizend die in ons land begraven liggen omdat ze hun leven gaven om ons te bevrijden van de Duitse overheersing.
En dat zijn we verplicht aan onze Krijgsmacht waar we zo ontzettend trots op moeten zijn. 60% minder budget dan aan het einde van de koude oorlog. Gedecimeerd personeel en materieel. En toch meer en gevaarlijkere missies draaien dan toen. Het ene gat met het andere vullen en er toch staan in Afghanistan, Mali, Irak, voor de Hoorn van Afrika, en bij rampen in ons eigen land. Dat is iets waar iedere Nederlander met respect naar kan en moet kijken.
navo_boekje_pienterEn misschien dat die Krijgsmacht ook een rol kan spelen in het versterken van het historisch besef. Op de Koninklijke Militaire Academie (waar premie Rutte onlangs de diploma’s uitreikte) leren cadetten dat ze tradities in ere moeten houden. Laten we dat als Nederland ook doen. Laten we zorgen dat we economisch, militair, politiek en maatschappelijk een sterk land blijven en een voortrekkersrol nemen in Europa en investeren in Defensie en in onze maatschappij. Want naast het gevaar van Poetin is er nog een veel groter gevaar voor Europa: Europa zelf. Als Europa de eenheid verliest, dan hebben we niet alleen de slag verloren, maar ook de oorlog, nog voordat die begonnen is.
Door: Eduard van Brakel
Hoofdredacteur en oprichter Defensie-Platform.nl
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>
 

3 reacties

  1. Dus Poetin is de oorzaak van de vluchtelingen stroom…
    Het probleem met een sterke “defensie” is dat de politiek meteen een sterke AANVAL van maakt: Balkan, Afghanistan, Irak, Libië en nu Syrië. En daar komen de vluchtelingen vandaan: NATO bemoeienissen. Bij de oprichting was de NATO een echte defensieve organisatie. Nu denken ze daar in Mons de politie van de wereld te worden. De vluchtelingen vluchten de door CIA geschapen terreur. Poetin gaat naar alle waarschijnlijkheid een einde aan de terreur maken in Syrië. Waarom hebben de Russen met 50 toestellen in 2 weken meer ISIS vernietigd dan de “coalitie” (Washington kabaal) met enkele honderden straaljagers in 2 jaar? Het antwoord is simpel: de terreur is het NATO vreemdelingen legioen.
    Defensie-echte-defensie JA, terreur NEEN !!!
    De vluchtelingen komen uit gemaakte chaos
    http://mario828282.wordpress.com/2015/08/18/de-vluchtelingen-komen-uit-gemaakte-chaos/

  2. Wat een ongelofelijk onzin verhaal. De vluchtelingen kwamen al voordat Poetin zich ermee ging bemoeien. Een sterke Defensie omdat we het aan de gevallenen van WO2 verplicht zijn is een nog grotere onzin. Je moet een goede krijgsmacht hebben om je ten alle tijden te kunnen verdedigen dat ben je verplicht aan de staatsburgers!!! Wat je verplicht bent aan de gevallen is dat je het het land goed onderhoud en de democratie instandhoud. Met de islamisering van het land wordt dat laatste naar de prullenbak verwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.