'Dichtbij derde Wereldoorlog'

Geplaatst door

Honderdduizend soldaten gaven hun leven in de Tweede Wereldoorlog en liggen begraven in Nederlandse grond. En we zijn dicht bij een derde. De Balance of power tussen de grote landen is weg.’ Dat zei generaal Mart de Kruif tijdens zijn TedX-talk in Arnhem. De Kruif vindt dat wij in een paradijs wonen. En dat oorlog een hel is. ‘Maar de hel komt steeds dichter bij ons paradijs’, zei hij. ‘Zeventig jaar geleden volgden de mensen de politici. Maar nu volgens politici mensen. Mensen die door de technologie een heel grote macht hebben. Een macht die gebruikt kan worden om muren te bouwen, maar ook om muren neer te halen’, zegt de Kruif. En dan stelt hij een fundamentele vraag: ‘Wat gaan we doen om de wereld te veranderen?’

Het is een goede vraag van De Kruif. En geeft het idealisme van veel militairen weer. De wereld veranderen als drijfveer. Maar ja, wat gaan we doen om de wereld te veranderen? Gaan we de wereld veranderen? En gaan we de wereld anders veranderen dan we als mensheid eerder hebben gedaan? Miljoenen en miljoenen militairen zijn vorige eeuw gesneuveld in talloze conflicten. Nog meer miljoenen burgers – mannen, vrouwen, kinderen – werden slachtoffer van oorlogsgeweld. Oorlogsgeweld dat grote veranderingen in gang zette. Oorlogsgeweld dat zorgde voor een nieuwe balance of power in de wereld. Een balance of power die nu niet meer in balans is.
De balans is op heel veel gebieden zoek. Economische verhoudingen zijn scheef in de wereld. Zowel tussen landen onderling, of binnen landen zelf. Er zijn landen die arm zijn, waarin de bevolking geen toegang heeft tot drinkwater, gezondheidszorg, of onderwijs. Er zijn landen waar de bevolking niet in vrijheid kan leven. Er zijn landen waar de bevolking onderdrukt, gemarteld en gedood wordt door hun leiders. De welvaart is oneerlijk verdeeld in de wereld. Tegelijk dreigt het westen de leidende positie in de wereld kwijt te raken. Door economische verdeeldheid van Europa. Door het te veel teren op de macht van de Verenigde Staten. Rusland dat in het machtsvacuüm stapt. China, Brazilië, India, Zuid-Afrika die de invloed in Afrika lijken te grijpen. En dat leidt tot angst bij de bevolking, en bij onze leiders. En dan hebben we ook nog een financieel stelsel dat door teveel aandacht voor persoonlijk gewin en door de afhankelijkheid van schulden voor groei aan zijn eind lijkt te raken. De verhoudingen zijn zoek.
Nieuwe oplossingen zijn nodig. Nieuw leiderschap is nodig om muren af te breken.
mart_de_kruifMaar de muren worden juist opgebouwd. En waar De Kruif in zijn TedX-talk oproept tot het delen van wat we hebben, lijken mensen juist te beschermen wat ze hebben. Zich terug te trekken achter de grenzen. Terug te trekken achter de bekende grenzen. Met daarbij nationalistische gevoelens die in Europa steeds luider klinken. Gevoed door oorlogsretoriek en angst.
Er wordt vaker en vaker een beroep op de Krijgsmacht gedaan, stelde bevelhebber Middendorp al. En steeds vaker moet hij ook ‘nee’ verkopen. Onze F16’s worden al 20 jaar onafgebroken ingezet in oorlogsgebieden. En de vraag naar inzet gaat de komende jaren naar verwachting niet dalen. Niet alleen van de Luchtmacht, maar ook de Marine, Landmacht en Marechaussee worden nationaal en internationaal steeds meer ingezet. Om vluchtelingen op te vangen, om te helpen bij rampen, om missies te draaien tegen piraten of terroristen, om militairen in andere landen op te leiden voor oorlog.
Oorlog. Al 70 jaar kennen we dat niet meer in ons land. Maar het woord duikt vaker en vaker op in de media, in internetberichten, in het dagelijkse taalgebruik. En wat je aandacht geeft groeit. De kans op oorlog groeit. De vraag is wat we moeten doen. Wat we kunnen doen. Bouwen we de muur en wachten we tot het over gaat, met de kans dat anderen met geweld onze muur slechten? Kunnen we inzetten op vrede en onze welvaart delen en zo de wereld veranderen? Of moeten we ons en onze Krijgsmacht ook voorbereiden op oorlog? U mag het zeggen.
 
Door: Eduard van Brakel

7 reacties

 1. Het scenario dat hier wordt geschetst door generaal de Kruif en Eduard van Brakel heeft schrikbarend veel overeenkomsten met de geopolitieke situatie zoals die wordt geschetst door generaal sir John Hackett in zijn boek World War III – August 1985. Misschien moeten de politici van vandaag dat boek eens lezen, wie weet geeft het ze wat broodnodig inzicht 😉

 2. Het is natuurlijk niet te hopen dat de huidige dreiging werkelijkheid wordt, maar ik denk wel dat vooral de politiek eens flink achter de oren moet krabben en lering trekken uit het verleden, ons defensie apparaat is dusdanig uitgekleed dat wij bij een oorlog op eigen bodem van de kaart gevaagd zullen worden, er is de laatste jaren t6e veel bezuinigd op defensie.
  Laten we met zijn allen hopen dat dit alles nooit escaleert en we uiteindelijk met een voor alle partijen vreedzame oplossing kunnen komen.

 3. Al verschillende malen heb ik op podia dezelfde vraag beantwoord. U kunt binnen tien, misschien zelfs vijf jaar, de eerste conflicten binnen de burgermaatschappij zich zien voordoen in Europa. Ook Nederland zal daar niet aan ontkomen. Eerdere bloedige aanslagen in Londen en Madrid, moet u daarbij als vingeroefeningen zien.
  Dat de huidige tweedeling, hoe ongewenst ook, in Nederland, nu plaats aan het vinden is, zal voor velen straks redding zijn omdat dan helder zal worden vanuit welke kampen de zaken komen. Kruif roept op te delen wat we hebben in Europees opzicht. Hij vergeet daarbij één van de basis principes waar een leger op is gebouwd. Tenminste, dat lijkt zo. Als er namelijk een brandhaard is, isoleer je die, die brandhaard deel je niet natuurlijk.
  Angst verkoopt. Dat is altijd al zo geweest. Maar wanneer oppressie, in dit geval van lieden die een religie gebruiken om rechten te claimen en anderen te onderwerpen, dan moeten die lieden worden bestreden, tenminste, als je vrijheid je lief is. Tot in het uiterste. Met alle middelen. Dat betekend ook dat je als mens, vooruit moet durven kijken en rekening moet houden met het gegeven dat dat ook in Nederland een keer zal aankomen.
  Kruif en de politiek hebben één ding bewezen. De gave van die visie niet in zich te hebben en al helemaal geen anticiperend vermogen zich te wapenen en voor te bereiden voor iets wat er gewoon zal aankomen. Een zeer uitgebreid conflict ook in West Europa. Duidelijk is dat elementen al voorbereidend naar hier zijn gekomen.
  En wij de politiek op geen enkele manier op voorbereide en doordachte wijze hebben zien optreden anders dan iets te roepen in de hoop dat er nog naar hen zal worden geluisterd. Het gebrek aan daadkracht, vermogen tot uitstraling en de miljardenschade van drie kabinetten en bankiers, missen hun uitwerking niet. De sociale cohesie in Nederland is door hen verkwanseld en daar hebben zij nu last van.
  Mensen gaan precies datgene doen wat Rutte voor ogen heeft met zijn #participatiemaatschappij. De mens is nu louter voor zichzelf aan het zorgen. en wie kan hen dat ontzeggen?

 4. Helaas bereiden generaals zich voor op de vorige oorlog. Zo’n probleem is de huidige ontmanteling van onze krijgsmacht dus niet. Het komende conflict voor NL/EU zal zich asymmetrisch en hybride afspelen in urbane omgevingen. F-35’s hebben hierbij geen enkele rol evenals huidige, verouderde, doctrines. Alles zal vallen of staan met flexibel en adaptief leiderschap, kom er eens om vandaag de dag. Mijn advies : zoek militaire samenwerking op alle niveaus met IDF. Daar zit de expertise voor ons komende conflict.

 5. Laat nederland nou eens de 2 ergte etters ,obama.putin. als kinderen bij hun oren grijpen en vragen waar de fuck ze mee bezig zijn en dat ze met dit kinderachtige gedoe met het lot van de gehele mensheid spelen .en wat ze er mee willen bereiken en dat ze hun ego’s maar eens op zei moeten zetten voor het goede van de mens en de toekomst van onze .hun kinderen en klein kinderen en godver hun trots maar eens moeten slikken en samen werken ..miss helpt praten als dat je tegen 2 kinderen doet een beter effect als we gaan dan gaan we toch beter iets zeggen en doen dan afwachten en stilletjes het einde van de mensheid door dat er een paar opgeblazen ego’s die te hard op hun trots getrapt zijn ..!so dat moest ik even kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.